7x nieuwe haartrends voor dit jaar

Net als mooie kleding, kan goed zittend haar een echt sieraad zijn voor een vrouw. We doen er immers alles aan om die "bad hair day" te voorkomen. Een bezoekje aan de kapper kan uitkomst bieden, maar voor welke haartrends ga je deze keer? Kies je voor je oude...

Zo koop je je luiers zo goedkoop mogelijk

Als je een baby hebt kun je niet zonder luiers. Maar hoe koop je je luiers zo goedkoop mogelijk? Baby’s verbruiken in hun eerst levensjaar gemiddeld zeven luiers per dag. Dat komt neer op 2555 luiers per jaar! En voordat je kindje helemaal zindelijk is heeft het zelfs...

9 tips voor je zwangerschapsverlof

Je hebt je collega's en je baas al uitgebreid verteld dat je zwanger bent. Na een paar maanden ben je aan het aftellen naar het zwangerschapsverlof. Maar wat moet je doen voordat je je afwezigheidsbericht in je e-mail aan zet en je laatste werkdag ten einde komt? In...

De voor- en nadelen van een abonnement voor je kind

Heb je een gebruikte smartphone die je aan je kind wilt geven, of wil je geen hoge kosten maken voor een telefoon met een abonnement voor je kind? Dan kun je voor een sim only abonnement kiezen. In dit artikel vertellen we je de voor- en nadelen van sim only en waarom...

Ik ben dol op het pretpark

Ik ben dol op pretparken. En kermissen. De draaimolen, de achtbaan, de ‘spin’, het Sprookjesbos in de Efteling, je kunt mij er heel blij mee maken.In mijn puberjaren als begin twintiger kreeg ik nog wel mensen mee, maar daarna was het voor de meeste vrienden een té...

Heb jij dat ook? Dat je het elke week weer lastig vindt om te bedenken wat je moet eten. Wij helpen je graag op weg met heerlijke en gezonde recepten op Meer Voor Mama’s. Vandaag een recept om pompoengratin met gruyèrekaas te maken!

Wat je eet is belangrijk voor hoe je je voelt. Dat weet Dymphina als geen ander. Toen ze in 2007 in een burnout belandde en antidepressiva kreeg voorgeschreven, dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine, gelukshormonen dus – moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen?

Eet je gelukkig

Dymphina las stapels boeken over de werking van hersenen en ging radicaal anders koken. Nu deelt ze haar ‘gelukmakende’ recepten vol goede voedingsstoffen in haar boek ‘Eet puur geluk met Dymphina’. Want geluk kun je eten!

Op MeerVoorMamas.nl deelt ze exclusief een aantal van haar heerlijke recepten, inclusief de werking van een van de belangrijkste ingrediënten. In dit gerecht met pompoen, waar je al van gaat watertanden als je het leest, zit tryptofaan.

Wat is tryptofaan?

geluksrecept-dymphina-pompoengratin

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet rijkelijk is vertegenwoordigd in ons dagelijks voedsel. Het speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen, stress en depressies Het is de enige precursor van de neurotransmitter serotonine. De serotonineniveaus in de hersenen kunnen worden verhoogd door inname van L-tryptofaan.

Serotonine is de voorloper van het hormoon melatonine dat invloed uitoefent op het biologische dag-en nachtritme. Bij reizen over verschillende tijdzones kan een verstoring van dit dag-nachtritme optreden (jet-lag). Vorming van melatonine uit tryptofaan kan dan helpen bij het weer in balans brengen van het dag-nachtritme.

En dit fijne stofje zit onder andere in pompoen, en daar kun je dus heerlijke gerechten mee klaarmaken zoals deze pompoengratin met gruyèrekaas.

Recept pompoengratin met gruyèrekaas

eet-puur-geluk-met-dymphina-recept-pompoen-met-gruyerekaas

  • 2 kleine of 1 grote pompoen
  • 800 gram aardappels
  • 3 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bakje ricotta
  • 2 pakjes alpro sojaroom
  • 1 eetlepel peterselie
  • 500 gram kabeljauw haasjes
  • 200 gram gruyèrekaas
  • Scheutje arachideolie
  • Peper en zout
  • Benodigdheden
  • 1 ovenschaal
  • aluminiumfolie

Zo maak je pompoengratin met gruyèrekaas

  • Tip uit de Antillen: leg de pompoenen in een grote pan met water. Ze gaan drijven, dus leg er een zwaar bord op. Breng het water aan de kook en zet daarna op zacht vuur en laat het circa 20 minuten garen. Zo krijg je gemakkelijk de schil eraf en is het vruchtvlees makkelijk snijdbaar en alvast voorgegaard.
  • Schil de aardappels, halveer ze, afspoelen en in ca. 12 tot 15 minuten bijna gaarkoken. Afgieten en op een snijplank leggen. Als het iets is afgekoeld, dan de aardappels in plakjes snijden van ca 7 mm dik
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Pel de knoflook, plet de knoflook en snijd fijn. Doe de knoflook met de ricotta, de room, de peterselie en de eieren in een kom en klop dit door elkaar, tot je een glad mengsel hebt en breng op smaak met royaal peper en een snufje zout
  • Snijd de kabeljauw in grote stukken.
  • Haal de pompoenen uit het water en laat wat afkoelen. Schil ze, halveer ze en verwijder de zaden met de draden. Snijd in dunne repen.
  • Rasp de kaas grof.
  • Vet de ovenschaal in met de arachideolie, bedek als eerste met een laag aardappels, hierna een laag pomppoen, dan stukken kabeljauw erover verdelen en zo ga je verder met laag om laag en je eindigt met een laag aardappels. Nu giet je het mengsel over de gevulde schaal en zorg je dat het mengsel goed verdeeld is. Hierover de geraspte kaas verdelen.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie, schuif in het midden van de oven en laat het garen in ca. 60 minuten. Haal na 40 minuten de aluminiumfolie eraf.

Verdeel de pompoengratin met gruyèrekaas over de borden, eet smakelijk!