Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

Het leren veters strikken is nogal een dingetje. Niet voor ieder kind is dit een gemakkelijke taak. Het is ook niet één handeling wat je moet uitvoeren, maar verschillende handelingen achter elkaar. Dat kost veel tijd, oefening en herhaling voordat een kind dit onder de knie heeft. De één leert dit sneller en op jongere leeftijd en de ander heeft net wat meer instructie en oefening nodig. Hoe je een kind het beste kunt leren veters strikken, lees in je dit blog.

Leren-veters-strikken-handige-manier-om-het-aan-te-leren

Klittenband kan toch ook?

Als kinderfysiotherapeut krijg ik geregeld de vraag of ik het kind ook kan leren veters strikken. Kinderen vinden het vaak moeilijk om deze taak te doen. Als kinderen eenmaal in groep 3 van de basisschool zitten, wordt van kinderen wel verwacht dat ze tijdens de gymles zichzelf kunnen aan- en uitkleden, dus daar hoort ook het aan- en uittrekken van de schoenen bij. Als jouw kind nog niet zelfstandig kan veters strikken, dan raad ik vaak aan om dan een gymschoen met klittenband te kopen. Op deze manier is jouw kind zelfredzaam.

Echter, op de vraag of het kind niet altijd gewoon een schoen met klittenband kan dragen en geen veters hoeft te leren strikken, dan antwoord ik ‘nee’. Volwassen schoenen zijn vaak uitgerust met veters. Op den duur zal je toch moeten kunnen veters strikken. Dus voor een tijdje een schoen met klittenband dragen is geen probleem, als je ondertussen maar gewoon het veter strikken oefen!

Tips om te leren veters strikken

Ik zal jullie een aantal tips geven hoe je dit het beste thuis kunt doen.
1. Neem de tijd ervoor. Ga het oefenen van veters strikken niet doen op een tijdstip dat je moet haasten, bijvoorbeeld als je op tijd bij school moet zijn. Dit werkt alleen maar averechts. Het is daarnaast belangrijk om een nieuwe taak vaak te herhalen. Ik zeg altijd: liever vaak en kort, dan 1 keer lang oefenen. Je kunt er dus voor kiezen om elke dag even 5 minuutjes te oefenen. Dit is effectief en ook beter voor de concentratie.

2. ‘Praatje, plaatje, daadje’. Bij het leren van een nieuwe vaardigheid is het fijn om met deze methode te werken. Allereerst ga je vertellen hoe je de veters gaat strikken. Daarna doe je het voor en vervolgens probeert het kind het na te doen. Tijdens de uitleg en instructie is het belangrijk dat je naast het kind gaat zitten en niet tegenover hem. Daarbij is het ook belangrijk om de schoen in die positie neer te zetten dat het de situatie nabootst alsof hij ook echt zijn schoenen strikt. Dus de schoen voor je neer zetten met de veters van je af.

Veters strikken de schoen voor je neer zetten met de veters van je af.

De leermethode voor leren veters strikken op bovenstaande foto werkt niet fijn voor een kind, omdat hij het dan in spiegelbeeld aanleert. Als je het jouw kind wilt aanleren, ga dan achter hem staan, zoals op onderstaande foto.

Leren veters strikken ga dan achter je kind staan

3. Pak 2 verschillende kleuren veters. Soms werkt het fijner met oefenen om 2 gekleurde veters te hebben. Het kind ziet dan duidelijker welke kleur veter door welke lus heen moet bijvoorbeeld. Als het kind het dan onder de knie heeft, dan kun je gaan oefenen met 2 dezelfde kleur veters.

4. Maak er een verhaal van. Voor sommige kinderen helpt het om de handelingen te onthouden als er een verhaal bij wordt verteld. Ik gebruik hiervoor altijd de konijnenoortjes methode. Als je benieuwd bent hoe deze methode gaat en welk verhaal ik hierbij vertel, kijk dan eens naar dit filmpje over het leren veters strikken: