Duurzaam printen, of ik daar interesse in had? Nou nee. Tijdens onze verhuizing en de Marie Kondo-eske opruimwoede die daarmee gepaard ging dacht ik: die printer, kunnen we daar in dit digitale tijdperk niet gewoon zonder? Zowel zakelijk als privé doen we bijna alles digitaal qua communicatie en administratie. Toch heb ik me daarin vergist: een contract dat ondertekend en gescand moest worden, een bon printen voor het versturen van een pakketje, de kaartjes voor het concert waar we laatst naartoe gingen, papierwerk voor de notaris en de makelaar, kleurplaten: onze printer wordt wekelijks een paar keer gebruikt.

Leuk dus, dat minimaliseren, maar we kunnen dus nog niet helemaal zonder papier en zonder printer. Dus toen we werden benaderd om te schrijven over een nieuwe printer was ik niet meteen enthousiast want die van ons werkte nog prima, En wat is nou helemaal het verschil tussen de ene en de andere printer? In het geval van de Epson EcoTank: hij is 90% zuiniger dan normale cartridge printer. Duurzaam printen dus, en nog goed voor je portemonnee ook.

duurzaam printen epson ecotank printer - printer in gebruik

Geld en milieu besparen met de Epson Ecotank printer

De Epson EcoTank is een inktjetprinter, waar bij Epson meerdere typen van te koop zijn. Ik kreeg de Epson ET-7700 EcoTank om te testen. Wat er dan zo verschilt van een ‘gewone’ printer? Ik denk dat het woordje ‘eco’ het al enigszins verraadt: deze printer is een stuk zuiniger en duurzamer dan normale cartridge printers.

De Epson EcoTank werkt niet met normale cartridges maar met hervulbare inkttanks. De inkttanks zitten in de printer en kunnen bijgevuld worden met flessen inkt die bij aankoop van de printer al royaal bijgeleverd worden. Er wordt inkt meegeleverd voor ongeveer drie jaar printen (bij regelmatig gebruik) en inkt bijvullen is heel eenvoudig. Genoeg voor maar liefst 4.000 pagina’s in zwart en 6.500 pagina’s in kleur.

Overigens kun je met de Epson EcoTank printer ook scannen en kopiëren. Ook niet onbelangrijk. Doordat je zo lang kunt doen met de inkt kun je heel veel kunt besparen op printen: ongeveer 90%. En dan heb ik nog niet al het afval meegeteld dat je bespaart als je niet elke paar maanden een cartridge moet weggooien of laten recyclen.

Haarscherp en duurzaam printen voor een prikkie

De Epson ET-7700 is een multifunctionele printer die ook bekend staat om het haarscherp printen van foto’s in hoge resolutie. Doordat er in de printer ook een extra tankje zit met fotozwart-inkt, krijgen de foto’s betere dieptewaarden. Bovendien kan de EcoTank printer je foto’s zonder witrand printen, zodat je ze meteen in een foto-album kunt plakken of een lijstje kunt doen. Handig: fotopapier kun je in deze printer in een andere lade bewaren dan papier, zodat je dit niet steeds hoeft te wisselen. Ook handig: je kunt foto’s rechtstreeks vanaf een SD-kaartje printen via een geheugenkaartlezer.

duurzaam printen - handen met papieren slinger

Hoe werkt het?

De printer kun je installeren via de bijgeleverde Software Disc of via de site. Je volgt simpelweg het stappenplan – met beeld uitgelegd, superfijn – en dan is het installeren echt een peace of cake. Wat ik superfijn vind is dat je de Epson EcoTank kunt verbinden met laptop, computer, tablet of smartphone via wifi.

Ik vond het vullen van de inktpatronen met de flesjes even spannend, omdat ik bang was om te knoeien. Ik had voor de zekerheid maar een tafelkleed onder de printer gedaan. Maar dat was helemaal niet nodig. De inkt komt pas uit de flesjes lopen als je ze precies in de sleuf doet. Ook fijn: de inkt stopt vanzelf met lopen als het bovenste lijntje van het tankje is bereikt. Zo is er geen kans tot overstromen. Geen geknoei dus.

Er bleef nog een beetje inkt in elke fles over, dus ik heb de doppen goed dichtgedraaid en de flessen kun je dan rechtop bewaren tot je weer moet bijvullen. Tijdens het installeren van de printer op mijn laptop popt er ineens een schermpje op met meer tips om ‘milieubewust te printen’, zoals gebruik maken van FSC-gekeurd papier, de printer instellen op dubbelzijdig printen. Dat scheelt papier en dus bomen. Ook staat er dat de Epson EcoTank printer een energiebeheerfunctie heeft en wordt uitgeschakeld als de printer even niet gebruikt wordt. Hier hou ik wel van, een merk dat meedenkt over duurzaamheid.

duurzaam printen epson ecotank printer - diverse printjes

Epson extra’s

Als ik na het installeren verder klik in het installeerprogramma kom ik in de ‘gallery’ van deze maand (december) terecht waar allerlei tips en DIY ideetjes staan. Zelf een leuke kerstkaart printen met een foto, printables voor het maken van een adventskalender, decoratie voor de kersttafel, knutselprojecten, wijnetiketten en als ik verder klik kom ik nóg meer leuks tegen. Ook zijn er speciale ‘designpapier’ patronen die je op A4 kunt printen om te gebruiken als inpakpapier of voor craften, bijvoorbeeld.

Al deze dingen kun je maken met de 20 vooraf geïnstalleerde designerpatronen op de printer die je kunt afdrukken. En via de speciale Epson app kun je nog meer leuke patroontjes printen. Leuk! Ik heb de app geïnstalleerd om de printer maar meteen even te testen. Zo heb ik leuke envelopjes gevouwen voor kerstkaarten en heb ik wat prints afgedrukt om als cadeaupapier te gebruiken. Okee en misschien heb ik wel wat meer prints gedrukt simpelweg omdat ze zo leuk zijn. Die gaan we gebruiken om te knutselen.

Duurzaam printen en superzuinig

De Epson EcoTank is superzuinig in gebruik, dus je kunt een heleboel besparen op de kosten voor het afdrukken. Tot maar liefst 90% op de inktkosten. Doordat hij zo zuinig is en gebruik maakt van een ander systeem, kun je lang doen met de inkt. De inkt die bij de printer wordt geleverd is het equivalent van maar liefst 88 inktpatronen in een normale printer. Jarenlang geen cartridges kopen en verwisselen dus, heel fijn! En dat scheelt ook een heleboel (chemisch) afval. Dubbele winst! Er zijn meerdere typen verkrijgbaar van de Epson EcoTank al vanaf €209,00

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Epson.

 

Gepubliceerd op 9 januari 2019, geüpdatet op 11 april 2022