Waar moet je op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Margot - 03-08-2020
kinderfiets-kopen

Superblij dat hij zonder zijwieltjes fietste, maar na een paar weken zie ik het ineens: deze fiets wordt te klein. Z’n knietjes bijna op het stuur en het stuur staat al op de hoogste stand: op zoek naar een nieuwe dus. In de fietsenzaak wordt ons gevraagd: 'Hoeveel inch moet het zijn?'

We kijken elkaar aan: geen idee. En wat voor fiets moet het worden? Oh, ook nog een slot erbij want vanaf komend jaar gaat hij met de fiets naar school. We zijn een stuk wijzer geworden die middag over waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets.

Welke maat kinderfiets moet mijn kind hebben?

De maat van een kinderfiets wordt gemeten in inch, en dat is in feite de grootte van het wiel. De maten variëren van 12 tot en met 26 inch. Naarmate je kind groter wordt zal het steeds een maatje groter nodig hebben. Je kijkt dus naar de lengte van je kind en hier pas je de fiets op aan. De kledingmaat is ook een goede indicator.

  • 12 inch: kledingmaat 98-104
  • 16 inch: kledingmaat 104-110
  • 18 inch: kledingmaat 110-116
  • 20 inch: kledingmaat 116-122
  • 22 inch: kledingmaat 122-128
  • 24 inch: kledingmaat 128-140
  • 26 inch: kledingmaat 140-152

    (Bron: ANWB)

Soort kinderfiets

Ga je voor een crossfiets of een stadsfiets? Met of zonder spatborden? Kies je voor handremmen of terugtraprem of allebei? Wil je een hippe fiets met een transportrek voorop of (alleen) een bagagedrager? Wat past bij je kind, wat is praktisch en ook: wat wil je uitgeven?

Fietst je kind nog niet zo lang, ga dan voor terugtraprem. Dat is veiliger, onderhoudsvriendelijker en minder kwetsbaar dan handremmen.

Een transportrek voorop is heel tof om te zien, maar bedenk goed dat alleen al dit rekje en een kratje het sturen zwaarder en moeilijker maakt. Laat staan als er ook nog bagage in zit. Voor een jonge fietser is dat dus niet zo’n goed idee.

Ook is het handig om te bedenken of je een bagagedrager op de fiets wil. Veel sportieve fietsen hebben er geen, maar als je kind (alleen) naar school gaat fietsen en er moet een tas mee (of 2, denk aan bijvoorbeeld een gymtas) dan is een bagagedrager wel handig.

Kinderfiets: prijs en kwaliteit

Een goede kinderfiets is prijzig: hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit. Een goed exemplaar kost al gauw tussen de 300 en 400 euro. Om de paar jaar een nieuwe fiets kan dus behoorlijk in de cijfers lopen. Toch is kwaliteit voor een kinderfiets heel belangrijk, het gaat tenslotte om de veiligheid van je kind.

Laat je daarom bij voorkeur adviseren in een fietsspeciaalzaak en koop daar de fiets. Ook omdat je kind de fiets zelf kan testen. Enerzijds voor de maat, anderzijds om zelf te voelen welke fiets lekkerder fietst. Laat haar of hem even een stukje fietsen op 2 of 3 fietsen en maak dan samen een keuze.

Wil je toch online kopen? Weet dan dat je de fiets doorgaans nog zelf in elkaar moet zetten. Dat moet je wel kunnen. Als je voor een tweedehands kinderfiets online gaat, kies dan een bekend, degelijk merk en laat deze voordat je kind gaat fietsen altijd checken bij een gerenommeerde fietsenzaak.

Noodzakelijke extra’s voor op de kinderfiets

Bekijk ook of je nog andere extra’s nodig hebt op de fiets van je kind. We kwamen erachter dat niet op elke fiets standaard benodigdheden zitten zoals verlichting, een slot, jasbeschermers of spatborden. En vergeet ook niet een fietsbel aan te schaffen.

Tegenwoordig zie je ook veel extra verlichting in de wielen van kinderfietsen. Zelf vind ik dit briljant, want je kind is zo veel zichtbaarder in het verkeer. Maar een kleine zoektocht op internet leert me dat deze verlichting officieel niet toegestaan is. Het zou zelfs kunnen dat je ervoor bekeurd wordt. Mijn eigen mening hierover daargelaten, is het aan jou de keuze of je het risico wil nemen van een boete of een veiligere fietsrit van je kind in het schemer/donker...

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners