8 x Sinterklaas surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een Sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Sinterklaas lekkernijen: Dit is het populairste snoepgoed

Heerlijk avondje is gekomen.... Dat geldt niet alleen voor cadeautjes voor het hele gezin, maar ook voor heerlijke Sinterklaas lekkernijen. In dit artikel lees je hoe je de pakjesavond helemaal compleet maakt met snoepgoed en Sinterklaas lekkernijen in stijl. Wij...

Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

Je hebt net ontdekt dat je tiener hoogsensitief is, maar je snapt het eigenlijk niet. Want je hoogsensitieve tiener zoekt prikkels op en is liever in een groep dan alleen. Dat laatste was toch een van de kenmerken wanneer je hoogsensitief bent? Hoe zit dit precies?

Extravert en hoogsensitief: het kan

Hoogsensitieve tiener zoekt prikkels op

Niet alle hoogsensitieve tieners zijn liever alleen dan in een groep. Maar liefst 30% van de hoogsensitieve tieners zijn extravert. Dit betekent dat ze assertief zijn, de energie naar buiten is gericht en dat ze liever in een groep zijn dan alleen. Deze groep kinderen wordt ook wel high sensation seeker genoemd. Ze hebben letterlijk de prikkels nodig om ‘goed’ te kunnen blijven functioneren. Wanneer ze te weinig uitdaging krijgen, raken ze onderprikkeld.

Hoogsensitieve tiener zoekt prikkels op

Als je hoogsensitieve extraverte tiener te weinig prikkels krijgt, kan ze zich onwijs gaan vervelen, maar ook rusteloos worden en zichzelf uiten in boosheid. Het nadeel is dat ze ook weer snel overprikkeld kunnen raken, dus een balans vinden is van essentieel belang. En dit is niet altijd even makkelijk.

Wat kun je als ouder doen?

Wanneer je hebt ontdekt dat je tiener een high sensation seeker is, is het belangrijk om bewust te zijn dat je tiener geregeld de prikkels nodig heeft, maar ook rust momenten moet inplannen om letterlijk even bij te tanken. Ondanks dat je tiener extravert is, heeft het net als alle hoogsensitieve personen geen filter, waardoor alle prikkels letterlijk binnenkomen. Hierdoor kan je tiener zelf overprikkeld raken en dat uit zich weer in boosheid. Maak je tiener hiervan bewust.

Tieners zijn nog niet in staat om de gevolgen op langer termijn te zien van de keuzes die ze nu maken. Jij als ouder mag je tiener daarin begeleiden. Alleen we weten allemaal de puberteit is niet altijd even makkelijk, en ze nemen niet altijd suggesties van jou aan als ouder. Mijn advies luidt, wees de veilige haven. Wij leren door te zien, horen en mee te maken. Wanneer je tiener te veel heeft gedaan en letterlijk overprikkeld is, probeer niet te oordelen over de situatie, luister naar je tiener en denk met je tiener mee, hoe het de volgende keer anders kan.

Is je hoogsensitieve kind een high sensation seeker? Doe de test!

hoogsensitieve tiener zoekt prikkels

Psycholoog Elaine Aron maakte een zelftest met twintig stellingen. Note: de test geeft een indicatie, maar is niet wetenschappelijk onderbouwd, aldus Aron zelf. Het geeft een indicatie of je als hoogsensitief persoon naar sensatie neigt of niet.

Doe de test en vink aan welke stelling op jou van toepassing is, tel vervolgens de vinkjes bij elkaar op. Onder de test lees je de uitslag:

  • Als het veilig was, zou ik graag een medicijn nemen waardoor ik vreemde nieuwe ervaringen zou hebben.
  • Ik kan me in sommige gesprekken bijna pijnlijk vervelen.
  • Ik ga liever naar een nieuwe plek die ik misschien niet leuk vind dat weer terug gaan naar ene plek waarvan ik weet dat ik die niet leuk vind.
  • Ik zou graag een sport willen proberen die een fysieke sensatie geeft, zoals skiën, bergbeklimmen of surfen.
  • Ik word onrustig als ik lang thuis blijf.
  • Ik hou niet van wachten terwijl er niets te doen is.
  • Ik kijk zelden een film meer dan een keer.
  • Ik geniet van het onbekende.
  • Als ik iets ongewoons zie, ga ik mijn best doen om het te bekijken.
  • Ik verveel me elke dag tijd met dezelfde mensen door te brengen.
  • Mijn vrienden zeggen dat het moeilijk te voorspellen is wat ik wil gaan doen.
  • Ik vind het leuk om een nieuw gebied te verkennen.
  • Ik vermijd een dagelijkse routine.
  • Ik voel me aangetrokken tot kunst die me een intense ervaring geeft.
  • Ik hou van stoffen die me ‘high’ laten voelen.
  • Ik geef de voorkeur aan vrienden die onvoorspelbaar zijn.
  • Ik kijk ernaar uit om op een plek te zijn die nieuw en vreemd voor me is.
  • Voor mij geld; als ik het geld uitgeef om te reizen, hoe meer buitenlands het lang, hoe beter.
  • Ik zou graag ontdekkingsreiziger willen worden.
  • Ik geniet ervan als iemand een onverwachte seksuele grap of opmerking maakt waardoor iedereen een beetje nerveus begint te lachen.

hoogsensitieve-tiener-sensatiezoeker

Uitslag vrouwen:
Als je 11 of meer items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk een sensatiezoeker. Als je 7 of minder items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk geen sensatiezoeker. Als je 8,9,10 van de items hebt aangevinkt, zit je waarschijnlijk ergens tussenin op het gebied van sensatie zoeken.

Uitslag mannen:
Als je 13 of meer items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk een sensatiezoeker. Als je 9 of minder items hebt aangevinkt, ben je waarschijnlijk geen sensatiezoeker. Als je 10, 11 of 12 van de items hebt aangevinkt, zit je waarschijnlijk ergens tussenin op het gebied van sensatie zoeken.