Potloodgreep; hoe kan je kind het beste zijn potlood vasthouden?

Moeten kinderen in deze tijd nog wel leren schrijven? Als je het aan mij vraagt, dan antwoord ik op deze vraag met ‘ja!’. Schrijven is een manier om te communiceren en daarnaast ondersteunt het bij de vakken taal en lezen. Als een kind moeite heeft met schrijven, dan...

Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk zijn er veel mogelijkheden voor jou als ouder om de inhoud van de app aan te passen en zo de controle te houden.

Hoe zorgt deze app dat jouw kids de juiste video's zien? En wat kan je als ouder met de app? We geven hier antwoord op 8 veelgestelde vragen.

kinderen-op-de-tablet-in-de-woonkamer

1. Hoe gebruik je YouTube Kids?

Dit is een app, dus geen website, die geschikt is voor smartphones, tablets en smart Tv’s. Je downloadt de app gratis via de app stores (Google Play of Apple Store).

In de app kun je zelf profielen aanmaken voor elk van je kinderen, en de inhoud configureren. Zo kan je behoorlijk nauwkeurig bepalen wat voor soort filmpjes je kind kan zien, en hoe lang per dag hij YouTube Kids kan kijken. Dat geeft jouw de vrijheid om je kind op eigen houtje gebruik te laten maken van YouTube – zonder dat je telkens over zijn schouder moet koekeloeren of hij geen ongeschikte filmpjes ziet.

2. Wat kan mijn kind met YouTube Kids?

Deze app is bedoeld voor kinderen van 3 tot 12 jaar. De bedoeling van de app is om alleen filmpjes te laten zien die leuk, veilig, geschikt en leerzaam zijn voor jonge kinderen. Op YouTube Kids kan jouw kind bijvoorbeeld tekenfilms bekijken, babyliedjes horen, leerzame filmpjes zien, ‘tutorials’ zien over knutselen of koken, peuterprogramma’s bekijken of shows voor kinderen volgen.

Als ouder kan je een profiel aanmaken voor elk van je kinderen. Als een kind inlogt op zijn profiel, ziet hij zijn eigen homepage. Vanuit daar kan hij of zij de video’s op het kanaal verkennen. Via de Zoekfunctie kan hij via steekwoorden zelf video’s opzoeken waarin hij geïnteresseerd is. De inhoud van de app is verdeeld in vier categorieën: Ontdekken, Leren, Muziek en Shows. Zo kan je kind snel de video’s en kanalen zoeken waar hij op dat moment zin in heeft.

Een kind kan zich ook abonneren op kanalen, en video’s aanmerken als ‘Favoriet’. YouTube Kids toont de kinderen ook ‘Aanbevolen video's’. Dat zijn filmpjes waarvan te verwachten valt dat je kind die ook leuk vindt. Algoritmes bepalen deze video's door de kijkgeschiedenis van je kind te analyseren.

3. Wat voor soorten inhoud worden geweerd van de app?

YouTube Kids probeert zijn kanaal zo goed mogelijk vrij te houden van alle soorten inhoud die niet geschikt zijn voor kinderen onder de 13. Dat zijn zaken zoals geweld, discriminatie, alcohol en drugs, seks, bizarre en verwarrende video's, gevaarlijke challenges, video’s over games en films voor oudere leeftijdscategorieën en nog veel meer.

YouTube is een Amerikaans bedrijf. De opvattingen van Amerikanen over wat wel of niet geschikt is voor kids, kan verschillen van die van Nederlanders en Vlamingen, bijvoorbeeld over de gewenstheid van religie, bloot en (cartoon)geweld.

4. Hoe worden de filmpjes voor YouTube Kids geselecteerd?

YouTube Kids is gebaseerd op de ‘normale’ versie van YouTube. De inhoud van de moeder-app wordt beoordeeld op geschiktheid voor kinderen. Als een video geschikt wordt gevonden, dan pas wordt hij zichtbaar op YouTube Kids.

Het proces van geschikte video’s uitkiezen is niet waterdicht. Ze worden namelijk beoordeeld door medewerkers van YouTube en op basis van recensies door kijkers, maar ook door automatische systemen (algoritmes). Dat betekent dat video’s die toch niet geschikt zijn voor kids op de YouTube Kids-app terecht kunnen komen. Bijvoorbeeld door een vergissing van een algoritme, of door een kwaadwillende gebruiker (‘troll’) die expres een ‘volwassen’ video markeert als geschikt voor kinderen.

YouTube zegt wel dat het zich er op toelegt om de inhoud van YouTube Kids zo goed mogelijk te controleren, en zo snel mogelijk in te grijpen als er ongeschikte video’s op verschijnen. Ouders kunnen zelf video’s markeren die niet op de app thuishoren, en medewerkers kunnen die video’s dan snel verwijderen. Ook past YouTube zijn filters (algoritmes) constant aan op nieuwe video’s en trends die verschijnen op andere kanalen.

5. Hoe kan je zelf de inhoud van YouTube Kids aanpassen?

Je hebt als ouder een paar manieren om de inhoud van de app aan te passen op wat jij wel of niet wil dat je kinderen zien.

