Als je kind al kan lopen, maar nog niet fietsen, is een blokje om wandelen nog niet echt lang vol te houden met die korte beentjes. Een loopfiets kopen voor je kind is dan een leuke tussenweg, want zo leert je kind op een speelse manier de beginselen van het fietsen: op- en afstappen, evenwicht bewaren, sturen, rijden. En het is ook nog eens praktisch: al ‘rijdend’ houdt je kindje die wandeling een stuk langer vol! Er zijn ontzettend veel verschillende loopfietsjes te koop, dus hoe vind je nu de loopfiets die past bij jouw kleintje?

Ik heb een korte checklist samengesteld om je op weg te helpen bij een loopfiets kopen:

NULL

Waar moet je op letten bij een loopfiets kopen?

Er zijn wel honderden soorten en maten loopfietsen: met twee, drie en vier wielen, houten fietsjes, Disney’s Frozen fietsjes, stoere choppermodellen en fietsjes met een handrem. Maar hoe kies je nou de juiste? Om je een klein beetje op weg te helpen heb ik de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet voor het kopen van een loopfiets:

  • Hoeveel wielen de loopfiets moet hebben, is afhankelijk van de leeftijd en de motoriek van je kind. Een loopfiets met vier wielen is een veilige start. Kan je kind al wat meer balans kan houden en sturen, dan is een loopfiets met twee wielen mogelijk
  • Kies een zadel dat goed ondersteunt en toch ook ruimte geeft om de loopbeweging te maken
  • Zorg dat de loopfiets goed ‘past’: je kind moet met beide voeten bij de grond kunnen
  • Het meest ideale is een loopfiets waarvan het zadel in hoogte verstelbaar is, zodat kan meegroeien met je kind
  • Check of er een stuurbegrenzer op de loopfiets zit. Deze zorgt ervoor dat de draaihoek van het stuur beperkt wordt. De kans op vallen bij een scherpe bocht wordt zo kleiner.
  • Voor het meeste comfort kies je voor luchtbanden (je hebt ook massieve banden bijvoorbeeld), zeker als je het loopfietsje ook buitenshuis wil gebruiken.
  • Met of zonder rem? Tot 3 jaar is een rem niet aan te raden: het lopen, sturen en stoppen met de voeten is al een hele uitdaging! Als je kind dat allemaal onder de knie heeft kan je eventueel kiezen voor een ‘handrem’ aan het stuur.

Een loopfiets kopen die langer meegaat

Wij kochten onlangs voor ons zoontje (2 jaar) de Wishbone Bike (recycled edition). Deze kun je ombouwen van 3 naar 2 wielen en ook in hoogte verstellen, zodat hij tot een jaar of 5 te gebruiken is. Onze zoon is ermee in zijn nopjes, hij was er meteen al niet meer vanaf te krijgen. En het leuke is dat we in dat eerste uurtje dat ie de fiets uitprobeerde al heel snel progressie zagen: eerst was het even wennen met sturen en keren, maar al snel snapte hij hoe het werkte en ging het allemaal soepeler.

loopfiets

En nu, na een paar weken, is hij al bijna niet meer bij te houden. Voordat je het weet zit hij op een kinderfiets.