Goed nieuws: kinderopvangtoeslag gaat omhoog in 2017

Margot - 27-05-2016
838f759730-1

Goed nieuws voor alle ouders met jonge kinderen: vanaf 2017 trekt ons kabinet meer geld uit voor kinderopvang. Dat betekent dat iedereen gaat profiteren van meer kinderopvangtoeslag. Toen ik op de radio vanmorgen het goede nieuws hoorde, riep ik hardop: hoera! Ik hoop dat het plan goedgekeurd wordt en ons kabinet begrijpt dat dit iets structureels moet zijn en ook na 2017 voortgezet wordt. Afhankelijk van je inkomen kan je er tussen de 100 en de 1000 euro op vooruit gaan. Naar verluid zullen vooral de midden- en hogere inkomens ervan gaan profiteren, de lagere inkomens iets minder omdat deze de kinderopvang vaak al voor het grootste deel vergoed krijgen. Het doel van meer geld voor kinderopvang is om te stimuleren dat meer vrouwen aan het werk gaan. Hiervoor willen de VVD en de PvdA 200 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor kinderopvang. Vorig jaar was er al vastgelegd dat er 100 miljoen euro beschikbaar zou komen, nu komt daar dus hoogstwaarschijnlijk nog 200 miljoen euro bij. Het kabinet bespreekt het plan en binnenkort zal bekend worden hoe het geld besteed gaat worden.

Meer kinderopvangtoeslag = meer moeders aan het werk?

Feit is dat veel moeders minder gaan werken na hun bevalling, vooral om er voor hun kinderen te zijn, maar vaak heeft dit (ook) te maken met de kosten voor kinderopvang. Meer dagen opvang voor je kind regelen levert vaak niet veel meer Euro's op onder de streep, dus op zich begrijpelijk dat je dan maar een dagje (of 2) minder gaat werken. Wat dat betreft vind ik het plan echt een enorme opsteker voor alle jonge gezinnen in Nederland. Sowieso is het fijn als je geld kunt besparen op de opvang van je kind(eren), maar het stijgen van de toeslag kan denk ik ook een stimulans zijn voor moeders om (meer) te gaan werken. Het wordt in ieder geval aantrekkelijker gemaakt. Of het ook echt het beoogde effect heeft, moet op lange termijn blijken. Daarom hoop ik ook van harte dat het een structurele bijdrage wordt en ook na 2017 wordt voortgezet. Lees hier meer over kinderopvang toeslag, om te berekenen of en hoeveel toeslag je kunt krijgen en hoe je dit kunt aanvragen.

Meer blogs lezen over kinderopvang

Lees ook onze andere artikelen over kinderopvang: Kinderopvang kiezen: 4 nuttige tips Waarom mijn kind van kinderdagverblijf naar gastouder ging

Denk jij erover om (meer) te gaan werken nu er meer geld wordt vrijgemaakt voor kinderopvangtoeslag? Ik ben benieuwd!

Bronnen: NOS.nl en Nu.nl.

 

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners