5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Steek een kaarsje aan op Wereldlichtjesdag

Op Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 8 december 2024, worden over de hele wereld kaarsjes aangestoken voor overleden kinderen. De dagen worden weer korter: het is sneller donker. Samen zoeken we de warmte op in onze huiskamers. In veel gezinnen gaat dit samen met...

3 x een leuk voorleesboek als kraamcadeau

Afgelopen mei ben ik voor het eerst moeder geworden en hoewel ik nog wel wat kinderloze vriendinnen heb, behoren mijn vriend en ik tot de laatsten in onze vriendenkringen die aan kinderen zijn begonnen. Dat betekent dat ik al talloze keren kraamcadeaus heb mogen...

Adventskalender maken – Gratis Printable

Als je net als ik gek bent op kerst, heb je er misschien ieder jaar al eentje hangen. Ik heb het over een adventskalender: aftellen naar kerst! Vroeger kreeg ik er altijd eentje van wijlen mijn oma, met van die surrogaatchocolaatjes. Deze traditie wil ik dit jaar weer...

7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

Heb jij dat ook? Dat je het elke week weer lastig vindt om te bedenken wat je moet eten. Wij helpen je graag op weg met heerlijke en gezonde recepten op Meer Voor Mama’s. Vandaag een recept om pompoengratin met gruyèrekaas te maken!

Wat je eet is belangrijk voor hoe je je voelt. Dat weet Dymphina als geen ander. Toen ze in 2007 in een burnout belandde en antidepressiva kreeg voorgeschreven, dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine, gelukshormonen dus – moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen?

Eet je gelukkig

Dymphina las stapels boeken over de werking van hersenen en ging radicaal anders koken. Nu deelt ze haar ‘gelukmakende’ recepten vol goede voedingsstoffen in haar boek ‘Eet puur geluk met Dymphina’. Want geluk kun je eten!

Op MeerVoorMamas.nl deelt ze exclusief een aantal van haar heerlijke recepten, inclusief de werking van een van de belangrijkste ingrediënten. In dit gerecht met pompoen, waar je al van gaat watertanden als je het leest, zit tryptofaan.

Wat is tryptofaan?

geluksrecept-dymphina-pompoengratin

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat niet rijkelijk is vertegenwoordigd in ons dagelijks voedsel. Het speelt een belangrijke rol bij de behandeling van slaapstoornissen, stress en depressies Het is de enige precursor van de neurotransmitter serotonine. De serotonineniveaus in de hersenen kunnen worden verhoogd door inname van L-tryptofaan.

Serotonine is de voorloper van het hormoon melatonine dat invloed uitoefent op het biologische dag-en nachtritme. Bij reizen over verschillende tijdzones kan een verstoring van dit dag-nachtritme optreden (jet-lag). Vorming van melatonine uit tryptofaan kan dan helpen bij het weer in balans brengen van het dag-nachtritme.

En dit fijne stofje zit onder andere in pompoen, en daar kun je dus heerlijke gerechten mee klaarmaken zoals deze pompoengratin met gruyèrekaas.

Recept pompoengratin met gruyèrekaas

eet-puur-geluk-met-dymphina-recept-pompoen-met-gruyerekaas

  • 2 kleine of 1 grote pompoen
  • 800 gram aardappels
  • 3 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bakje ricotta
  • 2 pakjes alpro sojaroom
  • 1 eetlepel peterselie
  • 500 gram kabeljauw haasjes
  • 200 gram gruyèrekaas
  • Scheutje arachideolie
  • Peper en zout
  • Benodigdheden
  • 1 ovenschaal
  • aluminiumfolie

Zo maak je pompoengratin met gruyèrekaas

  • Tip uit de Antillen: leg de pompoenen in een grote pan met water. Ze gaan drijven, dus leg er een zwaar bord op. Breng het water aan de kook en zet daarna op zacht vuur en laat het circa 20 minuten garen. Zo krijg je gemakkelijk de schil eraf en is het vruchtvlees makkelijk snijdbaar en alvast voorgegaard.
  • Schil de aardappels, halveer ze, afspoelen en in ca. 12 tot 15 minuten bijna gaarkoken. Afgieten en op een snijplank leggen. Als het iets is afgekoeld, dan de aardappels in plakjes snijden van ca 7 mm dik
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Pel de knoflook, plet de knoflook en snijd fijn. Doe de knoflook met de ricotta, de room, de peterselie en de eieren in een kom en klop dit door elkaar, tot je een glad mengsel hebt en breng op smaak met royaal peper en een snufje zout
  • Snijd de kabeljauw in grote stukken.
  • Haal de pompoenen uit het water en laat wat afkoelen. Schil ze, halveer ze en verwijder de zaden met de draden. Snijd in dunne repen.
  • Rasp de kaas grof.
  • Vet de ovenschaal in met de arachideolie, bedek als eerste met een laag aardappels, hierna een laag pomppoen, dan stukken kabeljauw erover verdelen en zo ga je verder met laag om laag en je eindigt met een laag aardappels. Nu giet je het mengsel over de gevulde schaal en zorg je dat het mengsel goed verdeeld is. Hierover de geraspte kaas verdelen.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie, schuif in het midden van de oven en laat het garen in ca. 60 minuten. Haal na 40 minuten de aluminiumfolie eraf.

Verdeel de pompoengratin met gruyèrekaas over de borden, eet smakelijk!