Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

8 x Tips voor duurzame Sintcadeaus

Is het nodig om je kind dit jaar weer een berg nieuw speelgoed te geven voor Sinterklaas? Of kan het ook anders? Met Sinterklaas is het traditie om veel speelgoed te kopen voor onze kinderen. Dat zijn niet altijd duurzame Sintcadeaus. Veel speelgoed is na de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Tips voor een leuke en voedzame broodtrommel

Veel ouders kennen het probleem: je wilt dat je kind een gezonde lunch meeneemt naar school, maar wat stop je naast die boterham in de broodtrommel? Hoe zorg je voor een voedzame broodtrommel die ook aantrekkelijk genoeg is voor je kind om op te eten? Het is...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Pizza is een van de lekkerste Italiaanse gerechten die er bestaan, maar wist je dat het ook lekker én gezonder kan? Dat kan door alleen al de bodem te maken met een ander soort deeg. Dymphina maakte een recept voor een spinaziepizza met speltbladerdeeg. Ook vegetarisch te maken, zonder de kalkoenfilet.

Langzaam afbrekende koolhydraten

Spelt bevat vrijwel uitsluitend langzame koolhydraten, net als tarwe. ‘Ik kies voor laag glycemische koolhydraten in mijn recepten, dit betekent dat deze koolhydraten langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven. Dan heb je ook geen pieken in je bloedsuikerspiegel. Vandaar het speltbladerdeeg.’

Pieken in je bloedsuiker kunnen onder andere zorgen voor energiedips, vermoeidheid en drang naar snaaien. Een stabiele bloedsuikerspiegel is dus wenselijk. Eet daarom genoeg eiwitten en dus ook glycemische koolhydraten.

Recept spinaziepizza voor 2 personen

spinaziepizza-met-speltbladerdeeg

  • 1 pakje speltbladerdeeg
  • 3 handenvol bladspinazie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 200 gram kalkoenfilet
  • 100 gram blauwe kaas
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram crème fraîche
  • 1 handje gehakte hazelnoten
  • Peper en zout

Zo maak je de spinaziepizza

geluksrecept-van-dymphina-spinaziepizza

  • Leg de kalkoenfilet in een pan met water en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de filet in ca. 15 minuten garen. Pluk hierna de kalkoen in grove stukken uit elkaar.
  • Was de spinazie en schud zo goed mogelijk droog. Roerbak de spinazie kort, laat het een beetje slinken en giet het vocht eraf.
  • Schil de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Hak de hazelnoten grof.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier. Maak de bodem van de plakjes bladerdeeg.
  • Schil de knoflook en rasp ze fijn. Roer de knoflook door de crème fraîche en breng op smaak met peper en zout. Smeer de pizzabodem in met deze knoflook crème.
  • Verdeel de spinazie erover, dan de dunne uiringen erover verdelen en de geplukte kalkoenfilet.
  • Verdeel de blauwe kaas in stukjes over de pizza, rasp de Parmezaanse kaas erover en als laatste de hazelnoten verdelen.
  • Bak de spinaziepizza in ca. 15 minuten in het midden van de oven gaar.
  • Verdeel de spinaziepizza over de borden en besprenkel met een goede olijfolie.

Het smullen van de spinaziepizza kan beginnen! Een heerlijk bord vol geluk. Buon appetito!

5foto