Het is september en de R zit weer in de maand. De R in de maand betekent voor veel mensen dat het tijd is om hun weerstand een boost te geven. Het is de maand waarin vaak begonnen wordt met het slikken van extra vitaminen. Slik jij nog extra vitamines of supplementen? En is extra vitaminen slikken in de herfst en winter nodig, of niet?

Geschiedenis van de R in de maand

Na een extreem warme en mooie zomer is het ook de eerste dagen van september dit jaar nog tropisch warm. Ondanks dat de R in de maand zit, laat de herfst gelukkig nog even op zich wachten. Vroeger waren er vanaf het moment dat de koude maanden aanbreken minder verse groenten en fruit beschikbaar, waardoor mensen te weinig vitaminen binnenkregen. De regel die van oudsher vaak wordt gehanteerd is dan ook, dat als de R in de maand zit, je extra vitaminen moet slikken. Door vitaminepillen en supplementen te gebruiken als de R in de maand zit, kun je je weerstand verhogen en loop je minder kans om ziek te worden.

Extra vitaminen als de R in de maand zit

Genoeg vitaminen bij gezonde voeding

In de herfst en de winter heb je dezelfde voedingsstoffen nodig als in de lente en de zomer. Het is dan ook belangrijk om het hele jaar op je voeding letten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de tips van het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf hanteren. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 vakken die je helpen om gezondere keuzes te maken. Het helpt je om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt.

In tegenstelling tot vroeger zijn tegenwoordig de meeste groenten en fruit het hele jaar door te krijgen. Een groot deel van wat we eten wordt geïmporteerd uit andere landen. Als je gevarieerd en gezond eet is de kans op een vitaminegebrek een stuk kleiner dan vroeger.

Meer kans om ziek te worden in de koude maanden

Een gevarieerd voedingspatroon vormt altijd de basis van een gezonde leefstijl, maar in de praktijk blijkt dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. In de herfst en de winter heb je meer kans om een virus zoals een verkoudheid of de griep op te lopen. Als je weerstand groter is, heb je daar minder last van en is de kans om ziek te worden kleiner. Je weerstand bouw je op door goed, gezond en gevarieerd te eten en genoeg te slapen en te bewegen. Wanneer het niet altijd lukt om alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden te nemen, kun je kiezen voor het gebruik van voedingssupplementen ter ondersteuning van je weerstand in de koude maanden.

Je weerstand ondersteunen en verhogen als de R in de maand zit

Ook tegenwoordig is het advies nog steeds om je weerstand te ondersteunen als de R in de maand zit. Het wordt kouder, de dagen worden korter en de zon heeft minder zonuren. We zijn vaker binnen waardoor we dichter op elkaar zitten en de kans om virussen te verspreiden groter is. En ondanks dat we voldoende fruit en groenten hebben waarin de vitaminen en voedingsstoffen goed bewaard blijven, moet je in de herfst en winter meer doen om je weerstand te ondersteunen. Een aantal tips die kunnen helpen bij het verhogen van je weerstand:

  • Zorg dat je voldoende fruit en groenten eet
  • Eet gevarieerd en gebruik de Schijf van Vijf om keuzes te maken
  • Zorg dat je goed en voldoende slaapt
  • Was je handen regelmatig
  • Zorg voor voldoende beweging
  • Ga naar buiten en zorg voor een frisse neus
  • Maak gebruik van supplementen om je weerstand extra te ondersteunen

Naar buiten in de herfst

Welke vitaminen heb je nodig als de R in de maand zit?

Als de R in de maand zit en de dagen korter worden heb je met name vitamine C en vitamine D nodig. Vitamine C houdt je weerstand op peil en werkt als antioxidant. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en voor je afweersysteem. Als je van deze vitaminen te weinig binnen krijgt, word je vatbaarder voor infecties en ziekten.

Vitamine C

Vitamine C is veruit de bekendste vitamine. Het is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Vitamine C zit met name in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Wanneer je te weinig groente, fruit of aardappelen eet, dan kan het zijn dat je een tekort aan vitamine C hebt. Wat ervoor zorgt dat je een verminderde weerstand hebt. Je kunt dit proberen aan te vullen met supplementen.

Populaire supplementen zijn bijvoorbeeld Camu Camu capsules. De bessen van de Camu Camu bevatten de meeste vitamine C van alle vruchten op aarde. Ongeveer dertig keer zoveel als in een sinaasappel. Ook Boabab capsules zijn populair en worden vaak gebruikt. Boabab is een echte superfood! Baobab bevat meer calcium dan melk, meer kalium dan bananen, meer vitamine C dan sinaasappels en meer anti-oxidanten dan gojibessen.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die je voor het grootste deel uit zonlicht haalt. In de herfst- en wintermaanden is er minder zon waardoor je minder vitamine D aanmaakt. Het is dan ook belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan overdag. Daarnaast raadt het Voedingscentrum kinderen t/m 3 jaar, mannen en vrouwen met een donkere huidskleur, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar aan om extra vitamine D te slikken. Ook voor mensen die weinig buiten komen is het verstandig dat ze extra vitamine D slikken.

Onderzoek naar gebruik van supplementen

Onderzoek naar gebruik voedingssupplementen

In 2022 is er een groot internationaal onderzoek gedaan naar het gebruik van voedingssupplementen onder vrouwen in de leeftijd 25-50 jaar. Uit dit onderzoek bleek dat bijna 40% van de Nederlandse deelnemers supplementen gebruikt als aanvulling op hun dagelijkse voeding en voor het verhelpen van specifieke kwalen en gezondheidsproblemen. In Vlaanderen was dit bijna 35% van de deelnemende vrouwen. Tijdens de zwangerschap blijkt dit percentage nog veel hoger te zijn, aangezien een grote meerderheid van alle vrouwen die zwanger zijn aangeven Foliumzuur en/of Vitamine D te slikken.