Kind alleen thuis: Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

Cadeautips voor een 13-jarige jongen: Dit zijn de beste cadeau-ideeën om vriendschapsbanden te versterken

De tienerjaren zijn een spannende tijd vol veranderingen en ontdekkingen. Voor een 13-jarige jongen is vriendschap van onschatbare waarde. Het is het tijdperk waarin ze sterke banden smeden en onvergetelijke herinneringen creëren met hun vrienden. Het kiezen van het...

Nieuwe badkamerluxe voor mama’s: Stijlvol en Praktisch

Mama's verdienen een badkamer die niet alleen stijlvol is, maar ook praktisch en ontspannend. De badkamer is immers een plek waar moeders dagelijks tijd doorbrengen, of het nu gaat om hun eigen persoonlijke verzorging of het baden van hun kleintjes. Het is een ruimte...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

Het leren veters strikken is nogal een dingetje. Niet voor ieder kind is dit een gemakkelijke taak. Het is ook niet één handeling wat je moet uitvoeren, maar verschillende handelingen achter elkaar. Dat kost veel tijd, oefening en herhaling voordat een kind dit onder de knie heeft. De één leert dit sneller en op jongere leeftijd en de ander heeft net wat meer instructie en oefening nodig. Hoe je een kind het beste kunt leren veters strikken, lees in je dit blog.

Leren-veters-strikken-handige-manier-om-het-aan-te-leren

Klittenband kan toch ook?

Als kinderfysiotherapeut krijg ik geregeld de vraag of ik het kind ook kan leren veters strikken. Kinderen vinden het vaak moeilijk om deze taak te doen. Als kinderen eenmaal in groep 3 van de basisschool zitten, wordt van kinderen wel verwacht dat ze tijdens de gymles zichzelf kunnen aan- en uitkleden, dus daar hoort ook het aan- en uittrekken van de schoenen bij. Als jouw kind nog niet zelfstandig kan veters strikken, dan raad ik vaak aan om dan een gymschoen met klittenband te kopen. Op deze manier is jouw kind zelfredzaam.

Echter, op de vraag of het kind niet altijd gewoon een schoen met klittenband kan dragen en geen veters hoeft te leren strikken, dan antwoord ik ‘nee’. Volwassen schoenen zijn vaak uitgerust met veters. Op den duur zal je toch moeten kunnen veters strikken. Dus voor een tijdje een schoen met klittenband dragen is geen probleem, als je ondertussen maar gewoon het veter strikken oefen!

Tips om te leren veters strikken

Ik zal jullie een aantal tips geven hoe je dit het beste thuis kunt doen.
1. Neem de tijd ervoor. Ga het oefenen van veters strikken niet doen op een tijdstip dat je moet haasten, bijvoorbeeld als je op tijd bij school moet zijn. Dit werkt alleen maar averechts. Het is daarnaast belangrijk om een nieuwe taak vaak te herhalen. Ik zeg altijd: liever vaak en kort, dan 1 keer lang oefenen. Je kunt er dus voor kiezen om elke dag even 5 minuutjes te oefenen. Dit is effectief en ook beter voor de concentratie.

2. ‘Praatje, plaatje, daadje’. Bij het leren van een nieuwe vaardigheid is het fijn om met deze methode te werken. Allereerst ga je vertellen hoe je de veters gaat strikken. Daarna doe je het voor en vervolgens probeert het kind het na te doen. Tijdens de uitleg en instructie is het belangrijk dat je naast het kind gaat zitten en niet tegenover hem. Daarbij is het ook belangrijk om de schoen in die positie neer te zetten dat het de situatie nabootst alsof hij ook echt zijn schoenen strikt. Dus de schoen voor je neer zetten met de veters van je af.

Veters strikken de schoen voor je neer zetten met de veters van je af.

De leermethode voor leren veters strikken op bovenstaande foto werkt niet fijn voor een kind, omdat hij het dan in spiegelbeeld aanleert. Als je het jouw kind wilt aanleren, ga dan achter hem staan, zoals op onderstaande foto.

Leren veters strikken ga dan achter je kind staan

3. Pak 2 verschillende kleuren veters. Soms werkt het fijner met oefenen om 2 gekleurde veters te hebben. Het kind ziet dan duidelijker welke kleur veter door welke lus heen moet bijvoorbeeld. Als het kind het dan onder de knie heeft, dan kun je gaan oefenen met 2 dezelfde kleur veters.

4. Maak er een verhaal van. Voor sommige kinderen helpt het om de handelingen te onthouden als er een verhaal bij wordt verteld. Ik gebruik hiervoor altijd de konijnenoortjes methode. Als je benieuwd bent hoe deze methode gaat en welk verhaal ik hierbij vertel, kijk dan eens naar dit filmpje over het leren veters strikken: