Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

De drukke tijd is in aankomst: zorg goed voor jezelf!

De drukke weken van sinterklaasactiviteiten, cadeau’s kopen en een kerst diner klaarmaken komen er weer aan. Ondanks dat je normaal gesproken ook goed voor jezelf moet zorgen, is het juist in deze periode nog belangrijker om te doen! Zorg goed voor jezelf! Als je in...

Ik hou van boeken dat onthulde ik al eerder in een blog over boeken als ideaal kraamcadeau. Kinderboeken dus, maar ook romans, taal- en woordenboeken, thrillers etc. Ik heb echter een speciale liefde voor kookboeken. Nooit daadwerkelijk opgemeten maar ik denk dat ik trotse eigenaar ben van ruim een meter kook- en bakboeken! Ik hoor je bijna denken: dan zal die Ank ook wel een enorme keukenprinses zijn. Maar nee, niets is minder waar. Het blijft tot nu toe bij het willen bezitten van veel en mooie kookboeken, zelfs zo erg dat ik kookboeken soms koop omdat ze er zo mooi uitzien of omdat de schrijvers/koks hun gerechten zo clean en mooi vormgegeven eruit laten zien. In de praktijk blijkt namelijk toch elke keer weer dat snelheid en gemak (vooral pasta gerechten) het winnen van culinaire hoogstandjes…

snel-klaar-schotel-met-pasta

Snel-klaar-schotel met pasta

Als ik uit mijn werk kom en er gekookt en soms zelfs nog boodschappen gedaan moet worden, sla ik het ‘experimenteren’ over en maak ik een bekende snel-klaar-schotel. Zeker nu we met z’n drieën zijn en er een klein mannetje mijn aandacht vraagt. Gelukkig zijn mijn vriend en ik allebei enorme pastafans en heb ik inmiddels een paar pastarecepten verzameld die nooit mislukken, snel klaar zijn én ook nog eens goed smaken:

  • lauwwarme pasta pesto (vegetarisch)

  • frisse pastasalade

  • je-wil-nooit-meer-rode-saus-uit-een-potje pasta pomodori (vegetarisch)

De eerste twee recepten zijn respectievelijk lauwwarm en koud en dus ook zeer geschikt voor zomerse dagen (maar net zo lekker op andere dagen).

Recept lauwwarme pasta pesto

Ingrediënten – 125 gram pasta per persoon – 100 gram pijnboompitten – 250 gram cherrytomaatjes – 1 bol mozzarella – klein potje pesto (of zelf maken: handje verse basilicum, scheutje olijfolie, teentje knoflook en een klein handje geroosterde pijnboompitten fijnmalen in de keukenmachine) – evt. zout en peper naar smaak Zo maak je het Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster ondertussen in een droge pan de pijnboompitten tot ze een beetje bruin zijn. Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in kwarten en snijd de mozzarella in kleine stukjes. Als de pasta klaar is, giet deze af en meng er een klein potje groene pesto doorheen. Doe vervolgens alle andere ingrediënten erbij en meng alles goed door elkaar. Klaar!

pasta-pesto-salade-recept

Recept voor frisse pastasalade

Ingrediënten: – 125 gram pasta per persoon – 1 gerookte kipfilet (die van Zandvliet is hier favoriet) – een klein blikje perzikpartjes of -helften. Bewaar eventueel wat van het sap voor een wat smeuïgere salade. – een zakje ongezouten cashewnoten – een bakje farmerssalade (bijvoorbeeld van Johma). Zo maak je het: Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes of reepjes en de perzikpartjes in kleinere stukjes. Sla met een deegroller de cashewnoten tot kleine stukjes, maar zorg ervoor dat ze niet helemaal verkruimeld zijn. Als de pasta klaar is, giet af en meng er de farmersalade erdoorheen. Doe vervolgens de andere ingrediënten erbij en meng alles goed door elkaar. Klaar!

Recept Je-wil-nooit-meer-rode-saus-uit-een-potje pasta pomodori

Ingrediënten: – 125 gram pasta per persoon (ik neem meestal penne of fusili) – 1 blik tomatenblokjes – 5 of 6 geschrapte wortels (bospeen) – 3 of 4 stengels bleekselderij in plakjes – 1 ui, gesnipperd – 1 of 2 teentjes knoflook, fijngesneden – handvol blaadjes basilicum, gewassen en in kleine stukjes gescheurd – 3-4 eetlepels olijfolie – 2-3 eetlepels suiker (optioneel) – 2-3 snufjes zout Zo maak je het: Zet een pan met water op voor de pasta en kook deze volgens de aanwijzing op de verpakking. Begin vervolgens met het snijden van de groenten. Verwarm in een pan de olijfolie, voeg de groenten toe en laat ze zacht(er) worden. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en wat zout toe aan de zacht geworden groenten. Zet het vuur laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen gedurende ongeveer 15 minuten (of zolang de pasta kookt, afhankelijk van de pastasoort die je gebruikt). Giet de pasta af en voeg eventueel wat extra vergine olijfolie toe om plakken tegen te gaan. Voeg aan de tomatensaus dan de suiker toe en roer goed door. Zet het vuur uit en verscheur ten slotte de basilicumblaadjes boven de saus en roer erdoor. Serveer pasta en saus apart of maak borden klaar.

Pasta Tips!

Tip 1: als de saus te waterig is, meng dan een flinke theelepel maïzena met een scheut water, roer tot een papje en voeg toe aan de saus

Tip 2: als je dit recept voor twee personen maakt, houd je in principe saus over. Doe deze in de vriezer en je hebt nog een keer een snelle en lekkere pastahap (voor in ieder geval één persoon)!

Tip 3: liever niet vegetarisch? Fruit een uitje, bak er wat gehakt rul in en doe dit door de saus. Resultaat: een geïmproviseerde bolognesesaus!

Tip 4: voeg op het aller-allerlaatst wat (geraspte) Parmezaanse kaas toe voor een echt Italiaanse touch! Eet smakelijk!

PS Ik sta open voor méér makkelijke,
snelle, lekkere en gezonde recepten – het hoeft niet eens pasta te zijn ;-). Deel jouw recept hieronder of op onze
Facebookpagina

Dit blog verscheen voor het eerst in maart 2016 en werd in december 2020 geactualiseerd.