Iedereen vindt het gezellig om zo nu en dan uit eten te gaan. Een gezellig avondje waarbij je een keer lekker verwend wordt en zorgeloos kunt eten, zonder je druk te maken over de afwas. Toch kan het nog weleens een uitdaging zijn om met jonge kinderen op pad te gaan. Zo’n avondje duurt al snel te lang. Hoe hou je het leuk als je uiteten gaat met je kleuter?

Goede voorbereiding is het halve werk

Als je van plan bent om binnenkort je kleuter mee te nemen naar een etentje in een restaurant, is het een leuk idee om thuis alvast “restaurantje” te spelen. Zo leert je kind spelenderwijs hoe het eraan toegaat. Afwisselend kun je de rol van gast of ober op je nemen, inclusief alle bijbehorende manieren. Kinderen houden namelijk erg van voorspelbaarheid, dus het is leuk als ze bij het uiteten gaan herkennen hoe alles in zijn werk gaat. De kans dat ze zich keurig gedragen is aanzienlijk groter, want ze weten al hoe het “hoort”!

Check de website van het restaurant

Een heel goed idee is om van tevoren de website van het restaurant te raadplegen. Vaak voel je het al een beetje aan, maar zo weet je zeker of er voorzieningen zijn voor kinderen. Denk hierbij aan een speeltuin, een aparte ruimte met allerlei toestellen of een hoek met speelgoed. Het is altijd prettig als er meer kinderen aanwezig zijn en de kans is bij zo’n restaurant een stuk groter. Vooral pannenkoekenrestaurants en pizzeria’s zijn veelal op de jonge bezoeker gericht. Lees ook de reviews op internet, daar kun je vaak veel informatie uit halen. Je wilt het immers wel leuk houden als je uiteten gaat met een kleuter. Dit is heel belangrijk, want als naar een gelegenheid gaat waar er geen rekening met kinderen wordt gehouden, kun je je enorm opgelaten voelen wanneer het anders verloopt dan je in eerste instantie had gehoopt.

Check de menukaart

De meeste menukaarten kun je tegenwoordig van tevoren online raadplegen. Heb je een makkelijke eter? Dan is dit wellicht wat minder van belang. Maar veel kleuters zijn behoorlijk kieskeurig, dus dan ben je blij als er gewoon frites of pizza op het menu staan. Als er aparte kindermenu’s worden geserveerd, kun je ervan uitgaan dat het restaurant niet vreemd opkijkt als er jonge kinderen komen eten. Zijn er geen kindermenu’s, dan loont het de moeite om van tevoren te informeren of ze de gerechten in kleinere porties aan kunnen bieden. Je zou ook om een extra bord kunnen vragen, zodat twee kinderen een gerecht kunnen delen. Meestal wordt hier geen probleem van gemaakt.

Begin in het zomerseizoen

Kies ervoor om, indien mogelijk, in de zomer uit eten te gaan. De kans op mooi weer is een stuk groter. Je kunt dan op het terras gaan eten, het liefst grenzend aan een speelgelegenheid. Als het etentje te lang duurt, kan het kind lekker gaan spelen en kun jij rustig verder eten. Ondertussen heb je ook zicht op de speeltuin en hou je een oogje in het zeil.

Neem speelgoed en eventueel een tablet mee

Zorg er altijd voor dat je wat speelgoed bij je hebt. Laat dat in eerste instantie in je tas zitten en gebruik het alleen als het nodig is. Hou het bij wat kleiner speelgoed dat geen geluid maakt. Wat spullen om mee te tekenen of kleuren is handig, al krijgen ze in sommige restaurants dit ook aangeboden. Een tablet kun je meenemen als laatste redmiddel. Begin hier niet meteen mee, want voor je het weet wil je kleuter het hele diner achter de tablet zitten. Je kunt hier duidelijke afspraken over maken: Als hij of zij het bord leeg heeft gegeten, mag de tablet worden opgestart.

Geef ze te eten tijdens voorafje

Als je zelf besluit een voorgerecht te nemen, kun je vragen of ze het hoofdgerecht van je kind gelijktijdig willen serveren. Zo hoeft het niet lang te wachten. Daarna kan er fijn gespeeld worden en kun je zelf rustig genieten van het hoofdgerecht. Tegen de tijd dat het dessert geserveerd wordt, kan je kind weer terug aan tafel komen.

Ga op tijd

Het duurt in een restaurant sowieso veel langer dan thuis voordat het eten op tafel komt. Om het voor een kleuter leuk te houden kun je het beste op tijd gaan. Er bestaan zelfs zaken die speciale aanbiedingen hebben voor hun vroege gasten. Zo weten ze vrijwel zeker dat de tafel later op de avond weer vrij komt voor anderen en dat zorgt voor een hogere omzet.

Als het misgaat

Duurt het allemaal veel te lang en kan je kind zich niet langer rustig houden? Laat het nagerecht dan achterwege en bedenk je dat er genoeg nieuwe momenten komen. Probeer het hoofd koel te houden. Als je zelf rustig blijft, is de kans groter dat je kleuter dat ook enigszins doet. Bedenk je dat iedereen jong is geweest en dat je het zelf altijd veel erger ervaart dan je omgeving.

Neem je kind niet altijd mee

Het is natuurlijk erg leuk en leerzaam voor je kleuter om zo nu en dan mee te gaan naar een restaurant. Maar het moet voor alle partijen leuk blijven. Wil je echt rustig uit eten en misschien een keer heel chique, dan is het fijn om even niet te hoeven zorgen. Etenstijd is ook thuis vaak het drukste moment van de dag. Als je een fijne oppas kunt regelen, is het ook prima om je kind zo nu en dan thuis te laten. Dan zorg je dat het thuis mag kiezen wat er op tafel komt, zodat het voor hem of haar ook heel feestelijk is. Het is jammer als je een duur avondje uit betaalt waarbij je zelf continu stress ervaart en voor politieagent aan het spelen bent. Zo gaat een kind het uiteten gaan niet associëren met iets gezelligs. Bovendien gaat de tijd snel! Je kunt het je nu misschien nog niet voorstellen, maar voor je er erg in hebt is je kind wat ouder en gaat het graag en probleemloos met je mee uiteten!