Laten we het meteen maar over één ding eens worden – je kan niet meer zonder internet. Dat geldt nog meer voor jouw kinderen die er nu mee opgroeien. Hun vriendjes zitten online, ze krijgen via de computer les, en het internet staat vol met leuke filmpjes van katten, superhelden en vloggers. Als je je zorgen maakt over wat het online allemaal voor narigheid tegen kan komen, zou je kind kunnen verbieden om internet te gebruiken. Maar dan groeit het eigenlijk buiten de moderne tijd op – en mist het ook alle positieve kanten van de online wereld.

Het is een veel beter idee om het internetgebruik van je kind in goede banen te leiden. Dat kan een uitdaging zijn: het is een enorm veelzijdig medium. Als je zelf niet zo digitaal onderlegd bent, weet je misschien niet precies waar de gevaren schuilen. Lees hier over een paar van de meest voorkomende risico’s, en onze 8 tips om je kinderen veilig internet te laten gebruiken.

Met wat voor online gevaren kan je kind te maken krijgen?

Wat kan er fout gaan als je een kind op internet laat? Best veel – want kinderen weten van zichzelf niet waar er gevaren schuilen. En kwaadwilligen op internet zijn helaas nogal gewiekst. Laten we dus eerst even kijken wat de grootste bedreigingen zijn die je online kan tegenkomen.

Malware, phishing en virussen

Malware en virussen zijn programma’s die grote schade aanrichten aan een PC of mobiel kunnen aanrichten of persoonlijke gegevens doorsturen. Vaak worden via een onbetrouwbare website per ongeluk gedownload. Phishing is het vissen naar bankgegevens, waardoor de dader geld kan opnemen of ontvangen van het slachtoffer. Kinderen zijn, door hun naiviteit, kwetsbaarder voor deze praktijken dan volwassenen die de (online) wereld goed kennen.

Seks, geweld en schokkende inhoud

Het is erg makkelijk om gratis porno, gewelddadige filmpjes en schokkende beelden op internet te vinden. Kinderen zullen er soms zelf naar op zoek gaan, uit nieuwsgierigheid of na verhalen van vriendjes. Of ze komen per ongeluk filmpjes en foto’s tegen die niet geschikt voor ze zijn. Het zien van zulke beelden kan kinderen verwarren en een onveilig gevoel geven.

Grooming en pesten

Kinderen kunnen via internet gepest worden, gechanteerd of seksueel benaderd. Door grooming, waarbij een ouder persoon een kind probeert over te halen tot seksuele handelingen of het sturen van naaktbeelden, kan een kind erg beschadigd raken. En kinderen kunnen zich door online pesten verdrietig en buitengesloten voelen en erg neerslachtig of bang worden. Het is van belang om te leren hoe je kind deze gevaren kan herkennen – en om die kennis op hem of haar over te brengen. Maak ze duidelijk dat ze altijd naar jou toe moeten komen als ze in zo’n kwetsbare situatie belanden.

beveiliging-netwerk-beveiligings-computer-en-veilig

8 regels om je kind veilig internet te laten gebruiken

Het is heel goed mogelijk om je kind te leren hoe het online veilig blijft. Ook dat is een kwestie van opvoeding. Voor een deel kan je handige apps installeren die bijdragen aan verantwoordelijk internetgebruik van je kind. Ook moet je hem of haar een paar belangrijke dingen leren over online gevaren wat wel en niet verstandig is om te googlen. Ten slotte kan je afspraken met het kind maken om te zorgen dat internetgebruik niet ten koste gaat van andere bezigheden of het gezinsleven.

1. Installeer virusbescherming en een firewall

Je kan eigenlijk niet online gaan zonder een automatische bescherming tegen kwaadwillende programma’s op je apparaat te hebben. Voor alle apparaten met internet zijn er betaalde en gratis programma’s te vinden die uit zichzelf virussen en malware tegenhouden en opsporen. De gratis apps zijn vaak niet eens slechter dan de betaalde. Bekijk één of twee recensiesites over deze apps en installeer het programma van je keuze – en zorg dat dat constant geupdate wordt!

2. Beheer het gebruik van de smartphone of computer

Download apps voor ouderlijk toezicht en installeer ze op het apparaat van je kind. Zo kan het veel inhoud die gevaarlijk is of bedoeld is voor volwassenen niet bereiken. Hiermee kan je ook het aantal uur dat je kind online is beheren.

Doe je dat liever niet met zulke controleapps? Stel dan regels en limieten stellen voor het gebruik van deze apparaten. Bijvoorbeeld niet tijdens het eten en andere familieactiviteiten, en niet in de slaapkamer of na bedtijd. Of maximaal drie uur per dag. Dan is het belangrijk dat jij het gedrag van je kind kunt controleren. Eén plek in huis maken waar alle opladers op worden aangesloten is een handig truukje. Je kan de computer van je kind in de woonkamer zetten, zodat jij er een oogje op kunt houden. En natuurlijk geef je het goede voorbeeld door je zelf aan jullie regels te houden!

