Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Ik ben Dymphina Jooren en dit is mijn verhaal, dat je misschien wel herkent als je oververmoeid, overspannen, burn-out of depressief bent of bent geweest.

In 2007 werd ik ziek, burn-out. Wat doe je dan? Ik besefte heus wel dat ik te hectisch leefde. Ik leefde mijn leven als een sneltrein, zonder haltes om te stoppen. Het spreekt voor zich dat ik wilde dat het over was, maar alles tegelijkertijd omzetten is onmogelijk. Ik moest het leren inzien. Daarom ging ik lezen over gedrag, ik bezocht psychologen om inzicht te creëren, ik startte met yoga en ging lezen over voeding.

Het leven is leuk

dymphina-eet-puur-geluk-boek

Ik had plezier in alles, dus met welke reden gebeurde dit mij? Achteraf zie ik in dat ik mezelf had uitgeput en te weinig oplaadmomenten in mijn leven indeelde. Dus sudderde ik voort, totdat ik in maart 2011 de grond onder mijn voeten voelde wegzakken. Naast een burn-out in het kwadraat, die ik voor zover het kon had geaccepteerd, had ik er ook een “gezellige” depressie bij.

Mijn lichaam en geest had ik tot de laatste druppel uitgeperst. Geestelijk was het enorm zwaar, tot het ondragelijke toe. Mijn geest ging met mij op de loop. Wat ik ook probeerde, ik bleef gevangen in mijn hoofd. Ik had al veel aangepast en had inzicht gekregen in mijn gedrag, maar toch: het slechte gevoel bleef.

Dus ik moest naar een psychiater voor medicijnen. Ik wist dat het moest, maar ik haatte het. Ik vroeg aan de psychiater: ‘Gaan deze pillen de stoffen waarvoor ze dienen, weer opbouwen?’ ‘Nee, Dymphina Jooren.’ zie hij, ‘antidepressiva zijn gebaseerd op heropname, dus de stofjes die er nog zitten, worden hergebruikt.’

Kleine toelichting: Normaal worden neurotransmitters – chemische elementen in onze hersenen die helpen om signalen van het ene naar het andere deel van de hersenen door te geven – na gebruik afgevoerd en opgeruimd via afbraak door enzymen. Alle antidepressiva werken in op dit afvoeren en opruimen.

Omslagpunt voor Dymphina Jooren

Dit was voor mij, hoe ziek ik ook was, het omslagpunt. Ik dacht onmiddellijk, terwijl de arts mijn recept uitschreef: lekker dan, heropname. Ze zijn nu absoluut noodzakelijk, die pillen. Maar ik ga die nodige neurotransmitters zelf wel weer aanvullen. Want ik ga echt niet heel mijn leven pillen slikken… Ik slik amper een aspirine!

Lezen, meten en eten

dymphina-eet-puur-geluk

Dus ik ging aan de slag: ik verdiepte me in neurotransmitters. Hoe zijn ze opgebouwd? Hoe vindt de omzetting plaats? Hoe kan ik dit eten? Waar zit het in? Voeding is tenslotte onze brandstof en leverancier voor een goed werkend lichaam en geest. Ik ging mijn kennis opschrijven en zo ontstond het begin van mijn boek Eet Puur Geluk.

Vervolgens ging ik op zoek naar een arts die neurotransmitters kan meten. Want: hoeveel heb ik ervan en hoeveel zou ik ervan moeten hebben? In december 2012 had ik mijn eerste meting en ja hoor: de waardes waren veel te laag. Ook ondanks dat ik al 1,5 jaar anti-depressiva slikte was het nog steeds laag. Hergebruik dus, aha.

Met al mijn opgedane kennis, in welke voeding het meeste tryptofaan (belangrijk voor het aanmaken van geluksstofje serotonine) en tyrosine (belangrijk voor de aanmaak van schildklierhormonen en dopamine) zit, ben ik toegankelijke gerechten gaan maken. Gerechten die iedereen makkelijk zelf kan bereiden en die te betalen zijn.

Gelukskookboek van Dymphina Jooren

De gerechten die ik dagelijks maakte ben ik gaan opschrijven. Gerechten met ingrediënten, die superrijk zijn aan deze aminozuren, die voor de aanmaak van serotonine en dopamine zorgen. Tegelijkertijd ben ik heel langzaam en gestructureerd gaan afbouwen met mijn medicatie. Binnen negen maanden waren mijn neurotransmitters sky high.

En nu? Ik slaap weer lekker en mijn leven is gereset. Ik voel mezelf opgewekt en vol in het leven staan. Dat gun ik iedereen. Daarom deel ik graag de kennis die ik heb opgedaan en heb ik mijn boek Eet Puur Geluk uitgebracht (door Dymphina Jooren / EAN 9789493230187), zodat iedereen ook zelf deze heerlijke, gezonde gerechten vol geluk kunnen klaarmaken en eten.

Ga aan de slag en geef jezelf jouw eigen geluk weer terug!

PS. Mocht je benieuwd zijn naar de recepten van Dymphina Jooren, kijk dan snel naar haar recepten op onze Meer Voor Mama’s website. Je vindt ze makkelijk via de persoonlijke blogpagina van Dymphina!

Eet Puur Geluk boek van Dymphina Jooren