YouTube is een bekende website waar dagelijks vele filmpjes op te bekijken zijn voor zowel jong als oud. De kinderen van tegenwoordig zijn allemaal bezig met media. Of het nou gaat om het kijken van televisie, of het browsen op het web. Het is dan ook niet zo gek dat ook de jongste kinderen gewoon op het internet te vinden zijn en op YouTube filmpjes aan het bekijken zijn. Maar welke gevaren schuilen er voor mijn kind achter YouTube? Is het alleen maar onschuldig? Of kleven er ook nadelige gevolgen aan als kinderen hun tijd besteden op YouTube?

Het bekende platform YouTube

Sinds het jaar 2005 is YouTube niet meer weg te denken bij verschillende huishoudens op de hele wereld. Dit bekende platform biedt dagelijks tal van filmpjes die worden bekeken door zowel jong als oud. Je kunt overal wel een filmpje over vinden. Of je nou op zoek bent naar pianoles, tekenles, lollige filmpjes over stunten of complete reviews van attractieparken, alles is erop te vinden. Dit is natuurlijk ideaal. Ook complete kinderprogramma's zijn erop te vinden, en dat is weer perfect om de kleintjes mee zoet te houden.

Kindermodus

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om een speciale kindermodus in te stellen op YouTube. Hiermee heb je als ouder net wat meer toezicht over wat je kinderen mogen kijken en wat ze al gekeken hebben. Het handigste van deze modus is dat je de instellingen precies naar wens in kunt stellen. Zo is ook de kijktijd voor de kinderen volledig in te stellen zodat je kan voorkomen dat kinderen te lang aan het beeldscherm gekluisterd zitten. Een andere optie die ouders wel kunnen waarderen is dat de lay-out van de modus geheel kindvriendelijk is. Kinderen kunnen hierdoor makkelijker op zoek gaan naar hun favoriete filmpjes en daarnaast zijn er zelfs playlists aan te maken zodat het helemaal niet nodig is dat het kind apart op zoek gaat naar filmpjes. Zo kun je als ouder vooraf al bepalen waar je kind de komende tijd naar zal gaan kijken. Zo kun je zelfs instellen dat kinderen alleen maar leerzame filmpjes kijken.

Is YouTube zonder gevaren voor kinderen?

Helaas is YouTube niet altijd zonder gevaren voor kinderen. Het is een vrij toegankelijk platform en dat wil zeggen dat het een programma is dat door iedereen kan worden bereikt, dus door zowel jong als oud. Niet alle filmpjes zullen dus geschikt zijn voor kinderen, zeker niet wanneer er bijvoorbeeld sprake is van grof taalgebruik of agressie. Kinderen kunnen wel naar deze filmpjes kijken als ze deze bijvoorbeeld per ongeluk aanklikken. Vooral kinderen die wat ouder zijn, worden wat handiger in het zoeken op YouTube en kindermodus is dan niet echt meer geschikt. Deze modus is vooral geschikt voor kleine kinderen, omdat de filmpjes die worden getoond ook echt voor deze doelgroep bestemd is. YouTube is zeker niet zonder gevaren voor kinderen.

Advertenties

YouTube is een programma dat wordt aangestuurd door Google. Dit is vooral het geval wanneer kanalen geld proberen te ontvangen door middel van hun kanaal. Dit kun je merken wanneer er advertenties worden getoond tussen de filmpjes of vooraf aan het filmpje. Zodra mensen op deze advertenties klikken of wanneer mensen deze advertenties bekijken (wat tegenwoordig onvermijdelijk is op YouTube), ontvangt de maker van het filmpje hier geld voor. Dit geld wordt gegenereerd door Google Adsense. Het is dus ook onvermijdelijk dat je kinderen deze advertenties te zien krijgen. Vaak zorgt Google er wel voor dat de advertenties zijn aangepast aan de eerdere zoekopties van het kind, maar dit gaat niet altijd goed. Zo kan het dus bijvoorbeeld heel goed voorkomen dat je kind een advertentie te zien krijgt dat vol zit met agressie, seks of misdaad, terwijl je eigenlijk niet wilt dat je kind hier naar kijkt.

Per ongeluk aanklikken

Er zijn zoveel filmpjes te vinden op YouTube dat het kind per ongeluk een filmpje aanklikt dat eigenlijk niet voor zijn of haar ogen bestemd zijn. Nou komt dat niet meteen als schokkend over, want je kunt dan denken dat je kind het filmpje heel snel weg kan klikken. Maar dat is niet altijd even makkelijk, vooral niet wanneer de aandacht van het kind eenmaal is gewekt. Je kind is dan geneigd om te blijven kijken en zoo heeft hij of ze toch iets gezien wat eigenlijk niet van je mocht.

Leuk, maar niet voor de ogen

Je probeert je kind met allerlei handige tips zoveel mogelijk van het internet af te houden, maar je komt erachter dat Youtube toch wel heel handig is. Je kind kijkt naar filmpjes die leuk zijn en ondertussen kun jij je richten op andere zaken die je nog moet doen, zoals bijvoorbeeld de huishouding. Het is natuurlijk een goede afleiding voor je kind om filmpjes te kijken op YouTube, maar dit is wel een van de gevaren die het platform met zich meebrengt. Doordat het zo leuk is, en doordat er zoveel te zien is, komen kinderen moeilijker van de laptop of tablet af als ze eenmaal zijn begonnen met het kijken van de filmpjes op het platform. Het is dan ook aan te raden om je kind niet teveel te stimuleren om hier teveel op te kijken, omdat de kans groot is dat je kind wil blijven kijken. Denk aan hun oogjes. Het is niet bevorderlijk voor kinderen om constant op het scherm te staren, en ditzelfde geldt daarmee ook automatisch voor het kijken van de vele filmpjes op YouTube.

YouTube is een handig platform dat uitstekend werkt als afleiding voor kinderen. YouTube staat garant voor urenlang kijkplezier, maar het is zeker een platform dat niet zonder gevaar is voor kinderen. Houd dus goed in de gaten waar je kinderen naar kijken en hoe lang ze op YouTube te vinden zijn.