Het is algemeen bekend dat vitamine D heel goed voor je lichaam is. Niet alleen voor moeders of zwangere vrouwen, maar ook voor baby’s is voldoende vitamine D relevant. Het is één van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken. Daarnaast wordt het gezien als één van de bekendste vitamines die er is. In dit artikel gaan we verder in op deze vitamine. Eerst gaan we in op de algemene voordelen van de vitamine, daarna gaan we dieper in op de relevantie van deze vitamine tijdens je zwangerschap.

De voordelen van Vitamine D

Zoals je misschien wel weet, wordt vitamine D aangemaakt door je eigen lichaam. Zonlicht speelt daarbij een belangrijke rol. Dus als je kunt profiteren van veel zonlicht, dan hoef je niet bang te zijn dat je een tekort hebt. Bijvoorbeeld wanneer je in een heel warm land woont. Het punt is echter dat er in Nederland lang niet altijd zonlicht is. In Nederland krijgt men om die reden daarom soms ook onbewust een vitamine D tekort, maar laten we eerst de voordelen van vitamine D bespreken.

Sterke botten

botten
Vitamine D is heel goed voor de botten. Je botten zijn het fundament van je lichaam en daarom is het ook belangrijk dat deze goed worden onderhouden. Slappe botten kunnen namelijk verschillende problemen teweegbrengen. Vitamine D zorgt namelijk voor de opname van calcium en fosfor in je lichaam. En deze twee stoffen zijn belangrijk voor de botopbouw. Dus voor goede, gezonde botten is vitamine D ook aan te raden. Dit is overigens ook één van de redenen waarom vitamine D supplementen vaak worden aangeraden aan oudere mensen. Die staan er namelijk om bekend dat ze minder sterke botten hebben, dus als je ouder bent is extra vitamine D nooit verkeerd.

Gezond gebit

gezond-gebit vitamine D tijdens je zwangerschap

Wat veel mensen niet weten is dat vitamine D ook belangrijk is voor je gebit. Heb je vaak problemen met je gebit? Dan kan een reden daarvoor zijn dat je te weinig vitamine D opneemt. Je kunt dan een zeer zwak gebit krijgen. Ook tandvleesproblemen kunnen een oorzaak zijn van vitaminetekort. Veel mensen hebben tandvleesproblemen, zonder dat ze het direct door hebben.

Vaak is een indicatie van tandvleesproblemen dat je bloed hebt bij het poetsen, of dat er vanzelf bloed uit je mond komt. Dat je tandvlees vanzelf begint te bloeden. Als dat het geval is, is het aan te raden om actie te ondernemen, want dat kan zeer gevaarlijk zijn. Een ontsteking kan namelijk oplopen en er zelfs voor zorgen dat je tanden eruit vallen op de lange termijn. Een tandvleesontsteking mag dus ook niet worden onderschat. Vitamine D kan je erbij helpen om tandvleesproblemen op te lossen.

Meer energie

meer-energie vitamine D belangrijk tijdens je zwangerschap

Een gebrek aan vitamine D kan ook voor lusteloosheid zorgen. Dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om iets te doen. Dit komt omdat vitamine D ook zorgt voor energie in je lichaam. Zonder vitamine D heb je dus minder energie. Voel jij je dus redelijk moe en kun je de reden daarvan niet achterhalen? Dan kan het aan te raden zijn om eens na te gaan of je misschien geen vitamine D tekort in je lichaam hebt. Dit kun je laten onderzoeken door je huisarts. Maar over het algemeen geeft vitamine D heel veel energie. Meestal merk je dat wel als je bijvoorbeeld de hele dag in de zon hebt gelegen.

Waarom is vitamine D zo belangrijk tijdens je zwangerschap?

Nu we het hebben gehad over het belang van vitamine D, is het natuurlijk relevant om verder te gaan over het belang van vitamine D tijdens je zwangerschap. Dit heeft namelijk verschillende voordelen en een tekort aan Vitamine D tijdens de zwangerschap kan verschillende problemen opleveren.

