De gezondheid van jouw kind is het belangrijkst. Daarom is het goed om te weten dat er veel ziekteverwekkers te vinden zijn in de natuur, zoals blauwalg en botulisme. Maar hoe gevaarlijk is het? Beiden kunnen de gezondheid van je kind ernstig beschadigen. Gelukkig kun je jouw kind hier tegen beschermen, als je tenminste weet waar je op moet letten.

Wat is blauwalg?

Blauwalgen, ook wel bekend als cyanobacteriën, zijn kleine organismen die voorkomen in zoet water. Deze kleuren blauw wanneer hun cellen kapot gaan. Zodra water veel blauwalg bevat, is dit een teken dat de kwaliteit van het water en de natuur eromheen erg slecht is. Blauwalg ontwikkelt zich erg goed in de maanden juli, augustus en september. Helaas is de blauwalg, die in Nederland voorkomt, vaak giftig: zodra jouw kind in besmet water zwemt, kunnen de gifstoffen in zijn of haar lichaam komen en de gezondheid aantasten.

Waar moet je op letten?

Omdat er veel giftig blauwalg aanwezig is in Nederland, is het belangrijk dat je weet hoe je blauwalg kunt herkennen zodra jij en jouw kind besluiten het water op te zoeken.

  • Een beginnende drijflaag. Het water bevat grote kolonies van groene bolletjes of vlokjes, die op het water drijven. Het water ruikt licht naar vis.
  • Een drijflaag. Het water heeft een verfachtige, groene laag. Het water heeft nu een sterke vislucht.
  • Een ontledende drijflaag. Op het water drijft een blauwe of witte schuimlaag. Het water ruikt sterk naar rottende planten.

Verder is het belangrijk dat je altijd zorgt voor een veilige omgeving tijdens het zwemmen. Kinderen houden van zwemmen en afkoeling tijdens warme zomermaanden, maar helaas brengt het water veel gevaren met zich mee, waaronder blauwalg.

Zodra jouw kind toch in dit water heeft gezwommen, of je hebt hier twijfels over, dan is het van belang dat je weet wat de symptomen zijn. Deze treden vaak na twaalf uur op. De meest voorkomende symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, diarree, braken, koorts en huiduitslag. Wanneer deze symptomen sneller optreden, of erg ernstig zijn, dan wordt geadviseerd om altijd een arts te raadplegen of langs het ziekenhuis te gaan.

Gelukkig probeert de Rijkswaterstaat iedereen te informeren over blauwalg. Zij controleren jaarlijks verschillende wateren in Nederland op blauwalg. Wanneer er blauwalg is geconstateerd, worden er altijd waarschuwingsborden geplaatst bij het water. Ook adviseert Rijkswaterstaat alleen te zwemmen in officiële zwemwaterlocaties.

Is blauwalg gevaarlijk?

Blauwalg komt helaas veel voor in Nederland, vooral in de zomer. Helaas zijn jonge kinderen vaak het slachtoffer van de giftige blauwalg: zij zijn sowieso al erg kwetsbaar en zijn vaak geneigd om onbewust dingen in hun mond te stoppen. De symptomen kunnen erg vervelend zijn en wanneer jouw kind veel blauwalg binnen heeft gekregen, zijn deze zelfs ernstig. Let dus goed op de symptomen en vermijd zoveel mogelijk onofficiële wateren of water waar een drijflaag aanwezig is.

Wat is botulisme?

Botulisme is een ernstige infectieziekte, die veroorzaakt wordt wanneer uw kind in contact komt met gifstoffen van een bepaald type bacterie: Clostridium botulinum. Er zijn drie vormen van botulisme:

  • Voedsel gerelateerd botulisme: deze vorm treedt op wanneer de besmetting is opgelopen door voedsel te eten waar deze bacterie in aanwezig is.
  • Wondbotulisme: deze vorm treedt op wanneer de bacterie via een wond het lichaam binnenkomt.
  • Infantiel botulisme: deze vorm treedt op bij baby’s tot één jaar oud, wanneer zij de bacterie binnenkrijgen via honing. De sporen van de bacterie komen dan in de darmen van de baby terecht. Omdat de darmen van baby’s nog niet volledig zijn ontwikkeld, ontkiemen deze sporen zich en ontwikkelen deze zich tot toxines.

Gelukkig is botulisme een zeldzame ziekte in Nederland: slechts één tot twee personen krijgen per jaar deze diagnose. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt met deze ziekte en dat je weet waar je op moet letten om deze te voorkomen. Botulisme maakt namelijk geen onderscheid in leeftijd of geslacht, dus is het belangrijk dat je jouw kind goed beschermd.

Waar moet je op letten?

Om botulisme geen kans te geven om de gezondheid van jouw kind aan te tasten, is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Om botulisme te voorkomen, zijn er een paar tips die je kunt volgen:

  • Let op de voeding van jouw baby. Omdat infantiel botulisme te voorkomen, is het belangrijk dat je jouw baby géén honing geeft. Ook voedsel gerelateerd botulisme kan gemakkelijk te voorkomen zijn. Bewaar je voedsel goed en bereid het ook altijd op de juiste manier. Zorg ervoor dat je vleeswaren en vis op de juiste manier bereid en dat je producten met toegevoegde levende bacteriën (zoals yoghurt en zuurkool) vermijdt.
  • Verzorg de wonden van je kind. Via een open wond kan de bacterie het lichaam binnendringen en vervolgens de gezondheid van jouw kind aantasten. Dit kan via aarde, maar ook door vervuild water.

Ook is het goed om te letten op de symptomen die optreden bij botulisme. Kenmerkende symptomen bij infantiel botulisme zijn: voedselweigering, kwijlen, op hoge toon huilen en verstopping van de darmen. Andere symptomen die zowel bij infantiel botulisme als bij voedsel gerelateerd en wondbotulisme kunnen optreden, zijn: koorts, diarree, slecht zien, slecht slikken en moeilijk praten. Enkele dagen later is het ook mogelijk dat er verlamming optreedt, die zich steeds verder uitbreidt.

Is botulisme gevaarlijk?

Hoewel botulisme een zeldzame ziekte is in Nederland, is het belangrijk dat je je beseft dat deze ziekte ernstige symptomen kan hebben. Wanneer je de symptomen niet op tijd ziet en jouw kind niet op tijd behandeld wordt in het ziekenhuis, kan dit erge gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook kan jouw kind helaas niet immuun worden voor de ziekte.

Als jouw kind eenmaal botulisme heeft en je hier op tijd achter bent gekomen, is er gelukkig positief nieuws: een groot deel van de kinderen overleeft de ziekte en zal volledig herstellen. Ook is de ziekte niet overdraagbaar naar vriendjes, broertjes of zusjes en ouders.