Vrijwel iedere ouder krijgt er eens mee te maken dat zijn of haar kind niet naar school wil. Jouw kind kan simpelweg geen zin hebben of er is iets anders aan de hand. Wat altijd zeker is, is dat dit voor heel wat strijd en ruzie kan zorgen in huis. Wanneer een kind niet naar school wil, kan het lastig zijn als ouder om toch jouw kind naar school te sturen en de ochtendroutine soepel te laten verlopen. Wil jouw kind niet naar school? Lees dan gauw verder hoe jij als ouder hier het beste mee om kunt gaan en wat de mogelijkheden zijn.

Wat is de oorzaak?

Allereerst is het belangrijk om te kijken waarom jouw kind niet naar school wil. Wat is de onderliggende reden dat jouw kind opeens niet naar school wil? Veel kinderen hebben simpelweg weleens geen zin om naar school te gaan en dit hoeft niets ernstigs te zijn. Maar wanneer jouw kind vaak moeite heeft om naar school te gaan, dan kan er wellicht meer spelen. Enkele oorzaken waarom kinderen niet naar school willen zijn:

Pesten

Wanneer een kind wordt gepest of buitengesloten, is de kans groot dat het kind school liever vermijd. Wanneer jouw kind met regelmaat aangeeft dat het niet naar school wil, is het belangrijk om gesprek te starten over pesten. Is dit de reden dat jouw kind niet naar school wilt of durft?

Prestatie problemen

Wanneer een kind het moeilijk kan bijbenen op school, is het natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk om naar school te gaan. Jouw kind heeft moeite om de stof te begrijpen en kan zich daardoor minderwaardig voelen op school. Merk jij dat de cijfers naar beneden gaan in combinatie met dat jouw kind niet naar school wil? Dan kan dit de reden zijn waarom je kind niet naar school wil. Een simpele oplossing zou bijles voor je kind kunnen zijn. Jouw kind kan het niveau dan beter bijbenen en gaat weer met plezier naar school.

Angst

School kan voor veel kinderen best spannend zijn. Jouw kind hoeft niet eens gepest te worden om angstproblemen te ontwikkelen voor school. Een enge meester, alleen zijn in de pauze of de lessen niet leuk vinden, kan zorgen voor angst voor school.

Moe

Kinderen vandaag de dag moeten zo veel. Niet alleen op school, maar ook na school. Het is dus niet vreemd dat wanneer jouw kind een lange dag op school heeft gehad en na de buitenschoolse opvang nog eens is wezen voetballen dat jouw kind de volgende dag moe is. Wanneer jij moet bent, heb je ook een stuk minder zin om naar jouw werk te gaan. De reden dat jouw kind niet naar school wil, kan soms simpelweg te maken hebben met een te druk programma.

Het is belangrijk dat je eerst weet wat de reden is dat jouw kind niet naar school wil. De aanpak is namelijk afhankelijk van de oorzaak. Heeft jouw kind simpelweg een zetje in de rug nodig of is er iets meer aan de hand? Ga erover in gesprek met jouw kind op een rustig moment. Niet wanneer er ’s ochtends gedoe is over het wel of niet naar school gaan. Neem er de tijd voor om erover te praten. Zo weet je waarom jouw kind liever niet naar school gaat en kun jij betere anticiperen voor de oplossing.

In gesprek met de school

Wanneer jouw kind door pesterijen of problemen met de juf of meester niet meer naar school wil, is het belangrijk om dit probleem niet alleen thuis aan te pakken. Vraag een gesprek aan op school om deze problemen te bespreken. Neem ook jouw kind mee naar dit gesprek om zo samen alles te kunnen vertellen. Wanneer er door pesterijen problemen ontstaan, is het belangrijk dat de school hier ook volledig van op de hoogte is en dat ze weten wat dit in praktijk doet met jouw gezin. Er kan dan samen naar een oplossing worden gezocht. Jouw kind kan bijvoorbeeld naar een andere klas worden overgeplaatst of er kan een gesprek plaatsvinden met de pester zijn/haar familie. Door problemen samen met de school op te lossen, kan er direct verandering plaatsvinden. Zo kan ook jouw zoon of dochter weer met plezier naar school gaan.

Van school veranderen

Ligt het probleem niet zo zeer bij jouw kind, maar meer bij de school? Bijvoorbeeld dat de manier van lesgeven niet aansluit op jouw kind of dat zij niet goed met pesterijen omgaan? Het is altijd belangrijk om eerst te proberen om door te zetten. Maar wanneer er geen verandering plaatsvind, is het belangrijk om naar de toekomst van jouw kind te kijken. Zal zij gelukkig zijn op deze school? Of is het beter om een ander type school te vinden? Het is niet normaal wanneer jouw kind dagelijks strijd geeft om naar school te gaan. Een verandering van school kan wonderen doen met jouw kind en de sfeer in het gezin. Overleg met jouw kind of dit een betere optie is en of hij/zij dan wel naar school zou willen. Het is een drastische aanpak, maar het kan in veel gevallen echt dé oplossing zijn.

Rustige planning

Wanneer jouw kind door een drukke planning te moe is om naar school te gaan en liever thuis zou willen blijven, is het tijd om de planning te veranderen. Wanneer je te veel vraagt van jouw kind, kan dit uitmonden in problemen, zoals het niet naar school willen. Zorg voor een beter slaapritme en zeg eventueel een paar sportverenigingen of hobby’s af. Zo kan jouw kind gewoon thuis tot rust komen en de hele week genoeg energie hebben om naar school te gaan.

Een dagje thuis

Soms is het goed voor jouw kind om gewoon even een dagje “vrij” te hebben van school. Wanneer jouw kind geen zin heeft om naar school te gaan en dit vrijwel nooit voorkomt, kun je als ouder er ook voor kiezen om dit voor één keer toe te staan. Wanneer jouw kind het druk heeft gehad en het geen bijzonder drukke dag op school wordt, is een dagje geen school geen ramp. Is jouw kind gewoon echt toe aan een dagje geen school en kan dit ook met jouw planning? Dan kun je zelfs naar school bellen om af te zeggen i.v.m. een rustdagje voor jouw kind. Dit moet natuurlijk de uitzondering zijn, maar het kan weleens goed zijn voor jouw kind om een dag helemaal tot rust te komen.

Het is voor veel ouders lastig om te zien dat hun kind niet naar school wil. Zeker wanneer de oorzaken pesterijen of problemen op school zijn. Je zit soms met de handen in het haar en weet niet wat je moet doen. In dit artikel hebben wij een aantal tips en adviezen op een rij gezet. Praat er vooral over met wat jouw kind nu echt wil en wat de oorzaak is. Schroom ook niet om contact op te nemen met de school. Zij kunnen niet alleen helpen met problemen op school, maar ook jou als ouder adviseren hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Er zijn drastische maatregelen, zoals het veranderen van school, mogelijk, maar bedenk wel of dit het beste is voor jouw kind. Merk je dat jouw kind gewoon een dagje vrij nodig heeft? Luister dan naar jouw moedergevoel en je kunt jouw kind echt wel een dagje per jaar thuis houden wanneer dit nodig is.