Een veilig (t)huis begint bij jezelf

Frouke - 23-01-2017
beertje-rode-kruis-1484582661-47743

Wist je dat de meeste ongelukjes met je kind in en om het huis zijn? Wist je ook dat de meeste ongelukjes, of beter gezegd ongelukken op de trap gebeuren? Ik wist het niet. Al kan ik me er wel wat bij voorstellen. Sterker nog, ik heb het zelf meegemaakt. Onze kleine Sam is 9 maanden en kruipt vrolijk rond. Onze dochter van 3 is bij alles behulpzaam waar ze maar behulpzaam bij kan en (op dat moment) wil zijn. Manlief loopt heel even weg en normaal gesproken zet hij Sam dan in de box, alleen net nu even niet. Dan komt postbode aanlopen en doet post door de brievenbus. Dochterlief ziet dat en opent de deur van de kamer naar de gang en Sam kruipt erachteraan. Normaal gesproken gaat hij dan achter zijn zus aan, maar net nu besluit hij om de andere kant op te gaan, richting de trap. Hij kruipt op de eerste trede, besluit dan dat de tweede te hoog gegrepen is, leunt naar achteren en valt zo achterover van de trap. Wij zijn er echt niet trots op maar wat ik hiermee wil zeggen is: een ongeluk zit in een klein hoekje. En gelukkig is het bij ons goed afgelopen.

Cursus EHBO bij kinderen

Vanuit het gastouderbureau waar mijn kinderen bij zijn aangesloten is recent een voorlichtingsbijeenkomst kinder-EHBO georganiseerd. Deze bijeenkomst is georganiseerd op verzoek vanuit de ouders en mijn man en ik zijn bij de voorlichting aanwezig geweest. Wat een eye-opener, ik heb zoveel geleerd! Veiligheid voor alles, natuurlijk. Maar toch zat ik te dubben: zal ik nou wel of geen EHBO-cursus doen? Ondanks dat het vrij heftig kan zijn (reanimatie oefenen op een baby- of kinderpop kan confronterend zijn), raad ik iedere ouder aan om een cursus kinder-EHBO te doen. En het mooie is: iedereen kan het, iederéén kan EHBO-er worden. Tot die tijd alvast een paar tips:

  • Plaats traphekjes onder- en bovenaan de trap. Dan heb je de primaire ongeluksbrengers in ieder geval gedekt ;-)
  • Hang de gifwijzer op in huis. Deze is hier te bestellen voor €7,95. Niet gratis, maar zeer waardevol en is ook te gebruiken in combinatie met de gifwijzer app.
  • Is er iets gebeurd en je twijfelt over of je de huisarts, de spoedpost of 112 moet bellen, bel dan 112. De personen die deze voorlichting gaven zijn werkzaam als ambulancemedewerkers. We werden er keer op keer attent op gemaakt dat een kind andere behoeftes heeft dan een volwassene. Ook voor dringend medisch advies kan 112 worden gebeld.
  • Ga die EHBO-cursus doen! Vaak vergoedt een zorgverzekeraar de kosten (deels) van een EHBO-cursus. (Kinder-EHBO zit tegenwoordig meestal verweven in de 'gewone' EHBO cursus)
  • Lees hier wat je nog meer kunt doen om je huis babyproof te maken.
Heb jij een EHBO-cursus gevolgd? Of heb je meer tips om je huis veilig(er) te maken? Deel jouw ervaringen en tips in de comments.

Frouke is getrouwd en woont in een groot Brabants dorp, samen met een trouwe viervoeter en twee kinderen. Ze is werkzaam voor de overheid en heeft de slechte gewoonte langer door te werken als dat vooral níet handig is. Ze houdt van bezoekjes aan pretparken en de duinen en van koken, bakken, knutselen en lezen.
lees meer blog's van Frouke

Ook veel gelezen:
Social
Partners