3. Stel regels op voor veilig internetten

Je kunt samen met je kinderen, als ze hun eerste smartphone of PC krijgen, een lijst met regels opstellen. Het gebruik van het apparaat hangt dan samen met het naleven van deze regels. Als je kind zich er niet aan houdt, dan kan je het gebruik van het apparaat tijdelijk verbieden als straf.

Een paar goede regels zijn:

  • Geef nooit persoonlijke informatie aan mensen die geen vertrouwde bekenden zijn. Dat geldt voor je telefoonnummer en nummers van pasjes, maar ook voor je volledige naam, je adres, je geboortedatum en je foto’s.
  • Altijd eerst met pap of mam overleggen voordat je een nieuwe app installeert of betaalde inhoud aankoopt.
  • Reageer niet op berichten, telefoontjes of e-mails van bronnen die je niet herkent.
  • Praat met pap of mam als je iets ziet, ontvangt of doet waar je je niet fijn bij voelt.
  • Wees vriendelijk als je contact hebt met anderen op internet. Denk twee keer na voordat je een boos berichtje stuurt.

4. Leer kinderen met sociale media omgaan

Bespreek samen met je kind op welke sociale media ze een account willen en mogen aanmaken. Als al zijn vriendjes op een bepaald platform zitten, is het natuurlijk heel leuk voor een kind als het ook via dat platform met hen contact kan opnemen. Ga na of het platform geschikt is voor kinderen en wat voor risico’s er aan vastzitten. Spreek af dat jij het social media account van je kind volgt – maar spam zijn tijdlijn niet vol, en laat gesprekken met zijn vrienden iets tussen hen onderling. Praat met je kind over wie ze als vrienden gaan toevoegen, hoe ze hun privacy kunnen beschermen, en hoe ze mensen kunnen blokkeren.

5. Praat met je kinderen over “rare” inhoud

Voorkomen is beter dan genezen. Als je goede afspraken maakt over het soort inhoud dat je kinderen niet moeten bekijken, zullen ze daar niet naar op zoek gaan. Leg uit waarom beelden van seks, geweld, horror en andere “volwassen” inhoud niet goed voor ze zijn. En leer ze om, als ze op een website met ongeschikte beelden terecht komen, meteen weg te klikken. Hebben je kids dingen gezien waar ze nog niet aan toe waren? Dan is het belangrijk dat je met ze praat over wat ze gezien hebben, vraag wat ze daarvan vonden. Probeer de beelden te duiden en een plaats te geven.

6. Controleer de webgeschiedenis van je kind

Ja, dat kan onaangenaam voelen, alsof je je kind bespioneert. Toch is het helemaal geen slecht idee om regelmatig na te gaan welke websites je kind bezoekt. Al is het maar om te checken of je kind websites of apps gebruikt waarvan het zelf niet weet dat die kwaad kunnen. Het blijkt uit onderzoeken dat meer dan driekwart van alle ouders eigenlijk geen benul heeft wat hun kinderen online bekijken. Waarom zou je niet af en toe kijken of alles goed zit? Vergeet niet dat je ook van smartphones de zoekgeschiedenis kunt nagaan.

7. Laat weten dat je altijd wil helpen bij problemen

Heeft je kind iets onhandigs gedaan, en nare inhoud bekeken, geld uitgegeven aan iets nutteloos, of een stuk malware binnengehaald? Wees in eerste instantie niet boos op je kind, daar heeft niemand iets aan. Maak in plaats daarvan goede afspraken met je kind. Leg uit wat het fout heeft gedaan en maak samen afspraken om herhaling te voorkomen. Zorg ook dat je kind weet dat het altijd een fout mag toegeven. Anders wordt hij of zij bang om problemen met jou te bespreken en werkt zich nog verder in de penarie.

8. Realiseer je wat de waardevolle kanten van internet zijn

Ja, er kleven veel haken en ogen aan het gebruik van internet. Als je na het lezen van dit artikel het gevoel hebt gekregen dat je de internetkabel er beter helemaal uit kunt trekken, wacht dan even!

Internet biedt ook fantastische mogelijkheden voor je kind om de wereld te ontdekken en zich te vermaken. Kinderen kunnen in contact blijven met vrienden en familie, ook als ze niet in de buurt zijn. Via wikipedia, instructiefilmpjes en online lessen kan het op een aantrekkelijke manier snel bijleren. Met games, series en sociale media beleeft je kind veel leuke uurtjes. Besef je dat even, en leg je kind ook uit dat dit de voordelen zijn van de online wereld. Daarmee leg je een basis voor gezond en verantwoordelijk internetgebruik.