Als ouder ben je super trots en verliefd op je kind en dat delen we graag met de buitenwereld. Daarom is het verleidelijk om die lieve, leuke en schattige foto’s te delen op social media. Je ziet ze overal, geweldige foto’s van de kids op bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Maar is het ook verstandig? Zet je foto's van je kind op social media: dit is wat je moet weten…

Denk goed na…

Het is altijd belangrijk om eerst even goed na te denken voordat je die foto’s zomaar op de social media deelt. Je weet namelijk nooit bij wie die foto’s allemaal uiteindelijk terechtkomen. Je hoort tegenwoordig genoeg walgelijke verhalen van foto’s van kinderen die voor hele nare doeleinden worden gebruikt. ‘Bezint eer ge begint’ is hier zeker van toepassing. Dus lees eerst alle risico’s die je loopt bij het plaatsen van foto’s van je kinderen en wat je eraan kunt doen om die risico’s te minimaliseren.

Een voorbeeldfunctie

Daarnaast komt er nog een ander punt om de hoek kijken. Kinderen doen volwassenen namelijk in alles na. Als wij niet willen dat onze kinderen alles op de social media kanalen plaatsen, moeten we zelf het goede voorbeeld geven. Het maakt namelijk niet zoveel indruk op je kind als je het bij hen verbiedt, maar zelf wel alles op bijvoorbeeld Facebook plaatst. Ook bij het gebruik van internet en social media heb je als ouder een voorbeeldfunctie.

Een foto is zo gepikt

Veel voorkomende risico’s bij het plaatsen van de foto van je kind op social media zijn het feit dat iedereen die foto zomaar kan dupliceren en in bezit nemen. Ook bedrijven scannen soms de foto’s en gebruiken ze om bijvoorbeeld advertenties te personaliseren. Ook al denk je dat ze de foto’s niet kunnen downloaden, een printscreen is zo gemaakt.

Voordat je de foto’s plaatst

Hou voorafgaand aan de foto’s plaatsen rekening met de volgende punten:

Openbaar of privé

Wie kunnen de foto allemaal zien? Check dit in je instellingen. Vaak kun je aangeven of de foto openbaar is of bijvoorbeeld alleen voor vrienden. Maar vergeet hierbij niet dat deze foto wel ergens op het internet zwerft en iedereen die de foto onder ogen krijgt hier een printscreen van kan nemen of de foto kan kopiëren. Hoe goed je alles ook afschermt, iemand met een beetje internetervaring komt er vaak toch wel bij.

Denk aan je kind

Hoe grappig die foto van je kind ook is, de vraag is of de kinderen dit zelf ook wel grappig vinden. Misschien als ze klein zijn nog wel, maar wat als ze een puber zijn? Dan vinden ze die foto van die middag waarop hij of zij in de modder was gevallen helemaal niet meer zo leuk. Dus denk vooraf hier even over na: vindt mijn kind dit over een paar jaar nog steeds leuk om dit op internet te zien?

Via andere kanalen

Soms zijn foto’s echt te leuk om alleen voor jezelf te houden. De opa’s en oma’s, tante en ooms zullen ook smullen van die grappige foto van je kind. Misschien kun je de foto beter via de app of de mail delen in plaats van hem op de social media kanalen te plaatsen.

Wat kan er gebeuren?

Soms gebeurt het dat de foto van jouw kind zomaar ineens op een ander profiel staat. Foto’s die je deelt kunnen door andere worden opgeslagen en later worden hergebruikt. Zeker als de foto’s openbaar staan, kan iedereen dit doen. Het gebeurt nog weleens dat mensen ineens een bekend gezicht zien die niet strookt met de naam op het profiel. Bijvoorbeeld als profielfoto, maar het kan ook in de tijdlijn van een ander zijn. Het is belangrijk dat je hier stappen tegen onderneemt als je hierachter komt. Je kunt bijvoorbeeld het volgende ondernemen:

  • Maak contact met het betreffende profiel en vraag om de foto te verwijderen.
  • Wordt de foto niet verwijderd, doe het dan op de formele manier en stuur een sommatie brief. Zeg dat je eist dat de foto wordt weggehaald om dat hiermee de privacy van je kind wordt geschaad. Ouders hebben het recht om hiertegen in opstand te komen. Op het moment dat je deze brief stuurt, moet je jezelf wel realiseren dat de volgende stap waarschijnlijk een juridische stap is. Want die stap is dan nog de enige stap die je kunt nemen als de foto niet wordt verwijderd.
  • Schakel in ieder geval ook de site in waarop de foto is geplaatst. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de gebruikersregels zijn geschonden door diegene die de foto heeft geplaatst.
  • Wordt er nergens op gereageerd en de foto staat er nog steeds, stap dan naar de rechter. Je kunt de rechter bijvoorbeeld een dwangsom laten eisen voor iedere dag dat de foto er nog staat.

Welke foto’s kun je zeker beter niet plaatsen

Sommige foto’s zijn zeer onverstandig om te plaatsen, we geven een aantal voorbeelden.

Foto’s van kinderen die niet van jezelf zijn

Als jij foto’s van kinderen plaatst die niet van jezelf zijn, ben je zelf ook bezig met het schenden van het privacy recht van het kind. Ouders kunnen je vragen om de foto weg te halen. Zeker bij feestjes gebeurt het nog weleens dat er foto’s tijdens dat feestje worden gemaakt. Vraag eerst aan de ouders van de kinderen die op de foto’s staan of ze bezwaar hebben dat deze foto’s op het internet worden geplaatst.

Foto’s op school

Dit geldt natuurlijk ook voor foto’s van schoolreisjes. Het is misschien sowieso niet zo verstandig om schoolfoto’s te plaatsen. In ieder geval niet de foto’s waaraan je zou kunnen zien waar je kind naar school gaat.

Blootfoto’s van je kind

Een foto van je zoontje die in zijn blote billen op het strand staat of die leuke foto in bad zijn zeker geen goede keuze om deze foto’s op het internet te plaatsen. Het ziet er misschien allemaal hartstikke onschuldig uit, maar jammer genoeg zijn er altijd mensen die hier wel hele kwade bedoelingen mee kunnen hebben. Dus laat blote foto’s, hoe minimaal ook altijd achterwege. Hou deze foto’s gewoon in de familiesfeer en hou ze weg van de sociale media.

Reclame doelgroep

Als je een foto van een baby bijvoorbeeld op Facebook plaatst, ook al is het de baby van je verre achternicht in Australië dan kan het zijn dat je daarna ineens tot een bepaalde doelgroep behoort. Bedrijven kunnen deze foto’s inscannen en jou in die doelgroep plaatsen waardoor je Facebook ineens overspoeld wordt met reclames voor luiers, babyvoeding en ga zo maar door.

Levenslang

Realiseer jezelf goed dat wat je op het web plaatst ook altijd ergens op het web blijft zweven. Foto’s die nu grappig zijn, kun later een reden zijn voor kinderen om jouw kind ermee te pesten. Dan is diezelfde foto ineens niet meer zo grappig als hij het hele internet over gaat. Zeker niet voor je kind.