Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Het moment is gekomen voor je peuter: het is tijd om in een groot bed te gaan slapen! Een kussen, dekens en een nieuw bed op de kinderkamer, hij kan zijn geluk niet op. Maar hoe enthousiast je kind ook is, de overgang van een ledikant naar een groot bed kan een lastige zijn. Je kind moet namelijk leren omgaan met een nieuwe vorm van vrijheid; hij kan ineens zelf zijn bed uitkomen. Met deze tips zal de overgang van een ledikant naar groot bed vlekkeloos verlopen. 

babykamer-met-ledikant - van een ledikant naar een groot bed

Wanneer ga je van een ledikant naar een groot bed?

Voor velen is een logisch moment om je peuter een groot bed te geven wanneer het ledikant nodig is voor een aanstaand broertje of zusje. Dit is helaas niet de beste reden. Het kán, maar alleen als je kind er zelf ook klaar voor is.

Wacht het liefst zo lang mogelijk met je kind van een ledikant naar een groot bed te verhuizen, in ieder geval tot je kind 3 jaar is. Voor die tijd hebben peuters nog weinig impulscontrole, wat betekent dat ze zichzelf nog onvoldoende kunnen beheersen om uit bed te komen. Met een urenlang strijd tot gevolg, zowel bij bedtijd als in de nacht. Dus is je kind nog veel jonger dan dat en komt er een baby aan? Koop liever een extra ledikant en laat dat grote bed nog even op zolder staan.

Er is nog een andere reden en dat is veiligheid. Als je kind continu uit het ledikant klimt en er ontstaan hierdoor onveilige situaties, moet je soms de keuze maken voor een groot bed. Veiligheid voor alles!

van een ledikant naar een groot bed - kinderbed in de vorm van een huis

Hoe bereid je je kind voor op het slapen in een groot bed?

De belangrijkste tip om je kind goed voor te bereiden op deze verandering is om hem zo veel als mogelijk hierbij te betrekken. Laat je kind zelf het beddengoed bepalen en helpen bij het uitkiezen van het bed. Peuters die voelen dat ze controle hebben over een situatie zijn minder geneigd zich ergens tegen te verzetten.

Praat ook veel met je kind over de overgang naar het grote bed. Maak er geen te groot ding van, maar voorkom dat het nieuwe bed een verrassing zal zijn voor je peuter. Leg duidelijk uit dat het de bedoeling is dat je kind in het bed blijft en gaat slapen zoals hiervoor in het ledikant.

Krijgt je kind naast een nieuw bed ook een nieuwe kamer? Doe dit dan niet tegelijk. Verhuis hem eerst naar de nieuwe kamer en introduceer het grote bed een aantal weken later.

van een ledikant naar een groot bed - kinderkamer

Wat als mijn kind ineens continu uit bed blijft komen?

Die nieuwe vrijheid van een gewoon bed blijkt in de praktijk best lastig te zijn voor kinderen, maar geen paniek. Als je merkt dat je kind het moeilijk vindt om in bed te blijven, kun je gebruik maken van een beloningssysteem. Een heel fijn hulpmiddel hierbij kan zijn om ook een slaapwekker te gebruiken, zoals Sam het Schaap

Knutsel samen met je kind een poster met daarop duidelijk een aantal regels beschreven. Er moet in ieder geval een regel opstaan over in bed blijven wanneer de slaapwekker rood (of een andere kleur) is. Voeg daarnaast een aantal regels toe die je kind sowieso kan, zoals tandenpoetsen of zelf zijn pyjama aandoen. Neem de regels een aantal keer door en speel ze ook na, zodat ze goed duidelijk zijn.

Wanneer je kind toch uit bed komt bij bedtijd, breng hem dan terug zonder iets te zeggen en stop hem opnieuw in. Dit herhaal je net zo lang tot je kind in bed blijft. Is het je peuter gelukt de hele avond en nacht in bed te blijven? Beloon hem hier de volgende ochtend voor met een sticker op de poster. Iedere paar dagen kun je hier een groter prijsje aan koppelen, zoals zijn favoriete eten of een uitje.

Als je dit consistent volhoudt, ook in de nacht, zul je zien dat je kind na 1-2 weken geen problemen meer heeft met in bed blijven.

Mijn kind wil niet in bed slapen. Wat nu?

Als er geen echte noodzaak is voor je kind om van een ledikant naar een groot bed te gaan, behoudt dan nog even het ledikant en probeer het later nog eens. Voor sommige kinderen is de vrijheid van een groot bed nog te spannend.

Je kunt er ook voor kiezen tijdelijk het ledikant en grote bed allebei in de slaapkamer te zetten. Geef je kind in de avond de keuze waar hij wil gaan slapen. Is dit het ledikant? Geen probleem. De volgende avond mag hij opnieuw kiezen!