Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Met de komst van je eerste kind verandert je leven compleet. Niets is meer zoals het was als je net moeder geworden bent en bij alles wat je doet, houd je rekening met je baby. Er komen veel dingen op je af en je hebt honderdduizend vragen. Welke keuzes moet je maken en hoe kom je aan de juiste informatie? Gelukkig sta je er niet alleen voor. Lees onze tips om te ontzorgen als je net moeder geworden bent!

Baby Uitzetlijst

Wat heb je nodig voor een baby? Als je uitgerekende datum dichterbij komt is het belangrijk om te zorgen dat je alles in huis hebt voor de komst van de baby. Veel aankomende moeders maken gebruik van een baby uitzetlijst om te zorgen dat ze niks vergeten te kopen en alles ruim op tijd in huis hebben.  Op deze lijst met baby uitzet vind je alle producten en spullen die je nodig hebt voor je baby. Van een autostoel tot hydrofiele luiers, en van een thermometer tot een aankleedkussen. Als je net moeder geworden bent is het fijn om alles in huis te hebben en niet mis te grijpen als je iets voor de baby nodig hebt.

Mamacafé

Tegenwoordig zijn er op verschillende locaties in het land zogenoemde mamacafés waarin moeders onderling hun ervaringen delen. De levensfase waarin jij je als prille moeder bevindt, is immers vrijwel identiek aan die van veel andere vrouwen. Je kunt er je verhaal kwijt, er worden regelmatig leuke dingen georganiseerd zoals voorleesochtenden of voorlichting over baby- en moedergerelateerde onderwerpen en wie weet bouw je er wel leuke sociale contacten op. Zoek naar een mamacafé in jouw regio en loop er gewoon eens binnen.

mamacafes-waar-moeders-onderling-hun-ervaringen-delen

Kinderopvang

Ga je weer werken en wil je daarvoor gebruik maken van een opvangvoorziening? Bekijk dan de vele mogelijkheden en bekijk ze kritisch. Wat voor kinderopvang kies en je waar moet je op letten? Wat zoeken jullie voor jullie situatie en wat biedt de opvangorganisatie aan? Er zijn steeds meer organisaties die hierin maatwerk aanbieden, zodat je niet gebonden bent aan standaard pakketten die niet geheel overeenkomen met jouw tijdschema. Zet jouw specifieke wensen duidelijk op papier en laat de aanbieders met een goed voorstel komen.

Verminder hooi op je vork

Nu alles anders wordt en er meer van je wordt verwacht, probeer dan niet koste wat kost alle touwtjes in handen te blijven houden. Deins er niet voor terug om hulp te vragen en dingen uit te besteden als dat kan. Merk je dat er te veel dingen op je bordje komen, aarzel dan niet en stoot dingen af. Zo houd je voldoende energie over om de dingen te kunnen doen die echt noodzakelijk zijn en voorkom je dat je te veel hooi op je vorm neemt. Maak ook regelmatig wat tijd voor jezelf zodat je weer even kunt opladen.

Regel bijvoorbeeld hulp in de huishouding als je net moeder geworden bent, bestel je boodschappen online en laat je het thuisbezorgen. Dat geeft ruimte in je agenda om te doen wat nu even belangrijker is, terwijl de voorraadkast intussen gewoon goed gevuld blijft. Een hele zorg minder.

plannen-en-organiseren-gezinsplanner-of-agenda

Plannen en organiseren als je net moeder geworden bent

Koop een gezinsplanner en/of houd een agenda bij als je net moeder geworden bent. Misschien ben je gewend om alles op zijn beloop te laten, maar om jezelf een heleboel kopzorgen te besparen kan het handig zijn om een goede planning te maken. Zo kun je dubbele afspraken voorkomen en stressvolle situaties vermijden. Overzicht is, zeker in deze fase van je leven, belangrijk om je goed te blijven voelen en elke dag vol energie aan te kunnen.

Bekijk waar je op kunt besparen

Met een kleintje erbij komen er ook een heleboel kosten bij. Hoewel je misschien wat dingen zal gaan uitbesteden als je net moeder geworden bent, kan het ook nuttig zijn om (opnieuw) te kijken waar je op kunt besparen. Op je boodschappen bijvoorbeeld, door het maken van een weekmenu en de aanbiedingen te checken voor je de weekboodschappen gaat doen. Je abonnementen en donaties onder de loep nemen is ook altijd een goed idee. Ook je vaste lasten goed bekijken kan je geld besparen: stap over van energie, kies voor een goedkopere autoverzekering en kijk of je een goedkoper telefoonabonnement kunt afsluiten.

Besparen huishouden

Het artikel ‘Net moeder geworden? Dit zijn onze tips om te ontzorgen’ is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.