Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te vervangen. Het is daarom verstandig om het te beschermen met een molton of een matrasbeschermer om de levensduur van het matras te verlengen. In dit artikel vertellen we hoe deze precies werken.

Bescherming van het matras

Bedplassen gaat gelukkig meestal vanzelf over en je hoeft je er dus niet druk om te maken. Maar het is natuurlijk niet fijn als je tot die tijd een aantal matrassen verslijt. Gelukkig hoeft dat niet. Je kan namelijk een matrasbeschermer of molton gebruiken om het matras te beschermen.

Kind in bed plassen

Wat is een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer leg je op het matras. Deze extra beschermlaag absorbeert vocht. Hierdoor neemt de matrasbeschermer het vuil en vocht op en blijft het matras schoon en droog. Zo blijft hij fris en komt er geen schimmel in. En dat verlengt de levensduur.

De meeste matrasbeschermers kunnen gewoon worden gewassen en in de droger. Kijk wel altijd voor de zekerheid even naar de wasvoorschriften van de fabrikant. De matrasbeschermer, zolang er uiteraard geen sprake is van ongelukjes, kun je gewoon mee wassen met het andere beddengoed.

Wat is een molton?

Het woord molton komt van de term moltonneren. Dit is een techniek waarbij de basisstof, bijvoorbeeld katoen of polyester, is geruwd. Een molton is een hoeslaken die je om het matras doet, die met deze techniek is behandeld.

Beddengoed en matrasbeschermer in wasmachine

Doordat de stof van de molton geruwd is voelt hij lekker zacht aan en heeft hij een goede vocht absorberende werking. Hierdoor trekt het vocht in de molton in plaats van in het matras, dat zo schoon blijft. Handig aan een molton is dat je hem ook gewoon kan wassen om hem weer schoon te krijgen. Het beste was je hem op 60°C, zo gaan namelijk alle bacteriën dood.

Blijf geduldig

Een matrasbeschermer of een molton zijn dus goede manieren om het bed van je kind lekker schoon en fris te houden en het matras te beschermen. Een fijn gevoel voor je kindje en ook voor je portemonnee. Het matras gaat zo namelijk langer mee. Zo blijf jij bedplassen de baas!

Kind slaapt lekker in bed