Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wist je dat een baby gemiddeld 16 tot 20 uur per dag slaap nodig heeft? Vooral in het begin heeft een baby moeite met het slapen. Nachten duren lang voor jou als ouder, omdat je baby steeds weer wakker wordt of maar niet in slaap lijkt te vallen. Hier onder vind je tips voor het bevorderen van de slaap van je baby.
1. Maak verschil tussen dag en nacht.
Voor een baby is het belangrijk om te leren wat het verschil tussen dag en nacht is. Dit kun je doen door overdag de gordijnen open te laten als hij gaat slapen en 's nachts de gordijnen te sluiten. Overdag kun je dan ook gerust je huis stofzuigen en hardop praten. 's Nachts zorg je dan voor zo min mogelijk geluiden. Zo went je baby aan de geluiden overdag en leert hij onbewust de verschillen tussen dag en nacht.
2. Activiteiten
Wanneer slaap je zelf het beste? Wanneer je moe bent en veel hebt ondernomen. Dit werkt hetzelfde bij een baby. Als hij wakker is, geef hem dan genoeg prikkels om moe van te worden. Zing liedjes, speel kleine, simpele spelletjes en beweeg zijn handen en voeten. Het tegengestelde is ook waar, te veel prikkels zorgen juist voor onrust bij een baby. Veel geschreeuw, harde geluiden en extreem veel beweging zorgen voor chaos in een kinderhoofd.
3. In slaap vallen in bed
Het is heerlijk om je kindje in slaap te zien vallen in jouw armen, maar voor het slaapritueel van het kind is dit niet aan te raden. Het is belangrijk dat een kindje zijn bed associeert met het in slaap vallen. Breng je baby naar bed als hij slaperig, maar nog wel wakker is, zodat het leert dat hij in bed in slaap moet vallen.
4. Geduld
Het kan een poosje duren voordat je kindje in slaap valt. Blijf dan bij hem, masseer zijn ruggetje en praat zacht tegen hem. Wanneer je kindje eindeloos blijft huilen is het verstandig om hem er even uit te halen. Als je kind heel veel blijft huilen voordat het in slaap valt, is het verstandig om contact met een arts op te nemen. Pas op dat je je kind niet aanwent dat het uit bed wordt gehaald wanneer het even gaat huilen. Dit kun je voorkomen door je kindje een paar minuten te laten huilen voordat je actie onderneemt.
5. Rustig aan bij nachtactiviteiten
Wanneer je kindje 's nachts voeding nodig heeft of een luier verschoond moet worden, probeer dan zo rustig mogelijk te blijven. Zet geen felle lampen aan, praat zachtjes en voorkom veel beweging. Dit helpt je kindje om zo snel mogelijk weer in slaap te vallen.
6. Slaapritme
Een routine heeft veel invloed op het slaapgedrag van je baby, ook in zijn latere leven. Dit kun je aanwennen door je baby op vaste tijden naar bed te brengen. Bedtijden zijn voor ieder kind weer anders. Sommige baby's slapen het liefste overdag en de andere meer 's nachts. Als je je kindje naar bed brengt, wen jezelf dan aan om bijvoorbeeld een liedje te zingen, zijn ruggetje te masseren, hem nog even in bad te doen of een flesje te geven. Zo bouwt je kind van jongs af aan al een slaaproutine op. Als hij hoort dat jij een liedje gaat zingen, zal hij dat associëren aan slapen.
7. Fopspeen en knuffel
Een fopspeen en knuffel geven een kindje een veilig en geborgen gevoel. Het kan hem helpen om sneller en rustiger in slaap te vallen. Als je kindje ouder wordt, kun je hem leren in slaap te vallen zonder een fopspeen.