Als je na een lange werkdag thuis komt is het fijn om thuis te komen in een warm nest. Een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je je echt thuis voelt. Als je samen gegeten hebt en de kinderen in bed liggen, is het fijn om een plek in huis te hebben waar je lekker kunt ontspannen en relaxen. De woonkamer is vaak een centrale plek in het huis. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet, waarmee je je woonkamer een plek kunt maken waar je je thuis voelt en waar je heerlijk tot rust komt.

1. Welke functies heeft de woonkamer?

Een woonkamer is de plek waar je na een lange werkdag thuis komt, waar je tijd doorbrengt met familie en vrienden, waar je kinderen moeten kunnen spelen, waar je lekker televisie kunt kijken of kunt lezen, en waar je in sommige gevallen ook eet en zelfs werkt. Omdat de woonkamer zoveel verschillende functies kan hebben, is het een uitdaging om het functioneel én sfeervol in te richten. Om de woonkamer functioneel in te richten, is het belangrijk om te bedenken welke functies jij het belangrijkste vindt. Wat wil jij allemaal kunnen doen in je woonkamer? Aan de hand van je wensenlijst kun je bepalen waar de ruimte aan moet voldoen. Je kunt dan gericht aan de slag met de indeling van je ideale woonkamer en met het uitkiezen van mooie nieuwe meubels.

2. Wat is een logische indeling voor de woonkamer?

Iedereen heeft een eigen wensenlijstje met belangrijke functies voor de woonkamer. Als jouw wensenlijstje compleet is, kun je gaan nadenken over de ideale indeling van de kamer. Een prettige indeling is afhankelijk van allerlei factoren: Wat zijn de afmetingen van de woonkamer? Is er een openhaard aanwezig in de woonkamer? Zijn er openslaande deuren? Als dit laatste het geval is, krijg je een andere indeling en zijn er andere looproutes in de kamer. Houd bijvoorbeeld voldoende ruimte rond de bank om de tuindeuren te kunnen openen en naar buiten te lopen. En zet een kinderhoekje liever niet in de buurt van een openhaard.

3. Wat is jouw favoriete woonstijl?

Niemand woont graag in een onpersoonlijk en kil huis. Je wilt een plek waar je jezelf kunt zijn en waar je je eerlijk thuis kunt voelen. Waar je met je gezin lekker kunt wonen en waar ook je kids zichzelf kunnen zijn. Ga je voor Scandinavisch, modern of industrieel of pak je uit met spannende combinaties in een werelds of bohemian interieur? Zorg ervoor dat je je eigen stijl creëert. Op Instagram en Pinterest vind je volop inspiratie. Maak een eigen board met pins op Pinterest om zo dingen die je mooi vindt makkelijk terug te vinden. Ga op zoek naar een sfeer en stijl in huis die jij helemaal fantastisch vindt.

4. Op zoek naar mooie meubels

Als je punt 1 tot en met 3 hebt doorlopen, kunnen de leukste punten beginnen: de zoektocht naar nieuwe meubels die aansluiten bij jouw wensen voor de woonkamer en straks punt 5 (Finishing Touch). Wat vind je mooi, en wat zijn de functies die je het belangrijkste vindt? Het is aan te raden om te kijken naar een aantal tijdloze items die de basis van je inrichting in de woonkamer vormen. Als je voldoende ruimte hebt, kan een mooie grote eettafel een gezellige plek zijn om samen te zitten en ook samen te eten met het hele gezin. Ook kan dit een plek zijn om te werken en te knutselen met kinderen. Je kunt dan direct meerdere functies combineren.

Een paar mooie industriele kasten die als tv-meubel, als dressoir, als boekenkast of vitrinekast kunnen dienen, kunnen ook een goede basis vormen waarmee je ruimte creëert om spullen op te ruimen. Dit soort kasten zijn vaak goed te combineren met een leren bank.

5. Finishing touch

De finishing touch! Wanneer de basisinrichting helemaal naar je zin is, kun je lekker aan de slag met de details en de accessoires. Heerlijke plaids, harige tapijtjes, zachte kleurrijke kussens, bijzettafeltjes, en natuurlijk mooie raamdecoratie. Vergeet ook een aantal planten en een mooi kunstwerk niet. Dit geeft sfeer. Combineer kleuren, texturen en vormen. Persoonlijke accessoires, foto’s of mooie souvenirs van een heerlijke vakantie zijn de finishing touch en maken van je woonkamer echt jouw thuis!