Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

Op vakantie laat je je vaste ritme enigszins los: je kind mag bijvoorbeeld later naar bed en voor het ontbijt zet je je wekker niet. Hartstikke leuk en fijn, maar hoe zorg je voor weer een gezond slaapritme na de vakantie als de scholen weer beginnen? Natuurlijk verschilt dit per kind, maar zeker als je een lange tijd op vakantie bent geweest, dan moet je dit niet onderschatten.

Genoeg slaap is belangrijk en zeker voor een kind, onder andere om goed te kunnen functioneren op school en voor de weerstand. Zo krijg je je kind in het oude slaapritme na de vakantie, enkele tips die kunnen helpen:

oude slaapritme na de vakantie - moeder-leest-meisje-verhaaltje-voor-voor-het-slapen

Kleine stapjes of snel weer in het ritme?

Het is verstandig om tegen het einde van de vakantie al rustig af te bouwen naar het oude slaapritme. Maar wanneer begin je met het toewerken naar het oude slaapritme na de vakantie? Je kunt ervoor kiezen om al een of twee weken voor de school of opvang begint te starten met het afbouwen van jullie vakantiebedtijd. Of je begint een paar dagen voor de eerste schooldag. Kies een periode die bij jullie past en die je kind ten goede komt.

Hoe doe je dat, dat geleidelijk afbouwen? Afhankelijk van hoe lang van tevoren je wil beginnen, kun je de bedtijd van je kind steeds een kwartiertje vervroegen. Ook het langzaamaan instappen in de ochtendroutine kan bijdragen om weer in het oude slaapritme na de vakantie te komen. Begin – tegelijkertijd met het vervroegen van de bedtijd – met steeds een kwartiertje eerder ontbijten bijvoorbeeld, en pak het ritme ‘opstaan, aankleden en ontbijten’ weer op.

oude slaapritme na de vakantie - ouderwetse wekkers

Slaapritme na de vakantie: geleidelijk afbouwen

Geleidelijk aan afbouwen heeft natuurlijk als voordeel dat je kind al uitgerust begint aan het schooljaar. Je kind gaat geleidelijk aan iets vroeger naar bed en op deze manier voorkom je ook eventuele weerstand. Bedtijd gaat niet in één keer van 21.00 uur naar 19.00 uur bijvoorbeeld. Kleine veranderingen gaan vaak ongemerkt in plaats van ineens twee uur eerder naar bed moeten en weer om 7.00 uur aan de ontbijttafel zitten. Bovendien zorgt een plotselinge overgang van de oude naar de nieuwe bedtijd dat het langer duurt voor je kind weer in het ritme komt en uitgerust is.

In één keer het slaapritme veranderen kan soms te zwaar zijn voor je kind, waardoor het bijvoorbeeld erg moe is en heel prikkelbaar. Dit heeft in de thuissituatie natuurlijk gevolgen voor de gezelligheid, maar je kind kan door de vermoeidheid ook last krijgen van concentratieproblemen op school.

Het afbouwen naar het normale slaapritme na de vakantie kost iets meer tijd en het vergt enige planning. Misschien minder leuk om daar in de zomervakantie over na te denken, maar in de eerste weken van school plukken jij en je kind daar de vruchten van.

oude slaapritme na de vakantie

Geen schermpjes voor bedtijd

Het is inmiddels algemeen bekend: vlak voor het slapen gaan nog op telefoon, tablet of televisie kijken heeft een negatieve invloed op je slaap en je slaapritme. Door het licht kom je minder snel in slaap en je slaapt onrustiger. Het is in ieder geval aan te raden om twee uur voor het slapen gaan niet meer op een scherm te kijken. Misschien heb je met je kind afgesproken dat hij of zij een bepaalde tijd per dag op de telefoon of tablet mag. Je kunt er dan voor kiezen om de tijdsindeling daarvan aan te passen. Niet meer na het eten bijvoorbeeld, maar voor het eten.

kinderen-op-scherm

Lichten dimmen voor het slapengaan

Ook het dimmen van de lichten kan aan te raden zijn om je kind eerder te laten slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat melatonine wordt aangemaakt. Zeker kunstlichten kunnen namelijk slecht voor het slapen zijn, aangezien je ogen dan worden blootgesteld aan onnatuurlijk licht. Doe alvast de gordijnen dicht voor jullie avondritueel en gebruik een klein lampje voor het voorlezen.