Iedereen die het ouderschap dichterbij ziet komen, heeft op een of ander moment wel eens twijfels. Zal ik een goede vader of moeder zijn voor het kind? Weet ik wel wat ik moet doen? De realiteit is dat je nooit echt voorbereid bent op het ouderschap en dat je het al doende wel leert. En zoals het bekende gezegde gaat 'uit fouten leert men', is dit ook van tel bij het ouderschap. Maar waarom zou je niet leren uit de fouten van een ander? Hier zijn de vaakst voorkomende beginnersfouten van ouders.

1. Te veel pampers kopen

Baby's poepen veel. En dus heb je heel wat pampers nodig. Ouders kopen dit vaak in erg grote hoeveelheden, waardoor na een tijdje het huis gewoon vol staat met pampers. Het wordt alleen maar erger als het kind na een tijdje zindelijk wordt en je nog steeds heel wat ongebruikte pampers over hebt.

2. Per ongeluk de top van de vinger knippen tijdens het nagelknippen

Dit is een van die situaties dat als ze voorkomen, dat je van jezelf denkt dat je de slechtste ouder ooit bent. Toch hoef je het niet te veel aan te trekken, want iedere ouder maakt het ooit wel eens mee. Babyvingers zijn nu eenmaal erg klein en het knippen van hun nagels is precisiewerk. Als het een troost is, de pijn herinneren ze zich later toch niet.

3. Je smartphone laten rondslingeren

Hoe lang zal het duren denk je vooraleer de helft van je apps is verwijderd, er 53 foto's zijn genomen en je baas een bericht krijgt met 'sdsfjksdffd'? Als je van jezelf weet dat je vaak je mobieltje laat rondslingeren, dan stel je misschien beter een vergrendeling in.

4. Je peuter de kar laten duwen in de supermarkt

Wie laat het niet eens toe om zijn peuter de kar laten duwen in de supermarkt. Je kind kan net stappen en wil zich meteen nuttig maken tijdens de wekelijkse boodschappen. Een erg leuke ervaring tot wanneer hij een piramide met conserven of drankflessen omver kegelt.

5. Je baby wakker porren om zeker te zijn dat hij nog ademt

Wiegendood is een van de grootste angsten van nieuwe ouders. Iedere moeder zal nog weten hoe het voelt om iedere nacht te piekeren of haar baby wel nog leeft. Bij baby's is het niet altijd makkelijk te zien of het nog ademt. De meeste ouders porren dan maar even om te zien of het reageert. Enkele tellen later schreeuwt de baby het hele huis bijeen.

6. Vergeten reservekleren mee te nemen tijdens een uitje

Dit is zo'n beginnersfout die je maar een keer zal maken. Je wil met je pasgeboren boorling op bezoek bij de grootouders en nog voor je aankomt heeft je kind zijn outfit al bevuild.

7. Je baby in de lucht houden na het eten

Nu we toch hebben over baby's die zichzelf bevuilen, het kan nog een stap verder. De moeder heeft net haar kind borstvoeding of de fles gegeven en na het eten wil de papa zich ook even nuttig maken door met de baby te spelen. Alleen is je kind in de lucht houden niet meteen het beste idee…

8. Een net zindelijk kind niet eerst naar het toilet laten gaan voor je vertrekt

Het is niet omdat ze net zindelijk zijn dat ze er altijd aan denken of ze naar het toilet moeten of niet. Heb je een lange autorit voor de boeg, laat hij of zij dan eerst even naar het toilet gaan of de situatie leidt tot een race naar een toilet in minder dan 30 seconden, met een vaak minder leuk eindresultaat als gevolg.

9. Geen doekje op de plasser van je baby leggen tijdens het pamper verversen.

We weten allemaal wat er gebeurt als je een jongetje probeert zijn pamper te verversen.

10. Het hoofd stoten van je kind wanneer je ze naar bed doet

Kinderen naar bed doen vraagt een bepaalde aanpak, want ze willen nu eenmaal niet vroeg gaan slapen. Vliegtuigje spelen richting de slaapkamer is een van die situaties die dat kan verhelpen, maar het zou wel eens kunnen dat dat vliegtuigje een crash maakt onderweg.