Onze eigen fietsen passen er nog nét bij, maar onze schuur staat voornamelijk vol met verschillende fietsjes voor onze dochter. Ze gaat nu van loopfiets naar kinderfiets, maar in de schuur staan ook nog een kleine vierwieler (die nu echt te klein is) en een driewieler.

Een loopfiets vonden wij onmisbaar als voorbereiding op het ‘echte’ fietsen. Maar nu wil ze het liefst op haar kinderfiets met zijwieltjes, vlag en kinderzitje voor de pop. In dit blog vertel ik je graag meer over de overgang van loopfiets naar kinderfiets?

Kinderfiets met zitje voor de pop

Loopfiets kiezen

Na enig speurwerk op het internet hebben wij een jaar geleden – voor de tweede verjaardag van onze dochter – een loopfiets aangeschaft. Er zijn verschillende modellen en groottes, en er is nog veel meer keuze aan kleuren. Eerder verscheen op Meer Voor Mama’s al een handige checklist waar je op moet letten bij het aanschaffen van een loopfiets. Daarnaast hebben wij in ieder geval rekening gehouden met de volgende punten:

  1. De lengte van onze dochter;
  2. De periode van loopfiets naar fiets met trappers;
  3. Hoe hoog is de minimale en maximale hoogte van zowel het stuur als het zadel?

Omdat onze dochter letterlijk klein van stuk is hebben wij gekozen voor het allerkleinste model van Puky. Daarnaast is zowel het zadel als het stuur behoorlijk in hoogte te verstellen, waardoor de fiets nu, een jaar later, ook nog steeds prima voldoet.

Na enig oefenen in de woonkamer kon ze vrij snel heel goed uit de voeten met haar roze loopfietsje en werd de kamer te klein, dus op naar buiten! Zonder dat ze het door had was ze zelf druk bezig met voorbereiden op het leren fietsen op een fiets met trappers.

peuter-op-loopfiets-voor-motorische-ontwikkeling

Loopfiets als voorbereiding op ‘echt’ fietsen

Want naast dat het feit dat een loopfiets gewoon heel erg leuk is, is het een hele goede aanloop naar het fietsen op een fiets met trappers. Kinderen leren balans houden, remmen met de voeten, sturen en wenden. Van deze balansvoorsprong kunnen kinderen nog jarenlang plezier hebben en het is dus een goede voorbereiding op de overgang van loopfiets naar kinderfiets. Ook dat was voor ons een reden om een kleinere loopfiets te kiezen, anders zou ze pas op de loopfiets kunnen op het moment dat ze ook al op een grote fiets kon proberen te fietsen.

Overgang van loopfiets naar kinderfiets

Inmiddels wordt de loopfiets steeds vaker ingewisseld voor de fiets met trappers en (nu nog) zijwieltjes. Wij hebben haar in de overgang van loopfiets naar kinderfiets positief gestimuleerd op de de volgende manieren:

  • Positief aanmoedigen op het moment dat ze de grote fiets uit de schuur pakte ook al was het alleen maar om hem even buiten te zetten;
  • Een klein beetje ondersteunen door af en toe een duwtje te geven om haar op gang te helpen bij de overgang van loopfiets naar kinderfiets;
  • Vooral zelf ook rustig blijven en niet overhaasten bij de overgang van loopfiets naar kinderfiets. Eerst ging ze alleen maar even zitten op het zadel en werd het ronddraaien van de trappers geoefend op de driewieler. Geen idee hoe, maar van het één op het andere moment fietste ze rond.

Dit voorjaar gaan we vrolijk verder met fietsen, de afstanden worden steeds groter en de snelheid steeds hoger (dus af en toe moet mama een sprintje trekken). Door de ervaring die we op hebben gedaan met de loopfiets voelt onze dochter zich heel zeker op de fiets en begint ze al stiekem te kijken naar de verschillen tussen haar fiets en mijn Cortina Roots moederfiets: ‘Hé, mama, aan die fietsen zitten maar twee wielen. Dat is gek!’ Wie weet kunnen we komende zomer al een beetje gaan oefenen, maar… fietsen zonder zijwielen gaan we zeker niet overhaasten.

Van loopfiets naar kinderfiets met zijwielen