We kopen ons ieder jaar suf aan allerlei cadeaus voor onze kinderen, maar wat doe je als je kind eigenlijk al genoeg heeft? Wil je de speelgoedberg in jullie huis niet nóg harder zien groeien dan heb je misschien wat aan onze cadeautips voor kinderen die alles al hebben.

Zeg even eerlijk: heeft jouw kind niet ook té veel speelgoed? De mijne wel. Maar hij heeft nog genoeg wensen als ik zijn verlanglijstjes bekijk voor de Sint en voor zijn verjaardag. Wat geef je aan een kind dat alles al heeft?

Uitbreiding op speelgoed dat ze al hebben

Waar speelt je kind veel mee? Als je het idee hebt dat dit speelgoed nog wel even ‘in trek’ blijft, ga dan op zoek naar uitbreiding. Koop dan niet iets nieuws, maar kies voor uitbreiding van het favoriete speelgoed van je kind. Heel veel speelgoedlijnen hebben mogelijkheid om uit te breiden. Bijvoorbeeld extra baanonderdelen van Way To Play (flexibele autowegonderdelen die je buiten en binnen kunt gebruiken), aanvulling voor een treinbaan of een knikkerbaan zoals bijvoorbeeld die van Hubelino, accessoires voor een favoriete pop.

Maar denk ook aan een nieuw boek van de favoriete schrijver van je kind of een nieuw deel van een boekenreeks. Voordeel: je koopt niet weer iets compleet nieuws waar je plek voor moet zoeken, want doorgaans past een uitbreiding ook wel in dezelfde bewaarbox. Scheelt weer ruimte!

cadeautips voor kinderen die alles al hebben - jongen met houten treinbaan

Geef een beleving

Vaak willen we iets tastbaars geven op pakjesavond of met een verjaardag, maar minstens zo leuk is om je kind het vooruitzicht naar een leuk uitje te geven. Een theatervoorstelling of een dagje pretpark, bijvoorbeeld. Of, misschien nog wel net zo leuk: een dagje schatzoeken (bijvoorbeeld met geocaching, of zet zelf een speurtocht uit) of ga op avontuur met een knapzakje op een van de Kabouterpaden in de bossen van Staatsbosbeheer. Superleuk! Als je wil kun je daar je surprise op aanpassen.

Wil je toch iets tastbaars geven, dan kun je kiezen voor een bijpassend cadeau: een piratenpak voor de voorstelling van Piet Piraat of een ‘speurneuzenoutfit’ voor een dagje schatzoeken – met een vergrootglas, kaplaarzen en boswachterspet.

cadeautips voor kinderen die alles al hebben - moeder en kind in de efteling sprookjesbos

Cadeautips voor kinderen die alles al hebben: abonnement

Geef een abonnement! Lees je je kind graag voor of leest je kind zelf (al) graag? Een maandabonnement op een kinderboekenclub of -tijdschrift is dan heel leuk. Of kies voor een lidmaatschap van een goed doel zoals het Wereld Natuur Fonds, waar je kind een heuse Ranger wordt. Je krijgt dan 4 keer per jaar een blad en vaak zijn er leuke acties en kortingen. En wat dacht je van een Museumkaart (voor kinderen vanaf 4 jaar). Ook hier kun je leuke surprises bij bedenken. Bijvoorbeeld een een kijkdoos-surprise met een favoriet museum in miniformaat om het cadeau aan te kondigen.

Cadeau voor het hele gezin

Om de speelgoedberg iets kleiner te houden én voor de familieband is het ook erg leuk om een gezamenlijk cadeau te kopen. Bijvoorbeeld een gezelschapsspel, een puzzel, buitenspeelgoed of een spelcomputer met spellen die voor alle gezinsleden leuk zijn. En een dagje dierentuin of pretpark is natuurlijk ook erg leuk.

cadeautips voor kinderen die alles al hebben - gezin speelt een spel

Leidraad voor cadeaus met de feestdagen

Een mooie leidraad om je niet helemaal suf te kopen aan cadeaus voor de feestdagen is het versje dat Laura van www.lauralagom.com gebruikt: Something they want Something they need Something to wear Something to read Iets wat je kind echt heel graag wil, iets wat hij nodig heeft (bijvoorbeeld een schooltas of -beker, of pantoffels), iets om aan te doen (bijvoorbeeld een nieuwe pyjama) en een boek om gezellig samen uit te lezen. Heb je zelf nog cadeautips voor kindjes die alles al hebben? Laat het ons weten!