We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje jas) en een Michelinmannetje. De keuze is dus comfortabel en koud of warm en niet zo comfortabel. Maar toen stuitte ik op een artikel en een video over de veiligheid van ingepakte kinderen in de autostoel en ik schrok van wat ik zag…

Winterjas in de auto kan levensgevaarlijk zijn voor een kind

Wist je dat een autorit met je kind in een winterjas levensgevaarlijk kan zijn? Ik niet, totdat ik het desbetreffende artikel las en met stijgende verbazing en horror naar de bijbehorende video had zitten kijken. Misschien denk je net als ik: hoezo een winterjas gevaarlijk? Het is koud, ik snoer mijn kind in de gordel en dan zit het toch goed? Nou, niet helemaal.

winterjas in de auto gevaarlijk

Bedenk even hoe strak je kind in de gordels zit in de zomer en denk nu een dikke puffy winterjas tussen je kind en de gordels. Doordat je kind een dikke winterjas aan heeft in zijn autostoeltje, is er onvoldoende contact tussen het lijfje van jouw kind en de veiligheidsgordels. De gordel lijkt strak te zitten, hoe strak je ‘m ook denkt aan te trekken. Maar doordat een winterjas lekker dik is zit hij niet strak genoeg op het lijfje door de dikke jas. Dat betekent dat de gordel in feite om de jas zit en niet om je kind, waardoor je kind ‘door de gordel glijdt’ bij een aanrijding. En ook al rijd je binnen de bebouwde kom, een aanrijding met 50 kilometer per uur kan al behoorlijk hard zijn en ernstige verwondingen veroorzaken als je kind uit de gordel schiet richting de voorruit of de autostoel voor zich.

Om te demonstreren wat er gebeurt als een kind een winterjas aan heeft versus een kind zonder winterjas, liet de Amerikaanse organisatie voor verkeersveiligheid Kids and Cars een crashtest doen. De beelden die TV Show Today.com toonden van deze test zijn schokkend:

Beelden: Today.com

En als je de video niet hebt gekeken of niet het hele filmpje hebt uitgekeken: dat wat geldt voor een winterjas bij je kind in de auto geldt ook voor jezelf en je bijrijder. Als jij je winterjas aan hebt, zit je autogordel niet goed (genoeg) om je te beveiligen tijdens een botsing. Je glijdt met je winterjas zo achter de gordel langs. Ja, het is heel onaangenaam om hartje winter in een ijskoude auto te stappen. Maar overweeg dan om je wat warmer aan te kleden met meer laagjes – die je op de plaats van aankomst weer kunt ‘afpellen’ – in plaats van met je puffy winterjas in de auto plaats te nemen.

Winterjas in de auto uittrekken?

Je winterjas uittrekken voordat je je kind (en jezelf) in de gordels klikt is wel het beste. Een aantal tips om je kind veilig en warm te vervoeren in de winter:

  • Laat je kind in het autostoeltje dezelfde kleding dragen als binnenshuis, eventueel met een extra trui of vest;
  • Zorg voor een warme deken (en een extra paar warme sokken voor je baby) tegen de eerste kou, de winterjas in de auto over je kindje draperen kan ook;
  • Zorg ervoor dat de ruimte tussen je kindje en de gordels van het autostoeltje altijd maximaal één centimeter/vinger is.
  • Als je toch wilt dat je kind zijn winterjas aanhoudt, overweeg dan een speciale ‘gordelclip‘ waarmee je de twee schoudergordels aan elkaar klikt en je kind dus iets steviger en veiliger vast zit.

 

winterjas in de auto gevaarlijk - gordelclip

Nu ik al het bovenstaande weet zal ik mijn zoon dus niet meer zomaar in zijn winterjas in de auto zetten, maar hem lekker toedekken met een dekentje tot de verwarming in de auto zijn werk doet.

Wist jij dat het levensgevaarlijk kan zijn om je kind met een winterjas in de auto in het autostoeltje te vervoeren?