Disclaimer vooraf: Dit blog is geschreven in april 2020. Houd je altijd aan de huidige maatregelen, te vinden op

www.rijksoverheid.nl

Nu we al een paar weken voornamelijk thuis zijn door de coronacrisis en eigenlijk wordt niemand ontzien in deze crisis. Toch zijn er (groepen) mensen die wel een extra steuntje kunnen gebruiken, misschien niet eens financieel maar wel moreel. Een hart onder de riem is voor iedereen fijn. Inmiddels zijn er al ontzettend veel initiatieven ontstaan om anderen te helpen. Misschien denk je: dat zijn allemaal grote projecten waar ik niet zelf aan kan meedoen. Niets is minder waar, het is soms een klein gebaar en hoeft niets of niet veel te kosten.

Bestel extra boodschappen

Bestel je altijd je boodschappen online? Misschien kun je extra boodschappen bestellen voor je (oudere) buren? Of misschien voor een vriendin die in een vitaal beroep werkt? Ik merk dat het lastiger is nu om een bezorgmoment te vinden bij de supermarkt waar ik altijd online mijn boodschappen bestel. Als je een bezorgmoment samen deelt kun je en iemand direct helpen en indirect, zodat er een bezorgmoment voor iemand anders vrij komt.

Videobellen met familie en vrienden

Ik merk aan mezelf dat ik toch iets meer met mijn telefoon in mijn handen zit, en tegelijkertijd probeer ik daar ook bewust mee om te gaan. Maar dit is het voordeel van ‘deze tijd’: via social media en videobellen kunnen we contact blijven houden met iedereen. Ik zag al mensen via Skype een verjaardagsborrel drinken, ik heb zojuist met een vriendin afgesproken om koffiedates-op-afstand te doen via whatsapp-bellen en met de moeder van een vriendje heb ik afgesproken om af en toe te facetimen zodat de jongens elkaar even kunnen zien en spreken. Houd contact met elkaar! Stay home but stay in touch.

Echte post is leuker

Dit is de ultieme tijd om echte post weer nieuw leven in te blazen. Maak leuke kaartjes samen en verstuur ze of doe ze door de brievenbus. Denk aan opa’s en oma’s die je nu even niet ziet, je buurvrouw die haar familie nu even niet kan bezoeken, maar bijvoorbeeld ook aan het verpleeghuis of bejaardencentrum in jouw woonplaats.

Steun kleine en lokale ondernemers

Veel ondernemers worden getroffen door de coronacrisis nu bijvoorbeeld horeca dicht zijn en winkels beperkt of niet open zijn. Steun de (lokale) zaken waar je normaal gesproken graag komt:

  • Koop een cadeaubon voor straks

  • Bestel online eten voor jezelf of verras je ouders met een diner-voor-thuis

  • Geef extra fooi (online!)

  • Wil je speelgoed, spellen of knutselspullen kopen?

  • Check of er in jouw woonplaats een ondernemer zit met een winkel en bestel daar online in plaats van bij die grote bekende online winkel

  • Bestel kleding voor je kinderen of voor jezelf bij lokale winkels, die veelal online verkopen of zijn gaan verkopen. Sommigen hebben nu acties zoals gratis verzenden of een extra cadeautje

  • Ook leuk: verras een vriendin met een cadeautje uit die ene leuke kleine webshop

Wil of kun je geen (extra) geld uitgeven? Ook dan kun je heel gemakkelijk ondernemers steunen:

  • Laat een recensie achter op Google, dat is een kleine moeite en heel waardevol

  • Like en reageer op posts, geef shoutouts op social media, deel hun berichten en initiatieven

  • Houd contact, stuur af en toe een berichtje of DM op social media ter support

Eten koken voor anderen

Bied aan om te koken voor een ander, denk bijvoorbeeld aan je bejaarde buren, het gezin met ouders in een vitaal beroep of voor een alleenstaande ouder. Terwijl je kookt voor je eigen gezin, kun je een portie extra maken en in een bakje voor de deur zetten. Of maak een ovenschotel, lasagne of een pan soep voor meerdere dagen. Wel even checken van tevoren of het welkom is, natuurlijk.

Bezorg een glimlach

Bezorg een bloemetje, knutsel of iets lekkers bij je buurvrouw, bij opa en oma, bij een vriendje of vriendinnetje van school of bij de juf of meester van je kind. Dat laatste hebben we laatst met de klas gedaan: ieder kind had een handje van papier uitgeknipt en gekleurd en versierd. Daar hebben we een vrolijke slinger van gemaakt en langsgebracht bij de juf. Nu ze even niet kunnen knuffelen, dan maar zwaaien! Kleine moeite en ze vond het zo ontzettend leuk!

Word Ready2Helper

Meld je aan bij Ready2 Help van het Rode Kruis. Dit initiatief van het Rode Kruis is een netwerk van ruim 85.000 mensen die in actie komen om kwetsbare mensen te informeren (hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus) en te helpen met praktische zaken. Dat zijn vaak mensen met een beperkt sociaal netwerk, die kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Je kunt je aansluiten bij Ready2Help en op deze manier mensen helpen door bijvoorbeeld informatiefolders te verspreiden, boodschappen te doen of checken of je oude buurman nog genoeg medicijnen heeft.

Kijk op social media #coronahulp

Op social media poppen de mooie initiatieven overal op. Via de hashtag #coronahulp op Twitter kun je zien welke initiatieven en of je er iets aan kunt bijdragen. Ook zijn er veel Facebookgroepen per stad waar hulp gevraagd en aangeboden wordt.

Doneren

Doneer aan goede doelen zoals het Rode Kruis en je lokale Voedselbank, waar het hard nodig is. En denk bijvoorbeeld ook aan Stichting Vluchtelingenwerk. In de vluchtelingenkampen is de dreiging van het coronavirus nog ernstiger dan hier. Daar zitten ze met z’n allen dicht op elkaar, weinig mogelijkheden tot social distance en beperkte zorg en middelen.

Blijf. Thuis.

Dit is eigenlijk het belangrijkste dat je kunt doen op dit moment voor je medemens en je hoeft er niets voor te doen: blijf zoveel mogelijk thuis, ook als je geen klachten hebt. Vermaak je thuis met een van de thuis activiteiten. Spreek je toch graag af of moet je de deur uit? Houd je dan aan de huidige maatregelen en houd afstand. Hopelijk kunnen we dan heel gauw weer ons normale leven oppakken.

Kijk voor meer informatie, veelgestelde vragen en de officiële richtlijnen regelmatig op de site van het RIVM www.rivm.nl.