Kentucky fried chicken, maar dan zonder kip. Met bloemkool kun je meer dan alleen koken, zoals bijvoorbeeld heerlijke krokante bloemkoolnuggets uit de oven maken. Samen met koolsla en frietjes maakt dit een lekker recept voor het hele gezin. We gebruiken bloemkool voor de nuggets en corn chips met walnoten voor een heerlijk krokante paneerlaag. Dat is lekker én gezond. Als je bloemkool bakt in de oven wordt deze zowel zacht als knapperig en er gaan geen voedingsstoffen verloren door kookvocht. Ongemerkt krijg je met deze maaltijd heel veel groenten binnen. En wist je dat je zelfs de bladeren van een biologische bloemkool prima kunt eten? Maak er knapperige chips van uit de oven of verwerk ze in een bloemkoolsoep.

Bloemkool recept bloemkoolnuggets

Zo maak je de lekkere krokante bloemkoolnuggets met frietjes en koolsla, een heerlijk gezond vegetarisch recept (ook heel eenvoudig vegan te maken):

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor twee personen:

  • 75 gram cornchips (maïschips), naturel
  • 200 gram wortel
  • 25 gram walnoten
  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel chilivlokken
  • 200 gram witte kool, gesneden
  • 500 gram aardappels, vastkokend
  • snufje zout en peper
  • 2 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepel (vegan) mayonaise
  • 2 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel azijn

wat heb je nodig voor de bloemkoolnuggets

Zo maak je de bloemkoolnuggets (in 35 minuten)

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardappels, snijd ze in dunne frieten en besprenkel met olie. Breng de frietjes op smaak met zout en peper, spreid ze goed uit uit over de bakplaat en rooster in circa 30 minuten gaar en bruin. Af en toe keren.
  2. Verwijder intussen de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in kleine roosjes. Meng het meel en chilivlokken in een kom met een scheutje water en de olijfolie tot een stevig papje. Hak of maal de walnoten en de cornchips heel klein en leg op een plat bord.
  3. Haal de bloemkoolroosjes door het bloempapje en wentel ze daarna door de gemalen cornchips en walnoten. Zodra alle bloemkool is bedekt met een krokant laagje, leg je de nuggets op de bakplaat bij de frietjes. Ook eventuele losse ‘crumbles’ leg je erbij. Bak de bloemkoolnuggets in 15-20 minuten gaar. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een goudbruin resultaat (houd de oven dan goed in de gaten, zodat het niet verbrandt).
  4. Was ondertussen de wortel en rasp ze grof. Doe de witte kool en wortel bij elkaar in een kom. Maak een dressing van mayonaise en azijn en schep door de groente. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de krokante bloemkoolnuggets met de frieten en koolsla.

TIP tegen verspilling

Heb je bloemkool over? Maak er dan een lekker soepje van als voorgerecht, hier kun je de bladeren van de bloemkool ook in verwerken. De chilivlokken kun je ook pas naderhand over de nuggets strooien als de kinderen mee-eten. Dan kun je het voor jezelf zo pittig maken als je wil.

bloemkoolsoep TIP tegen verspilling

Over Ekomenu

De krokante bloemkoolnuggets met frietjes en koolsla is een van de 13 kindvriendelijke recepten die Marjolein de Vlaam deelt op MeerVoorMamas.nl. Marjolein de Vlaam is mede-oprichter van Ekomenu en ze is verantwoordelijk voor alle recepten van Ekomenu. Met Ekomenu haal je een gezonde en makkelijke maaltijdbox in huis met 100% biologische producten en heerlijke recepten. Er is keuze uit verschillende maaltijdboxen, afgestemd op jouw wensen.

Wil je zelf een Ekomenu maaltijdbox proberen die bij jouw gezin past? Ga naar Ekomenu.nl

Dit recept wordt je aangeboden door onze partner EkoMenu.