Idealiter verschoon je je baby op een proper en droog oppervlak met veiligheidsriemen. Maar baby’s begrijpen niet altijd de boodschap, wat het de klus voor jou als vader niet eenvoudiger maakt. Want mannen die een luier moeten verschonen kunnen wel wat hulp gebruiken. Uiteindelijk zal je onvermijdelijk in een situatie terechtkomen waarin je je baby op een niet-ideale plek moet verschonen. Uitzoeken hoe je dan moet handelen, kan aanvoelen als spelen met vuur. Voor jullie mannen hebben wij enkele tips verzameld om het je wat gemakkelijker te maken en zelfs je vrouw of vriendin te overtreffen.

1. Gebruik je kofferbak als verschoontafel

Ben je onderweg en ruik je dat je kind een schone luier nodig heeft wat niet kan wachter tot je weer thuis bent. In je auto leg je je kind het makkelijkste in de kofferbak om een luier te verschonen. Dit klinkt misschien niet als een van de beste manieren, maar je kofferbak is het vlakste deel van je auto en het koetswerk eromheen werkt als een ideale begrenzing. Stel dat je je kofferbak vol hebt liggen vanwege welke reden dan ook, zoek dan de vlakste en droogste plaats die voor handen is. Als de plek verhoogd is en niet begrensd wordt, houd dan altijd een hand op je baby voor de veiligheid.

2. Verschoon een luier als een professional

Poep blijft niet alleen achter in de baby. Het kan overal komen. Maar het hebben van een solide routine – bijna een mentale checklist – kan je helpen met het opruimen. Veeg altijd van voor naar achter en wees extra voorzichtig als jouw baby een meisje is en let erop dat je niet in de verkeerde richting veegt. Als je baby huidplooien heeft, zorg er dan voor dat er geen poep blijft zitten tussen de plooien. Is je baby een jongen, veeg dan schoon onder het scrotum en de penis. Het belangrijkste is dat elk gebied van je baby schoon is. Als er poep in de binnenste schaamlippen zit, doe je dat als laatste. Onthoud vooral dat het van groot belang is dat je zachtjes veegt om te voorkomen dat er poep door overmatige druk in moeilijk schoon te maken gebieden wordt geduwd.

3. Overweeg multifunctionele hulpmiddelen

Tijdens het verschonen van luiers kunnen luiers meer betekenen dan enkel het opvangen van afval. Voordat de vuile luierriemen worden losgemaakt, moet je een schone luier onder de achterkant van je baby plaatsen, net zoals een kussen. Zodra je vuile luier hebt losgemaakt, veeg je de voorkant af om overtollige poep te verwijderen voordat je de hulp van schoonmaakdoekjes inroept. En een extra tip: gebruik bij jongens na het weggooien van een vuile luier, de schone om hun penis te bedekken. Dit om jezelf te beschermen van een __ongewenste douche.

man ruikt aan vieze luier

 

4. Bescherm je voor de luiergeur

Geen enkele ouder zal het tegenspreken, je baby kan je kokhalsreflexen serieus testen. Maar een onderzoek onder sanitair medewerkers en verpleegkundigen onthult echter een paar trucjes die het verschonen van een luier wat aangenamer voor je kunnen maken. Velen kiezen voor een beetje etherische olie of een veeg Vicks Vaporub over de bovenlip. Maar als je baby echt tot het uiterste gaat, breng dan een muntachtig product aan op de binnenkant van een standaard stofmasker. Je kunt ook overwegen om te investeren in een soort geurhoudende opslagcontainer om de vuile luier meteen in weg te werpen.

5. Respecteer de luierruches

Er is veel discussie over het gebruik van stoffen luiers of wegwerpluiers, maar één ding is zeker: wegwerpluiers kloppen stoffen luiers als het op toeters en bellen aankomt. Het belangrijkste onderdeel van wegwerpluiers is niet de kleine blauwe lijn die de vochtigheid aangeeft, het zijn de ruches, die net zo goed sluizen kunnen zijn als je ze niet correct gebruikt. Aandacht voor hen is de sleutel tot het voorkomen van een catastrofe. De meeste wegwerpluiers hebben een binnenruche en een buitenruche. Zorg ervoor dat de buitenste ruche niet is weggestopt, want ze dienen namelijk als een extra barrière voor uitbarstingen. En als je als kersverse vader de term ‘blowout’ nog niet hebt gehoord, zorg er dan voor dat de buitenruche niet is weggestopt.