Wat je eet, bepaalt voor een deel hoe je je voelt. Gezonde gewoontes – genoeg bewegen, gezond en gevarieerd eten, genoeg slapen – dragen bij aan een gezond lichaam en je mentaal goed voelen. Vandaag hebben we een heerlijk recept voor zomerse groentesoep voor je!

Toen Dymphina door een burn-out medicatie moest nemen, is ze zich ook gaan verdiepen in hoe voeding zou kunnen bijdragen aan haar herstel. Dat pakte voor haar zo positief uit, dat ze graag andere mensen wil inspireren. Ze bundelde haar kennis en recepten in Eet puur geluk met Dymphina, met vooral veel recepten voor het verhogen van je serotonine-level, want serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd.

Minder happy door serotoninetekort

Serotonine is een neurotransmitter, een chemisch element in onze hersenen dat helpt om signalen van het ene deel van de hersenen naar het andere te sturen. Omdat serotonine de tegenhanger is van het stresshormoon, is de hoeveelheid aanwezige of afwezige serotonine van invloed op je gemoedstoestand. Een serotonine-tekort kan serieuze gevolgen hebben. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van slaaptekort, maar je kunt je ook lusteloos voelen, somber of opgejaagd. Ook als je kampt met angsten en/of een depressie kan je een serotonine-tekort hebben.

Je serotonine-level verhogen doe je zo

recept-dymphina-zomersoep-serotonine

Wat kan je doen om de aanmaak van serotonine te bevorderen? Zonlicht is een belangrijke bron van serotonine, dus regelmatig – iedere dag – buiten zijn gedurende de dag is belangrijk. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen (iedere dag minstens een half uur) en te zorgen voor genoeg ontspanning (regelmatig die telefoon wegleggen en offline zijn onder andere).

Daarnaast kun je bouwstoffen voor serotonine uit voeding halen. Zo wordt voeding met complexe koolhydraten aanbevolen als natuurlijke serotonine boosters. Denk dan aan bijvoorbeeld zoete aardappel, bosbessen, appel en wortel.

Een lekker recept met bouwstoffen voor serotonine is deze heerlijke zomerse groentesoep:

Recept voor heerlijke zomerse groentesoep

recept-zomersoep-dymphina

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • Scheutje arachideolie
  • 350 gram schenkel
  • 1,5 liter water
  • 4 eieren
  • 2 grote wortels
  • 1 venkel
  • Halve stronk bleekselderij
  • 3 of 4 runderbouillontabletten
  • 1 blik kikkererwten
  • 150 gram spelt vermicelli
  • Peper en zout

Optioneel kun je ook nog 350 gram zelf gemaakte gehaktballetjes toevoegen aan de groentesoep.

Zo maak je zomerse groentesoep

  • Pel de ui en de knoflook. Plet de knoflook en snipper de ui
  • Giet een scheutje arachideolie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook lichtjes aan. Laat ze niet verkleuren
  • Voeg 1,5 liter water en de schenkel toe. Breng aan de kook, zet hierna op zacht vuur met een warmteplaatje en laat het ca. 2 uur trekken
  • Kook ondertussen de eieren in ongeveer 7 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze
  • Maak de groenten schoon, snijd in gelijke stukjes of reepjes en spoel af
  • Spoel de kikkererwten af
  • Haal na 2 uur de schenkel eruit, snijd goede stukjes vlees eraf en voeg toe aan de bouillon. De rest kan je eventueel aan je hond geven (mijn honden vinden het heerlijk!)
  • Voeg de groenten, de bouillontabletten, de kikkererwten en de vermicelli toe. Breng nogmaals aan de kook en laat het nog ongeveer 20 minuten garen. Als de soep te dik wordt, dan voeg je water toe
  • Breng indien nodig op smaak met peper en zout

Verdeel de groentesoep over de kommen, snij de eieren doormidden en leg twee helften in elke kom.