Als je zoon of dochter bijna jarig is, dan is het natuurlijk tijd om het kinderfeestje voor te bereiden. Opa en oma en andere familie en vrienden willen natuurlijk de kleine feliciteren. Meestal is zo’n verjaardag een drukke bedoening en is er geen ruimte om ook nog vriendjes of vriendinnetjes van de jarige uit te nodigen. Meestal wordt hier een apart kinderfeestje voor gegeven. Maar vanaf welke leeftijd geef je eigenlijk een kinderfeestje?

Vanaf 4 jaar

Meestal wordt er pas een kinderfeestje gegeven als de kinderen vier jaar of ouder zijn. Ze zitten dan op basisschool en hebben klasgenootjes en vriendjes die ze graag willen uitnodigen voor hun feestje. Onder de vier jaar is een feestje geven vaak een stuk lastiger. De kinderen kunnen veel dingen nog niet zelfstandig. Daarnaast is het een hele verantwoording om ergens te zijn met allemaal twee- of driejarigen die overal aanzitten en rondrennen. Vanaf vier jaar heb je iets meer mogelijkheden.

Uitnodiging kinderfeestje: wees duidelijk

Toch is een kinderfeestje voor vierjarigen nog steeds een hele verantwoording. Sommige kinderen vinden het ontzettend spannend om iets te gaan doen zonder hun ouders erbij en willen misschien niet zo lang zonder hun ouders. Andere kinderen kunnen dit weer veel makkelijker en genieten van iedere minuut. Toch is het wel verstandig om het soort kinderfeestje aan te passen op de leeftijd. Met vierjarigen een zwemfeest geven, is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. En maak een feestje ook niet te lang. Zet in ieder geval duidelijke informatie op de uitnodiging van het kinderfeestje, zodat zowel kind als ouder weet wat er gaat gebeuren.

Maak een goede planning voor het kinderfeestje

Voor een kinderfeestje voor vier- of vijf jarigen is drie uur al een hele ruk. Vraag op de uitnodiging van het verjaardagsfeestje of ouders hun telefoonnummer kunnen achterlaten, zodat je ze kunt bellen als het kind eerder weg wil. Maak vooraf een goede planning en zorg dat de kinderen zich niet zo snel kunnen gaan vervelen, dit brengt alleen maar onrust. Als je een feestje thuis geeft, is het handig om met de volgende planning rekening houden:

  • Ontvangst van de gasten

  • Zingen voor de jarige

  • Taart eten

  • Cadeautjes geven en uitpakken

  • Tijd die je nodig hebt voor spelletjes, knutselen, speurtocht of andere activiteit

  • Eventueel met elkaar eten na afloop

  • Afscheid.

Bij elkaar loopt de tijd al snel op en als je het feestje ergens anders viert, komt hier ook nog de reistijd bij. Hou er ook rekening mee dat als er een eindtijd op de uitnodigingskaarten van het kinderfeestje staat, de ouders er ook van uitgaan dat de kinderen rond deze tijd weer terug zijn.

Vriendjes van de basisschool

Meestal gaan kinderen kinderfeestjes geven als ze op de basisschool zitten. Het duurt vast niet lang voordat je kind een uitnodiging voor een kinderfeestje krijgt. Vanzelfsprekend wil jouw kind ook een feestje geven als het jarig is en uitnodigingen maken voor het kinderfeestje. Soms is het handig om ervaringen uit te wisselen met andere ouders hoe zij het geven van kinderfeestje hebben ervaren. Wellicht hebben ouders nog tips voor het organiseren van het kinderfeestje. Als bepaalde feestjes anders liepen dan verwacht, kun je hier zelf van leren en het anders doen. Aan de andere kant moet je ook niet te veel de andere feestje kopiëren. Je kent je eigen kind het beste en weet wat zij of hij leuk vindt. Hoe ouder de kinderen worden, hoe makkelijker het wordt.

Hoeveel kinderen krijgen een uitnodiging?

Vaak lees je dat het verstandig is om het aantal kinderen uit te nodigen, evenredig aan de leeftijd van het kind. Dus vierjarigen, zouden vier kinderen uit kunnen nodigen en achtjarigen mogen acht keer een uitnodiging voor een kinderfeestje maken. Toch werkt het in de praktijk meestal niet zo. Wat nu als je kind meer ‘allerbeste vriendjes’ heeft dan het gewenste aantal en geen onderscheid wil maken of niet kan kiezen? Vaak is dit een lastige beslissing. Het ligt aan jezelf en ook aan je kind of je je aan het geadviseerde aantal wilt houden. Ook het type feestje speelt hier een rol in. Wordt dit ergens anders gehouden of vier je het thuis? Is er genoeg vervoer? Hoeveel begeleiding is er? Allemaal zaken die uiteindelijk ook een rol spelen bij het aantal kinderverjaardag uitnodigingen die je zoon of dochter uit kan delen.

Hoe beperk je het aantal genodigden?

