Een loopneus klinkt je vast wel bekend in de oren. Nu heeft je spruit geen waterige loopneus maar een jeukend loopoor. Vieze nattigheid loopt uit één of beide oren. Je kind hoort beduidend minder goed en klaagt over oorpijn. Eventueel treedt er koorts op. Wat is er precies gaande? Wat te doen bij een loopoor van je kind?

Hoe herken ik een loopoor?

De “vieze nattigheid” die uit de oren loopt, kan overigens best schoon en helder zijn. In andere gevallen heeft het oorvocht of pus een geelgroene kleur en ruikt het eigenaardig sterk. Soms is het zelfs wat bloederig en dus rood van kleur. Het kan zijn dat je alleen wat ongebruikelijke vlekken op het hoofdkussen ziet. Heb je ook vreemde korstjes ontdekt in de oorschelp van je kind? Al is een lopend oor een hinderlijk fenomeen, besef dat dit een veelvoorkomend verschijnsel is bij jonge kinderen. In de meeste gevallen verdwijnt het gelukkig weer vanzelf.

Wat is de onderliggende oorzaak?

Je zoon of dochter heeft last van een oorontsteking. Het vocht dat je uit de oren ziet komen, is een direkt gevolg van deze ontsteking. Vaak gaat het om een middenoorontsteking. Onder normale omstandigheden, sluit het trommelvlies het middenoor af. Een scheurtje in het trommelvlies kan leiden tot zo´n ongewenst loopoor.

Hoe komt mijn kind aan een loopoor?

Is er sprake van griep of is je kind snipverkouden? Een simpele verkoudheid kan alles in gang zetten. Door de buis van Eustachius vinden virussen en bacteriën een weg naar het middenoor. De boel raakt ontstoken en de buis van Eustachius zit daarna vaak potdicht. Vocht hoopt zich op. De interne druk in het middenoor neemt toe en veroorzaakt een scheurtje in het trommelvlies. De nattigheid loopt via dit scheurtje naar buiten. De oorpijn zal aanzienlijk minder worden als het oor eenmaal begint te lopen. De druk in het middenoor daalt dan namelijk. Bij een middenoorontsteking kan er eventueel koorts optreden en kunnen de lymfeklieren in de hals ook wat pijnlijk en opgezet zijn.

Een loopoor kan ook het gevolg zijn van een gehoorgangontsteking. In dit geval is het gedeelte vóór het trommelvlies ontstoken. Hoe ontstaat deze ontsteking? Denk bijvoorbeeld aan schimmel of eczeem in de gehoorgang, veelvuldig en verkeerd gebruik van wattenstaafjes, veelvuldig en verkeerd gebruik van oordopjes en een vochtige omgeving zoals een sauna of zwembad. Intense jeuk in het oor kan een aanwijzing zijn dat er sprake is van eczeem in de uitwendige gehoorgang.

Heeft je zoontje of dochtertje recentelijk een trommelvliesbuisje laten zetten? Een trommelvliesbuisje verbindt het middenoor met de uitwendige gehoorgang. Op deze manier kan er via het buisje lucht in het middenoor komen. In sommige gevallen treedt er een loopoor op na plaatsing van deze trommelvliesbuisjes. Mogelijk is hier sprake van een minder hevig loopoor zonder verdere ontstekingsverschijnselen.

Wat kan ik doen om mijn kind te helpen?

Het is niet nodig om gelijk naar de huisarts te rennen. Wel is het belangrijk om te weten dat het lopende oorvocht besmettelijk is. Als je het vieze loopoor even fris wilt wassen, gebruik dan een beetje lauwwarm water en een washandje. Was de oorschelp voorzichtig en besef dat er geen water in het oor mag lopen. Was daarna je handen met zeep. Je kind mag ook een douche nemen. Alleen mag er geen zeepwater of shampoo in het oor komen. Badderen kan en mag. Let wel goed op dat je kind niet onder water raakt met het hoofd. Bij voorkeur komt er helemaal geen water in het oor.

Misschien ben je geneigd om het lopende oorvocht tegen te houden door een watje in het oor te doen? Bedenk dat een loopoor juist moet kunnen lopen. Het is een reactie van het lichaam om de ontsteking te lijf te gaan. Stop dus nooit een watje in het oor van je kind. Als de gehoorgang geblokkeerd wordt, krijgen de bacteriën in het oor vrij spel om zich te verveelvoudigen. Je zou de situatie verergeren.

Bedenk wel dat het besmettelijke oorvocht van je kind niet in contact mag komen met andere kinderen. Als een kind toch in aanraking komt met dit oorvocht, zal dat niet gelijk een middenoorontsteking tot gevolg hebben maar wel een eventuele vervelende verkoudheid. Overleg met de school of het kinderdagverblijf van je kind of je hem of haar wel of niet mag brengen.

Vermijd het zwembad zolang je kind last heeft van een loopoor. Mogelijke duizeligheid onder water moet namelijk vermeden worden.

Rook je zelf of is je kind vaak in rokerige ruimtes? Besef dat kinderen van rokende ouders een hoger risico lopen om een middenoorontsteking (en een loopoor) te ontwikkelen. Wees voorzichtig.

Wanneer moet mijn kind gezien worden door een arts?

Het kan een paar dagen tot ongeveer een week duren, maar een loopoor zal (in de meeste gevallen) vanzelf verdwijnen. Het opgelopen scheurtje in het trommelvlies groeit vanzelf dicht en je kind kan gelukkig weer goed horen. Wel zou je naar de huisarts kunnen gaan om er zeker van te zijn dat het trommelvlies inderdaad goed is dichtgegroeid.

Zijn er zeven dagen voorbij en heeft je kind nog steeds last van een loopoor? Ga samen langs bij jullie huisarts. Hij of zij zal je kind oordruppels of antibiotica voorschrijven. Druppel je goed en consequent? Merk je dat het oor van je kind na veertien dagen druppelen nog steeds niet compleet droog is? Ga naar je huisarts en vraag om een doorverwijzing naar een KNO-arts. Misschien moet de behandeling aangepast worden.

Als je kind trommelvliesbuisjes heeft, wordt soms geadviseerd om gelijk te beginnen met oordruppels. Overleg met je arts.

Veel sterkte!