Bijna 60% van de moeders vindt dat de privacy van een kind wordt aangetast, wanneer een moeder een foto van haar kind op social media plaatst. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van MeerVoorMamas.nl.

Het gebruik van verschillende social media netwerken neemt jaarlijks fors toe, maar ook in de hoeveelheid persoonlijke berichten is een stijging te zien. De vraag: “Wat deel je nou wel én wat deel je juist niet?” is een hot topic en leidt regelmatig tot discussies. Naar aanleiding van deze steeds terugkerende vraag, heeft MeerVoorMamas.nl onafhankelijk onderzoek laten doen naar het plaatsen van foto’s van kinderen op social media. Hoe denkt de Nederlandse moeder over het plaatsen van foto’s van hun kind op social media?

Meer dan 325 moeders vulden het onderzoek volledig in. Whatsapp (98%) en Facebook (88%) zijn onder moeders nog steeds de meest gebruikte social media platformen. Instagram volgt op gepaste afstand op de derde plaats (64%).

Privacy

Uit het onderzoek blijkt dat 65% van de moeders wel eens een foto van haar kind op social media plaatst. Veruit de belangrijkste reden om foto’s van kinderen op social media te plaatsen is trots. Bijna 70% geeft aan foto’s te plaatsen omdat ze trots is op de kinderen. Uit het onderzoek blijkt wel dat privacy een belangrijk thema is onder moeders. Bijna 60% van de moeders vindt dat de privacy van een kind wordt aangetast, wanneer een moeder een foto van haar kind op social media plaatst. Wanneer moeders er voor kiezen om toch foto’s van kinderen op social media te plaatsen, doet 45% dit niet openbaar. Het profiel en de foto’s zijn dan niet door iedereen te bekijken.

Zelf heb ik er samen met mijn vriend voor gekozen om geen foto’s van ons kind op social media te delen. Privacy is hierbij voor ons de belangrijkste afweging geweest. We vinden dat ons kind zelf moet kunnen beslissen of hij wel of geen foto’s wil delen en hij is nu nog te jong om deze beslissing te kunnen maken. Uiteraard moet iedereen hierin zijn eigen keuzes en afwegingen maken, maar ik denk dat het goed is om meer bewustwording rondom dit thema te krijgen.” aldus Margot Wit, hoofdredacteur van MeerVoorMamas.nl.