Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Een van de belangrijkste zorgen van elke ouder is het waarborgen van de toekomst van hun kinderen. Niemand wil tenslotte dat zijn kind financieel in de problemen komt. Want juist het zorgen voor financiële zekerheid voor het gezin motiveert ouders over de hele wereld om elke dag hard te werken.

Natuurlijk moeten hiervoor slimme keuzes worden gemaakt. Je moet goed nadenken wat je allemaal kunt gaan doen met je gespaarde geld. Lees hier onze tips om jou te helpen bij het maken van de goede keuzes.

Het veiligstellen van de toekomst van je kinderen vanaf jonge leeftijd?

Het leven brengt veel zorgen met zich mee: het is noodzakelijk om eten op tafel te zetten, momenten van ontspanning te hebben, de kinderen onderwijs te bieden en zelfs een buffer op te bouwen voor later. Heb je zelf wel eens nagedacht over hoeveel geld je nodig hebt voor verschillende toekomstige uitgaven? Heb jij wel eens nagedacht over de kosten voor bijvoorbeeld:

  • Afstudeer- en verjaardagsfeestjes;
  • Familie-uitstapjes;
  • College en schoolgeld betalingen;
  • Het kopen van een auto;
  • Medische noodgevallen.

Voor dit alles en nog veel meer is het ideaal dat ouders er echt een gewoonte van maken om geld te sparen, aangezien er vroeg of laat altijd een extra uitgave verschijnt.

Kinderen bewust maken van de waarde van geld en sparen

Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van de waarde van geld. Het hele gezin moet hetzelfde doel nastreven: niet al het geld opmaken en soms een beetje extra sparen. Een initiatief dat daar meestal aan bijdraagt is om iedereen bij elkaar te brengen en te vragen wat ieders dromen zijn. Dit is het moment om een financieel plan op te stellen en de dromen van elk van hen om te zetten in doelen voor het hele gezin.

Welke tips helpen bij het sparen?

1. Een bepaald huishoudbudget hebben

Heb je de familie verzameld? Dit is het perfecte moment om het maandbudget samen te stellen. Bereken hoeveel er bijvoorbeeld moet worden uitgegeven aan:

  • Water, elektriciteit en telefoonrekeningen;
  • Collegegeld voor cursussen, scholen en hogescholen;
  • Brandstof voor familiereizen;
  • Winkelen en boodschappen.

Stel op dat moment ook besparingsdoelstellingen vast om overbodige uitgaven te verminderen en aan het eind van de maand meer geld te hebben.

2. Onderzoek wat de meest voordelige spaarrekening is

Wanneer je elke maand een klein bedrag opzij zet op je spaarrekening, dan kun je na een tijdje een aardig bedrag bij elkaar gespaard hebben. Hier valt echter nog wel wat voordeel te behalen, doordat niet alle spaarrekeningen dezelfde spaarrente bieden. Helaas is het zo dat de Nederlandse grootbanken op dit moment alle een vrij laag rentepercentage hanteren. Je kunt er echter ook voor kiezen om je geld voor een bepaalde tijd weg te zetten, het deposito sparen, om zo een hogere spaarrente te ontvangen. Tip: bij Raisin kun je ook een deposito openen bij andere Europese banken, waar je vaak een hogere rente krijgt. Bijkomend voordeel van deposito sparen is dat je ook niet zo snel geld van je spaarrekening opneemt.

3. Geef aandacht aan financiële educatie

Praat met jouw kinderen over sparen en besparingen en wat je nog meer relevant vindt. Help je kinderen het belang van sparen te begrijpen. Financiële educatie kan jouw kinderen helpen om in de toekomst beter met geld om te gaan.