Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Misschien ben ik de enige, in dat geval werkt het schrijven van dit stukje vooral therapeutisch voor mezelf. Maar stiekem denk ik dat er meer mama's rondlopen die controlfreaks zijn en die wel eens in situaties terecht komen waar de controle even zoek is. Voor die momenten heb ik een paar tips.

Leeswaarschuwing: ik schrijf dit met een vette knipoog, want het laatste wat ik wil is mensen beledigen of benadelen (voegde de controlfreak toe om mogelijke negatieve reacties al bij voorbaat in de kiem te smoren).

'Even' de deur uit lijkt op een volksverhuizing

Situatie: Je gaat de deur uit met je baby en wil op alles voorbereid zijn: regen, extreme hitte, poeptsunami's, vrieskou, hongeraanvallen, spuugongelukjes, uitdrogingsverschijnselen etc. En dan heb je nog niet eens het lijstje voor jezelf afgevinkt. Gevolg: een loodzware luiertas en nog drie andere stukken bagage die je meesleept.

Tip: Denk maar zo: die arm-/schouder-/rug-work-out heb je er ook weer op zitten. En in het ergste geval til je jezelf een breuk en kún je de komende tijd de deur niet uit. Hoef je je voorlopig ook niet druk te maken om wat je allemaal mee moet nemen…

Knuffelige meisjes die het op je baby gemunt hebben

Situatie: Dolenthousiaste kleutermeisjes die je baby willen doodknuffelen.

Tip: Om met de woorden van Elsa, de heldin van elke (vrouwelijke) kleuter, te spreken: LET IT GOHOOOO! Meisjes zijn en blijven meisjes en die houden op die leeftijd nu eenmaal van poppen en baby's. Plus: jouw baby is natuurlijk ook wel heel erg knuffelbaar.

Bacillen bij je baby

Situatie: Zieke mensen die dicht boven je baby hangen/ademen/hoesten terwijl je jezelf emotioneel martelt door na één niesbui je baby een week lang niet te zoenen uit angst een dodelijk virus over te dragen.

Tip: Kijk de andere kant op en herhaal de mantra 'het is goed voor de weerstand' tot je je niet meer druk maakt. En zijn het volwassenen die dit doen, zeg er dan wat van als je je stoort: die zouden beter moeten weten.

Doe ik het wel goed?

Situatie: Algehele twijfel en schuldgevoel over of je je baby wel voldoende knuffelt, stimuleert, toezingt, aanspreekt, snapt etc.

Tip: Neem elke lach, draai, rol, stap en kreet van je baby volledig in je op en zwelg erin: die is speciaal voor jou en het bewijs dat je baby het goed doet. En chocolade werkt natuurlijk ook in deze situatie ;-).

Alle ballen hoog houden: hoe?

Situatie: Paniek omdat je niet weet hoe je het allemaal geregeld moet krijgen op de manier die jij graag wil, dat is: de enige juiste manier.

Tip: Koop een labelmaker en ga labelen. Wat dan ook. Babyvoeding, je boekencollectie, speelgoed, je kledingkast, de hond. Heerlijk rustgevend, goed voor een opgeruimd gevoel, en perfect voor vertrouwen in je organisatietalent en vermogen om orde te houden. En onthoud steeds: je kúnt nu eenmaal niet alles maar dat wat je wel doet, hoe klein ook, is goed want je doet het uit liefde.