Kijk eerst eens naar de praktische kant. Hoeveel kinderen kunnen jij en je eventuele begeleiders aan? Hoeveel begeleiders heb je nodig en zijn die er? Hoeveel kinderen kun je aan tafel kwijt? Als je het niet thuis viert, hoeveel kinderen inclusief begeleiders kunnen er in de auto? Bij activiteiten met een hoger kostenplaatje, wat gaat het gewenste aantal kinderen kosten bij deze activiteit? Het lijkt misschien beter om in de eerste instantie naar de wensen van het kind te kijken, maar de jarige zal het beter oppakken als er maar vier kinderen meekunnen omdat er niet meer in de auto passen dan wanneer je gewoon een aantal kinderen weg streept.

De gastenlijst doornemen

Natuurlijk moet je ook samen met je kind de gastenlijst doornemen. Kinderen vinden het vaak leuk om veel andere kinderen een uitnodiging te geven voor hun ‘eigen’ feest, terwijl ze echt niet met allemaal een even goede band hebben. Zeker jongere kinderen zijn vaak minder kieskeurig. Ga samen met de jarige er even voor zitten en kijk met wie ze nu echt vaak spelen en met wie niet. Kinderen waar ze eigenlijk niet veel mee hebben, kun je dan van de gastenlijst afstrepen om zo toch tot het gewenste aantal te komen.

Leeftijd kinderfeestje: Hou het voor iedereen leuk

Zeker als de kinderen nog erg jong zijn, doe je ze vaak geen plezier moet een enorm aantal gasten. Vaak wordt het dan te druk en mondt dit uit in geschreeuw en gehuil, wat zeker niet de sfeer van het feestje ten goede komt. Daarnaast is het een feit dat bij jonge kinderen de aandacht niet zo lang kan worden vastgehouden. Ze gaan dan liever iets voor zichzelf doen of ze gaan lopen klieren. Als het feestje thuis wordt gegeven en jij of je kind liever niet willen dat ze met bepaalde dingen gaan spelen, stop dit speelgoed dan weg.

Hoeveel begeleiders heb je nodig?

Het aantal begeleiders is afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, de locatie en de aard van het feestje. Tien oudere kinderen die bijvoorbeeld een sportieve activiteit gaan doen onder deskundige begeleiding, daar zijn eigenlijk alleen chauffeurs voor nodig. Zwemfeestjes vragen zeker om een aantal begeleiders. Zorg dat er genoeg begeleiders zijn om alle kinderen goed in de gaten te houden. Bij feestjes thuis is het ook prettig als er begeleiders zijn. Terwijl jij misschien de kinderen bezighoudt, is het fijn als iemand anders helpt met het eten en drinken of als de kinderen ergens anders hulp bij nodig hebben. Kleine kinderen in een speelparadijs hebben geen constante begeleiding nodig, maar het is wel prettig dat er altijd iemand op een vaste plek zit waar ze terecht kunnen.

Uitnodigingen voor het kinderfeestje maken

Als het aantal kinderen is bepaald en de planning is gemaakt, dan is het tijd om een leuke uitnodiging voor het kinderfeestje te gaan maken. Probeer een uitnodiging te maken waarop duidelijke informatie staat betreffende het feestje. Als je kind een zwemfeestje krijgt, kies dan ook voor een ‘zwemfeest uitnodiging’. Het uitgenodigde kind, maar ook de ouders van het kind kunnen dan zien dat het om een zwemfeestje gaat. Het is in ieder geval belangrijk dat je weet of ieder kind wat mee gaat kan zwemmen. Wil je een originele uitnodiging voor een kinderfeestje? Hiervoor zijn mogelijkheden genoeg. Bijvoorbeeld een leuke uitnodiging voor een kinderverjaardag met de foto van de jarige op de voorkant en de uitnodiging tekst voor het kinderfeestje op de achterkant. Natuurlijk kun je de kinderfeest uitnodiging ook zelf maken of samen met je kind. Er zijn genoeg leuke ideeën.

De uitnodigingen voor het feestje uitdelen

Het is verstandig om de uitnodiging voor het feestje van het kind minimaal tien dagen voorafgaand aan het feest uit te delen. De genodigden kunnen dan bijtijds rekening houden met de geplande datum. En jij hebt de tijd om bepaalde dingen aan te passen als een aantal kinderen niet kunnen. Kinderen vinden het vaak leuk om de uitnodigingen in de klas uit te delen. Zelf geven is natuurlijk ook het meest persoonlijke. Bedenk vooraf of je dit in de klas wilt laten doen of buiten de klas om. Het is altijd sneu voor de kinderen die niet zo vaak uitgenodigd worden als ze iedere keer geen uitnodiging krijgen. Per post of digitaal kan natuurlijk ook, dat is wel minder persoonlijk. Je kunt ook samen met je kind voor postbode spelen en ze persoonlijk gaan brengen. We zijn benieuwd: Vanaf welke leeftijd geef jij een kinderfeestje? En hoeveel kinderen nodig je uit, of heb je uitgenodigd? Laat het ons weten in de reacties onder dit blog of op onze Meer Voor Mama’s Facebook-pagina!