  • Je kan zelf kanalen kiezen die jij leuk of nuttig vind voor je kids, zodat ze de video’s daarvan op hun homepage zien verschijnen.
  • Je kunt ook juist kanalen blokkeren, zodat je kids geen video’s meer van dat kanaal kunnen bekijken.
  • Je kind kan in principe vrij zoeken naar video’s. Jij kan de zoekfunctie uitschakelen, waardoor je kind alleen kan kiezen uit filmpjes die geverifieerd en dus goedgekeurd zijn.
  • Het is een goed idee om te zorgen dat je kinderen niet te lang internetten. Je kan de schermtijd beperken die je kids op de app kunnen doorbrengen.
  • Je kunt snel zien welke video’s je kinderen hebben bekeken. Zo kan je nagaan of je kinderen gewenste inhoud bekijken. Zo kan je ook zien welke video’s en kanalen ze leuk vinden, en zo meer te weten komen over hun (nieuwe) interesses en ontwikkeling.
  • Je kan voor elk kind afzonderlijk een profiel maken. Als je een kind van 3 en een kind van 12 hebt, dan zal je ze toegang willen geven tot verschillende soorten inhoud. Hierover lees je in de volgende paragraaf meer.

6. Hoe kan je automatisch de inhoud voor een bepaalde leeftijd aanpassen?

Je zou zelf per kanaal en per video kunnen bepalen of die geschikt is voor jouw kind. Kinderen van 10 zijn toe aan andere inhoud dan een kind van 5. Maar omdat er miljoenen video’s en kanalen in de app staan, wordt dat een helse klus!

Gelukkig helpt YouTube Kids je om snel de juiste inhoud aan jouw kinderen te laten zien. Ze doen dat op basis van leeftijd. Je kan dus voor elk kind een eigen profiel aanmaken – en daarbij de leeftijd van het kind opgeven. YouTube Kids koppelt dan een leeftijdsmodus aan dat profiel. Er zijn drie modussen: ‘Peuters’ laat leuke kinderfilmpjes voor kinderen tot 5 jaar zien, terwijl ‘Jonger’ wat spannendere verhaaltjes en leerzame video’s voor kids van 5 tot 7 bevat. Met de modus ‘Ouder’ kunnen kinderen van 8 tot 12 zich vermaken met tekenfilmseries en informatieve programma’s.

Ook hier geldt dat de filters van YouTube Kids niet perfect zijn – er kunnen video’s voor oudere kinderen aan je peuter getoond worden. Of je puberende zoontje van 12 krijgt zoetsappige cartoons met elfjes op zijn homepage. Maar toch zijn deze modussen een uitkomst om de app zo goed mogelijk af te stemmen op de ontwikkeling van jouw kind.

7. Is dit een interessante app voor oudere kinderen?

YouTube Kids is officieel bedoeld voor kinderen tot 12 jaar. Dat is een gemiddelde leeftijd – kinderen die vroeg gaan puberen zullen sneller op de inhoud uitgekeken zijn dan kids met een wat langzamere ontwikkeling. Je kind zal waarschijnlijk voor zijn 12e via vriendjes of internet op het spoor komen van volwassener content die het ook graag wil zien. En dat hoeft helemaal geen schadelijke of schokkende inhoud te wezen. Ook informatieve programma’s voor volwassenen, videoclips van popbandjes en instructiefilmpjes voor alledaagse vaardigheden zal je kind niet vinden op YouTube Kids.

Denk je dat jouw kind er aan toe is om meer content te zien dan de app biedt? Dan kan je natuurlijk overwegen om hem een account te geven voor het ‘echte’ YouTube. Om hem of haar te beschermen tegen de ergste video's op dat kanaal, kan je dan de ‘Beperkt’ modus inschakelen op zijn account. Net als YouTube Kids gebruikt die modus recensies van gebruikers en algoritmes om de geschiktheid van elke video te beoordelen. En het is een goed idee om je in te lezen over manieren om je kinderen veilig gebruik te laten maken van internet.

8. Wat is het verschil tussen gratis en betaald YouTube Kids?

Je kunt gratis gebruik maken van YouTube Kids. In de gratis versie krijgen je kinderen wel (beperkt) advertenties te zien tussen en tijdens video’s. De hoeveelheid advertenties ligt wel lager dan bij de normale versie van YouTube. Uiteraard worden er ook alleen advertenties getoond die gericht zijn en geschikt zijn voor kinderen. Ook kunnen je kinderen niet doorklikken naar webshops of abonnementsdiensten – er is dus geen risico dat ze (per ongeluk) iets aanschaffen.

Wil je helemaal niet dat je kinderen advertenties bekijken? Dan kan je een abonnement nemen op YouTube Premium. In die betaalde versie van de app zijn alle advertenties verwijderd – zowel op YouTube Kids als in de normale versie (voor volwassenen). Zo’n abonnement biedt meer voordelen – je kan bijvoorbeeld op de achtergrond video’s bekijken, video’s downloaden en offline bekijken, en gebruik maken van de muziekapp YouTube Music Premium. Of je dit voldoende voordeel vindt hebben, moet je zelf beoordelen. Een abonnement op YouTube Premium kost op dit moment €11,99 per maand.