Foliumzuur: belangrijk voor en tijdens de zwangerschap. Maar waarom is het zo belangrijk en welke hoeveelheid moet je dan nemen? Ongetwijfeld zal je huisarts je hierover informeren en adviseren. Maar kans is dat je nog niet naar de huisarts bent geweest. Sommige vrouwen komen er zelfs pas bij de eerste controle achter dat het advies luidt om supplementen te slikken. Je hebt misschien al een tijdje een kinderwens en je hebt besloten binnenkort te stoppen met anticonceptie. Je wilt zwanger worden, maar zelfs voor de zwangerschap is deze vitamine belangrijk.

Waar is het goed voor?

Hoewel veel vrouwen met een kinderwens wel op de hoogte zijn van het belang van het slikken van deze onmisbare vitamine, is het hoeveel en waarom niet altijd duidelijk. Wat wordt aangeraden is elke dag 400 microgram in te nemen in de vorm van supplementen. Hiermee kan je beginnen zodra je besloten hebt dat je zwanger wilt raken. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B9 en eerder als vitamine B11, folaat of citrovorumfactor helpt ons bij het aanmaken van zowel witte als rode bloedcellen.

Ook speelt het een rol in de groei van ons lichaam, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de vorming van de placenta. Het is een erg belangrijk vitamine die je ongeboren kind nodig heeft. Maar waar is die extra foliumzuur dan voor nodig? Ons lichaam kan deze vitamine niet zelf aanmaken. Je vind foliumzuur voornamelijk in groene groente, bijvoorbeeld spinazie. Ook in vlees, zuivel en brood vind je foliumzuur terug. Normaal gesproken wanneer we gevarieerd eten zullen we hier voldoende van deze vitamine binnen krijgen.

Foliumzuur of voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B9 en B11

Het belang van supplementen

Zwangere vrouwen hebben echter een hogere dosis nodig en kunnen dit niet enkel en alleen uit hun voedsel halen. Vandaar dat de supplementen belangrijk zijn. In bepaalde voedingsproducten zoals lever zit wel veel foliumzuur. Lever is echter niet raadzaam om te eten tijdens een zwangerschap. Zo zijn er meerdere producten die je beter links kan laten liggen. Bijvoorbeeld voedsel met heel veel vitamine A. Een overdosis van deze vitamine is namelijk schadelijk voor je ongeboren kind. Lever bevat veel vitamine A.

Voldoende vitamine C geeft echter wel een positief effect. Dit bevordert namelijk de opnamen van foliumzuur. Kijk hier voor meer informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Naast het feit dat het voor zwangere vrouwen onmogelijk is om voldoende folium binnen te krijgen zonder supplementen, heeft het slikken van supplementen nog meer voordelen. Deze vitamine wordt namelijk makkelijker opgenomen uit een pil dan uit voedingsproducten.

Dit is aan te duiden met de biobeschikbaarheid. Dit is de mate waarin een voedingsstof opgenomen wordt. De biobeschikbaarheid van foliumzuur kan bij natuurlijke producten wel zo’n 30 tot zelfs 50% lager zijn dan dat van een supplement. De vorm waarin foliumzuur voorkomt in ons voedsel moet namelijk eerst in de darmen worden omgezet door een darmenzym. Daarna kan deze pas worden opgenomen.

Bescherming tegen een neuraalbuisdefect

Foliumzuur verlaagt het risico van een neuraalbuisdefect wel met zo’n 50%. Een neuraalbuisdefect is een aangeboren afwijking ter hoogte van de hersenen of het ruggenmerg. De neurale buis is de eerste weken van de zwangerschap al in de maak. Deze gaat de basis vormen van het centrale zenuwstelsel van jouw kindje. Wanneer de buis niet sluit, wordt dit een defect genoemd. Hierdoor kunnen zich aandoeningen voor gaan doen zoals een hazenlip, of een open ruggetje. Vandaar dat elke huisarts en verloskundige je aan zal raden supplementen te nemen.

Welk supplement kan je het beste nemen?

Er zijn verschillende merken beschikbaar in de drogisterij en apotheek. De een wat duurder dan de ander. Ook zijn er multivitaminepreparaten beschikbaar met Vitamine B9 (B11) oftewel foliumzuur. Kijk hier voor meer informatie over welke vitamines je het beste voor en na de zwangerschap kan slikken. Het is raadzaam met de huisarts te overleggen welk preparaat je het beste kunt nemen.

Foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap

Wanneer je een hogere dosis foliumzuur bij zwangerschap nodig hebt.

In sommige gevallen kan de kans op een neuraalbuisdefect bij de baby groter zijn. In dit geval zal het waarschijnlijk nodig zijn dagelijks een hogere dosis foliumzuur in te nemen. Hier zijn preparaten voor met een hoger gehalte aan foliumzuur. Wanneer is dit van belang? Het kan bijvoorbeeld zijn dat het neuraalbuisdefect in de familie voorkomt. Ook is het verstandig een hogere dosis te nemen wanneer je een BMI hebt hoger dan 30, wanneer je diabetes hebt, of bepaalde medicijnen slikt, zoals anti-epileptica.

Dit zijn maar enkele voorbeelden. Slik je medicijnen of heb je een gezondheidstoestand waarvan je vermoedt dat het je zwangerschap kan beïnvloeden, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige. Want het kan natuurlijk ook zijn dat je een verhoogd risico hebt op een tekort aan foliumzuur. Dit kan bijvoorbeeld komen door een tekort aan vitamine B12. Ook bepaalde gezondheidsproblemen inzake de maag, galblaas en de alvleesklier kunnen voor een tekort zorgen van foliumzuur. Wanneer je een hogere dosis nodig hebt, zal je dit alleen op doktersvoorschrift kunnen verkrijgen.

Wanneer begin je met slikken?

Aangezien je lichaam het gehalte aan foliumzuur moet opbouwen is het verstandig minimaal vier weken voordat je zwanger kan worden te beginnen met slikken. Gebruik tijdens het slikken dus nog vier weken de anticonceptie, zodat je zeker weet dat je een goed gehalte hebt opgebouwd. Het kan natuurlijk even duren voordat je daadwerkelijk zwanger wordt, maar blijf tot die tijd gewoon doorslikken. Dit kan geen kwaad. Wanneer je zwanger bent, wordt aangeraden minimaal tien weken supplementen dagelijks te nemen. In principe kan je de supplementen langer blijven slikken. Deze zijn namelijk niet schadelijk. Maar na tien weken zal je weer voldoende foliumzuur uit je voeding kunnen halen, mist je gevarieerd eet.

Foliumzuur wanneer begin je met slikken

Krijg je bijwerkingen van foliumzuur supplementen?

In principe niet. Zorg er alleen voor dat je niet meer neemt dan 400 microgram. Als je een overdosis zou nemen van de supplementen kan het een eventueel tekort aan vitamine B12 maskeren. Hierdoor zou je gezondheidsproblemen kunnen krijgen zoals vermoeidheid zonder te weten waar het vandaan komt. Hier meer over gezond zwanger worden.

Onverwacht zwanger.

Stel dat je onverwachts zwanger bent geraakt en je geen supplementen hebt geslikt? Geen paniek. Raadpleeg je verloskundige voor advies. Begin met de supplementen zodra je er achter komt dat je zwanger bent en eet veel producten waar foliumzuur in voorkomt, zoals bijvoorbeeld de groene groente.