5 meest populaire huisdieren voor gezinnen

Heeft jouw kind een huisdier ook hoog op zijn verlanglijstje staan? Huisdieren leveren veel plezier op, maar er is wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kies een huisdier dat past bij je kind en jullie gezin. Dit zijn de vijf meest populaire...

Veilig internetten: Hoe bescherm je je kind online?

Veilig internetten is belangrijk. Je kind komt overal in aanraking met het internet. Op school, om een werkstuk te kunnen maken, bij vriendjes en vriendinnetjes thuis, en waarschijnlijk ook thuis op de computer. We kunnen niet meer zonder het internet. Je kind...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

Vroeggeboorte

Normaal duurt een zwangerschap ongeveer 40 weken, maar in Nederland worden ieder jaar ongeveer tussen de 12.000 en 15.000 kinderen te vroeg geboren. Als we spreken over een vroeggeboorte dan bedoelen we niet de baby’s die met 38 of 39 weken geboren worden. Pas als een...

Hoe ik een leukere moeder ben geworden

Sinds ik moeder ben geworden, ga ik veel bewuster door het leven. Ik sta meer stil bij de alledaagse dingen. Ik vraag mezelf geregeld af: ‘Vind ik dit nog wel leuk wat ik doe?’ ‘Wat vond ik vandaag fijn en wat zou ik morgen anders willen doen?’ ‘Hoe voel ik me vandaag...

Buiten zijn is gezond, ook als het geen zomer is. Het zonlicht bevordert de vitamine D opname en dat is goed voor het lichaam. Maar er zijn nog meer voordelen, hier 7 redenen om met je kind naar buiten te gaan:

1. Vitamine D

Zoals we al zeiden is het zonlicht goed voor de opname van vitamine D. Het bevordert de botgroei, celgroei en het vermindert van ontstekingen. Natuurlijk mag je je kind niet te lang blootstellen aan de zon dus pak iedere dag een paar minuutjes zonlicht en smeer je kind daarna in met zonnebrandcrème zodat het veilig nog even buiten kan blijven. De gevolgen van verbranding door de zon is niet fijn voor je kind. 

2. Als een roosje

Als kinderen in de buitenlucht zijn geweest, slapen ze daarna vaak als een roosje. Ze krijgen rozige wangetjes en voordat je het weet zijn ze aan een heerlijk middagdutje begonnen. Ga je later in de middag, wacht dan niet te lang met het avondeten, anders slapen ze al voor de eerste hap.

3. Ravotten

Als kinderen wat groter zijn, is het verstandig om ze minimaal een uur per dag buiten te laten spelen. Laat ze lekker ravotten zodat ze hun energie kwijt kunnen. De hele dag binnen zitten daar wordt niemand vrolijker en energieker van. Buiten kunnen ze juist ontladen van prikkels.

4. Motoriek en sociale vaardigheden

Buitenspelen is niet alleen gezond, het is ook nog een goed voor de motoriek en sociale ontwikkeling. Laat de kinderen lekker klimmen en klauteren, laat ze in modderplassen springen en door het zand rollen. Misschien willen ze ook nog even aan die tak slingeren. Vies of nat worden is toch eigenlijk helemaal niet zo erg? De wasmachine is geduldig. Trek ze niet de nieuwste kleding aan, maar iets wat best vies mag worden.

5. ADHD-kinderen

Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met ADHD die na schooltijd en in het weekend meer buiten speelden dan de kinderen die dit niet deden, zij minder symptomen van ADHD vertoonden. De natuur is sowieso goed voor de hersenfuncties. Het verhoogt namelijk de concentratie. Frisse lucht brengt ook de hersenen in een hogere versnelling.

6. Bijziendheid voorkomen

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het kan, maar het schijnt ook zo te zijn dat je ogen beter blijven door buiten te spelen. Bijziendheid komt bij kinderen die buiten spelen minder vaak voor. Het heeft te maken met de lichtintensiteit. Een bepaalde lichtintensiteit kan een signaal voor het oog zijn om te stoppen met groeien, waardoor bijziendheid kan ontstaan. Dit komt veel voor bij kinderen die veelvuldig en voor een langere tijd op een beeldscherm kijken. Geadviseerd wordt om ongeveer 15 uur per week buiten te zijn, verdeeld over de hele week.

7. Algehele gezondheid en ontwikkeling

Buiten spelen is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het lichaam en de geest. Het helpt kinderen om op een gezond gewicht te blijven. Ook de spieren krijgen de kans om zich te ontwikkelen. Vallen en opstaan hoort erbij, net zoals ze moeten leren hoe ze buiten met elkaar om moeten gaan. Het voorkomt dus overgewicht, is goed voor de motorische ontwikkeling en het maakt je kind sociaal sterker. Allemaal punten die belangrijk zijn.