Hoe geweldig het moederschap ook is, regelmatig is het heel hard werken! Sterker nog, opvoeden is misschien wel de pittigste klus uit je leven! Neem daarbij je baan, het huishouden, de gebroken nachten en de permanente verantwoordelijkheid, dan kun je je wel voorstellen dat het van groot belang is om enigszins uitgerust en in ieder geval ontspannen te zijn. Het hele gezin vaart namelijk wel bij een ontspannen moeder!

Een ontspannen moeder is een blije moeder. Wanneer je jezelf relaxed voelt, kun je veel adequater op je kinderen reageren en dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Kinderen voelen namelijk feilloos aan hoe jij je voelt. En in plaats van hier rekening mee te houden, loop je de kans dat ze zich juist lastiger gaan gedragen. Eigenlijk slaat jouw humeur op hen over. Zorg er daarom voor dat je ondanks je drukke leven toch zo nu en dan tijd voor jezelf hebt.

Probeer genoeg te slapen

Wanneer je voldoende slaapt, kun je de hele wereld aan. Nou ja, bijna dan. Toch kun je dan veel beter omgaan met stressvolle situaties en raak je minder snel uitgeput. Zorgen voor een goede nachtrust is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker bij hele jonge kinderen zul je regelmatig ’s nachts gewekt worden. Wanneer je baby veel wakker wordt en borstvoeding krijgt, kun je een voeding per dag afkolven en in een flesje laten geven door iemand anders. Bij kunstvoeding kan dit sowieso. Zo krijg jij de kans om wat langer aan één stuk te slapen. Er is namelijk weinig zo slopend voor je als elke paar uur gewekt worden. Als je kind een middagdutje doet, kun je dit moment benutten om ook even te gaan liggen. In deze periode is elk minuutje slaap meegenomen.

Wanneer je kind wat ouder is, blijft het belangrijk om goed op je eigen slaap te letten. De verleiding is groot om zelf in de avond van alles te gaan doen als hij of zij slaapt. Toch kun je beter een boek gaan lezen of eens uitgebreid in bad gaan. Dan ben je lekker loom als je zelf (op tijd!) naar bed gaat. Ook een goed idee is om met je partner af te spreken dat je in het weekend om de beurt mag uitslapen.

Ga er even tussenuit

Als je net bevallen bent, draait je hele leven om je pasgeboren baby. Dat is niet zo vreemd natuurlijk, want het is ook een grote verandering en verantwoordelijkheid in je leven. Maar vroeg of laat komt er een moment dat je weer even zelf wat wilt doen. Logisch ook, want als je permanent aan het zorgen bent voor een kleintje, kom je zelf nauwelijks aan bod. Ga daarom, als de mogelijkheid er is, even op pad zonder je baby. Al is het maar een half uurtje om wat boodschappen te doen. Naarmate de kinderen ouder worden, gaat je eigen leven ook weer wat meer zijn gewone gang. Het blijft echter belangrijk om goed aan jezelf te denken. Plan soms een dagje voor jezelf of met vriendinnen. Zo kun je je even opladen, dat komt iedereen ten goede. Kinderen leren zo ook dat mama niet de enige is die voor hen zorgt, maar dat er meer belangrijke mensen in hun leven zijn. Dat is voor zowel hen als voor jou een belangrijke les, want vooral moeders hebben maar al te vaak het idee dat ze de touwtjes in handen moeten houden. Hoe fijn is het dan om na een dagje uit de blije gezichtjes te zien en te merken dat ze ook zonder jou een fijne en gezellige dag hebben gehad!

Geef de zorg soms uit handen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk een ontspannen moeder is. De eerste jaren van het moederschap heten niet voor niets tropenjaren! Wanneer je thuis bent, staat het grootste gedeelte van je dag in het teken van het kind. Zeker als je meer kinderen hebt die een aantal jaren in leeftijd verschillen, kunnen deze tropenjaren lang voortduren. Neem je nauwelijks een moment voor jezelf, dan kan je geest maar ook je lichaam gaan protesteren. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit kan komen. Ook al denk je misschien dat jou dit niet zal overkomen, het is niet vreemd als dit gebeurt in zo’n intensieve periode. Probeer de oververmoeidheid dus voor te zijn en het onderwerp alvast met je partner en je (schoon)ouders te bespreken. Vaak vinden opa’s en oma’s het geweldig om een weekendje op te mogen passen. Het verstevigt hun band met de kleinkinderen en dat is heel veel waard, niet alleen voor nu, maar ook voor later. Ongetwijfeld doen zij de dingen op hun eigen manier, maar ook dat is leerzaam voor je kind. Jij kunt er dan even tussenuit met je partner. Heerlijk is het om na een paar ontspannen dagen weer vol energie naar huis te gaan en maximaal te kunnen genieten van het ouderschap!