– Tijdens zwangerschap verandert je lichaam

Veel aspecten van je lichaam veranderen tijdens de zwangerschap. Dit is dan ook een reden waarom je lichaam meer vitamine D nodig heeft. Tijdens je zwangerschap verbruik je meer energie. Het is ook een zware periode. Er verandert veel, niet alleen je lichaam maar ook als het gaat om het fysieke aspect. Het kan lastig zijn om dat allemaal te verwerken zonder veel energie. Daarom kan vitamine D zorgen voor meer energie, zodat jij je extra fit voelt.

Tekort is slecht voor je kind

Uit onderzoek dat is uitgevoerd in 2006 is vastgesteld dat een tekort aan vitamine D ook slecht is voor het kind. Wanneer een moeder te weinig vitamine D heeft, kan de baby ook geboren worden met een vitamine D tekort. Dit kan voor verschillende gezondheidsproblemen bij je kind zorgen. Daarom is het ook aan te raden om supplementen te nemen tijdens de zwangerschap. Maar wat zijn de oorzaken van een tekort aan vitamine D? Daar gaan we nu even verder op in, zodat je zeker weet dat je bij je zwangerschap nooit een tekort kunt hebben.

Oorzaken tekort aan vitamine D

Er zijn verschillende oorzaken als het gaat om vitamine D. De eerste is al even besproken in dit artikel. Namelijk een gebrek aan zonlicht. Dit kan komen omdat je weinig buiten komt, of omdat er in Nederland in een jaar simpelweg weinig zon is geweest. Of dat er de dagen dat er veel zon was jij er niet van kon profiteren omdat je misschien aan het werk was, of omdat er wat anders aan de hand was. Maar naast het gebrek aan zon, kunnen er nog meer oorzaken zijn van een tekort aan Vitamine D tijdens je zwangerschap.

Sterke zonnebrandcrème

Sommige mensen hebben een hele lichte huid. Dan is de kans vrij groot dat je gaat verbranden. Dit heeft dan weer als gevolg dat je meer kans maakt op huidkanker. Een melanoom is bijvoorbeeld heel gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn mits dit niet op tijd wordt behandeld. Dus het is wel degelijk aan te raden om zonnebrandcrème te gebruiken.

Een nadelig gevolg ervan is dat het zonlicht dan ook niet helemaal op je huid terecht komt, zodat je te weinig vitamine D binnen krijgt. Dit is helaas een tragisch gegeven, omdat veel mensen zich hier niet bewust van zijn. Die denken dat ze lekker veel vitamine D binnenkrijgen, terwijl dat dan helemaal niet het geval is. Dus we begrijpen al te goed dat je graag sterke zonnebrandcrème wil gebruiken, maar besef dan wel dat je dit tekort dan op andere manieren moet aanvullen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door verschillende supplementen aan te schaffen. Dit kan bij de drogisterij of bij een apotheker. Natuurlijk kun je je huisarts ook om advies vragen.

Ernstig overgewicht

Iets wat je misschien ook niet weet: mensen met ernstig overgewicht kunnen ook last krijgen van een tekort aan vitamine D. Maar hoe zit dat dan precies, vraag je je ongetwijfeld af. Want je huid neemt dat dan toch ook gewoon op, dus wat is het probleem?

In eerste instantie kun je dat inderdaad denken, maar mensen met ernstig overgewicht hebben vanzelfsprekend heel veel vet. Daardoor is de kans groot dat de vitamine D wordt opgeslagen in het vetweefsel en dan is de vitamine D niet effectief. Daarom wordt ook aangeraden om dit op een andere manier binnen te krijgen met overgewicht, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om af te vallen. Dat is überhaupt gezonder, want overgewicht brengt veel risico’s met zich mee.

Donkere of oudere huid

Ben je zwanger en heb je ook een donkere huid? Dan is het ook aan te raden om supplementen te nemen. Mensen met een donkere huid nemen namelijk minder snel vitamine D op dan mensen met een witte huid. Dus het is aan te raden om dan naar de huisarts te gaan, zodat je zeker weet dat je baby geen last krijgt van een tekort. Want dat zou natuurlijk zeer vervelend zijn.