De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

Je hebt net ontdekt dat je tiener hoogsensitief is, maar je snapt het eigenlijk niet. Want je hoogsensitieve tiener zoekt prikkels op en is liever in een groep dan alleen. Dat laatste was toch een van de kenmerken wanneer je hoogsensitief bent? Hoe zit dit precies?

Extravert en hoogsensitief: het kan

Hoogsensitieve tiener zoekt prikkels op

Niet alle hoogsensitieve tieners zijn liever alleen dan in een groep. Maar liefst 30% van de hoogsensitieve tieners zijn extravert. Dit betekent dat ze assertief zijn, de energie naar buiten is gericht en dat ze liever in een groep zijn dan alleen. Deze groep kinderen wordt ook wel high sensation seeker genoemd. Ze hebben letterlijk de prikkels nodig om ‘goed’ te kunnen blijven functioneren. Wanneer ze te weinig uitdaging krijgen, raken ze onderprikkeld.

Hoogsensitieve tiener zoekt prikkels op

Als je hoogsensitieve extraverte tiener te weinig prikkels krijgt, kan ze zich onwijs gaan vervelen, maar ook rusteloos worden en zichzelf uiten in boosheid. Het nadeel is dat ze ook weer snel overprikkeld kunnen raken, dus een balans vinden is van essentieel belang. En dit is niet altijd even makkelijk.

Wat kun je als ouder doen?

Wanneer je hebt ontdekt dat je tiener een high sensation seeker is, is het belangrijk om bewust te zijn dat je tiener geregeld de prikkels nodig heeft, maar ook rust momenten moet inplannen om letterlijk even bij te tanken. Ondanks dat je tiener extravert is, heeft het net als alle hoogsensitieve personen geen filter, waardoor alle prikkels letterlijk binnenkomen. Hierdoor kan je tiener zelf overprikkeld raken en dat uit zich weer in boosheid. Maak je tiener hiervan bewust.

Tieners zijn nog niet in staat om de gevolgen op langer termijn te zien van de keuzes die ze nu maken. Jij als ouder mag je tiener daarin begeleiden. Alleen we weten allemaal de puberteit is niet altijd even makkelijk, en ze nemen niet altijd suggesties van jou aan als ouder. Mijn advies luidt, wees de veilige haven. Wij leren door te zien, horen en mee te maken. Wanneer je tiener te veel heeft gedaan en letterlijk overprikkeld is, probeer niet te oordelen over de situatie, luister naar je tiener en denk met je tiener mee, hoe het de volgende keer anders kan.

Is je hoogsensitieve kind een high sensation seeker? Doe de test!

hoogsensitieve tiener zoekt prikkels

Psycholoog Elaine Aron maakte een zelftest met twintig stellingen. Note: de test geeft een indicatie, maar is niet wetenschappelijk onderbouwd, aldus Aron zelf. Het geeft een indicatie of je als hoogsensitief persoon naar sensatie neigt of niet.

Doe de test en vink aan welke stelling op jou van toepassing is, tel vervolgens de vinkjes bij elkaar op. Onder de test lees je de uitslag:

  • Als het veilig was, zou ik graag een medicijn nemen waardoor ik vreemde nieuwe ervaringen zou hebben.
  • Ik kan me in sommige gesprekken bijna pijnlijk vervelen.
  • Ik ga liever naar een nieuwe plek die ik misschien niet leuk vind dat weer terug gaan naar ene plek waarvan ik weet dat ik die niet leuk vind.
  • Ik zou graag een sport willen proberen die een fysieke sensatie geeft, zoals skiën, bergbeklimmen of surfen.
  • Ik word onrustig als ik lang thuis blijf.
  • Ik hou niet van wachten terwijl er niets te doen is.
  • Ik kijk zelden een film meer dan een keer.
  • Ik geniet van het onbekende.
  • Als ik iets ongewoons zie, ga ik mijn best doen om het te bekijken.
  • Ik verveel me elke dag tijd met dezelfde mensen door te brengen.
  • Mijn vrienden zeggen dat het moeilijk te voorspellen is wat ik wil gaan doen.
  • Ik vind het leuk om een nieuw gebied te verkennen.
  • Ik vermijd een dagelijkse routine.
  • Ik voel me aangetrokken tot kunst die me een intense ervaring geeft.
  • Ik hou van stoffen die me ‘high’ laten voelen.
  • Ik geef de voorkeur aan vrienden die onvoorspelbaar zijn.
  • Ik kijk ernaar uit om op een plek te zijn die nieuw en vreemd voor me is.
  • Voor mij geld; als ik het geld uitgeef om te reizen, hoe meer buitenlands het lang, hoe beter.
  • Ik zou graag ontdekkingsreiziger willen worden.
  • Ik geniet ervan als iemand een onverwachte seksuele grap of opmerking maakt waardoor iedereen een beetje nerveus begint te lachen.

hoogsensitieve-tiener-sensatiezoeker

Uitslag vrouwen:
Als je 11 of meer items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk een sensatiezoeker. Als je 7 of minder items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk geen sensatiezoeker. Als je 8,9,10 van de items hebt aangevinkt, zit je waarschijnlijk ergens tussenin op het gebied van sensatie zoeken.

Uitslag mannen:
Als je 13 of meer items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk een sensatiezoeker. Als je 9 of minder items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk geen sensatiezoeker. Als je 10, 11 of 12 van de items hebt aangevinkt, zit je waarschijnlijk ergens tussenin op het gebied van sensatie zoeken.