Bij het plannen van je bruiloft komt aardig wat kijken. Van de jurk tot aan de locatie, het menu, de aankleding en de muziek. Als je gaat trouwen terwijl je zwanger bent zijn er bovendien nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en waar je van te voren over na moet denken. Bijvoorbeeld het inplannen van wat rustmomentjes en een aangepast menu. Je wilt tenslotte wel optimaal en zorgeloos van je trouwdag kunnen genieten. Daarom is het extra belangrijk om alles goed te plannen zodat jij zonder stress en comfortabel de dag doorkomt. Ga jij zwanger trouwen en kun je wel wat tips gebruiken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over zwanger trouwen: zo plan je de grote dag!

De trouwdatum

Allereerst is het belangrijk om de juiste datum te kiezen als je zwanger gaat trouwen. Veel vrouwen voelen zich in het tweede trimester het beste, en ook je buik is in dit stadium nog niet onhandig groot. Probeer trouwen vlak voor de uitgerekende datum te vermijden. Je kleintje kan tenslotte altijd wat eerder komen en de laatste weken van je zwangerschap kun je de stress van een bruiloft er misschien niet bij hebben. Houd tot slot ook rekening met het weer. Vooral warm weer kan erg vervelend zijn als je zwanger bent. Bijvoorbeeld omdat je voeten opzwellen of omdat je het van jezelf al zo warm hebt. Trouw dus bij voorkeur in het voor- of najaar.

Je trouwoutfit

Bij het zoeken van je trouwjurk moet je natuurlijk enigszins rekening houden met je lichaam die nog wat zal groeien. Laat je hier dus over informeren bij een bruidswinkel. Heel druk hoef je je er echter niet om te maken, er valt altijd nog het één en ander te verstellen vlak voor de trouwdatum. Daarnaast is het erg belangrijk om goed zittende lingerie te kopen. Naast dat lingerie steun geeft, zorgt het er ook voor dat je jurk mooi aansluit. De lingerie kun je het beste vlak voor de trouwdatum kopen, zodat je zeker weet dat alles goed past. Tot slot is het kiezen van het juiste paar schoenen erg belangrijk. Hoge hakken zijn misschien leuk voor op de foto, maar weinig zwangere vrouwen zullen het hier de hele dag op uithouden. Zorg dus dat je ook comfortabele, platte schoenen koopt die matchen bij je trouwjurk. Wil je toch perse hakken aan? Ga dan voor wat lagere hakjes of een comfortabele sleehak, en neem de platte schoenen voor de zekerheid mee.

Het menu tijdens de bruiloft

Tijdens je bruiloft wil je natuurlijk lekker en zorgeloos kunnen eten. Vermijd daarom alle rauwe en halfrauwe producten die je als zwangere vrouw niet mag eten. Kies liever een menu waar je wel naar hartenlust van kunt smikkelen. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd even advies vragen aan de verloskundige, en geef ook altijd aan de catering door dat je zwanger bent. Daarnaast is het tijdens veel bruiloften gebruikelijk om een toast uit te brengen. Zorg dus voor een lekker alternatief voor champagne, of koop een alcoholvrije champagne. Wil je tijdens de bruiloft iets anders drinken dan sapjes en water? Er zijn ontzettend veel cocktails die ook heerlijk smaken zonder alcohol. Overleg hierover met de cateraar, en zorg er voor dat jij op de bruiloft toch van een chique en feestelijk drankje kunt genieten.

Rustmomentjes inplannen

Tijdens je zwangerschap ben je over het algemeen wat sneller vermoeid dan normaal. Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld niet al te vroeg op de dag te trouwen, en het feest ook niet tot in de late uurtjes door te laten gaan. Zorg er bovendien voor dat je regelmatig even kunt zitten en bijkomen, en dat het programma niet te druk is. Luister dan ook altijd goed naar je lichaam en neem ook tijdens je bruiloft rust als dat even nodig is. Ideaal is daarom een locatie waar je kunt overnachten, zodat jij eventjes een uurtje kunt gaan liggen op bed of eventueel wat vroeger van het feest kunt vertrekken. Probeer tot slot alles voor de grote dag op tijd klaar te hebben. Zo kun je de dagen voor de bruiloft wat extra rust pakken, en hoef je niet te stressen over dingen die je op het laatste moment nog moet regelen.

De honeymoon

Bij een bruiloft hoort een honeymoon. Houd er echter wel rekening mee tot welke week je eventueel mag vliegen en vraag op tijd een doktersverklaring hiervoor aan. Ook verre of erg warme bestemmingen zijn misschien niet zo’n goed idee als je zwanger bent. Wil je op safe spelen? Boek dan een vakantiebestemming in een luxueus hotel of fijn vakantiepark in eigen land. Het is misschien iets minder avontuurlijk, maar wel ontspannen en fijn als er toch complicaties zouden zijn tijdens je zwangerschap. Ook een annuleringsverzekering afsluiten voor je honeymoon is nu geen overbodige luxe.

Geniet van je bruiloft!

Zwanger en trouwen gaat prima samen als je rekening houdt met deze punten in je planning. Het belangrijkste is uiteraard om van je grote dag te genieten én te zorgen voor voldoende comfort. Denk dus goed aan jezelf, je lichaam en je baby en vermijd zoveel mogelijk stress. Laat je ook absoluut niet overhalen om toch een intensieve bruiloft die drie dagen lang duurt te organiseren als jij je daar niet goed bij voelt. Je bruiloft is immers jouw dag, en jij bent degene die er onbezorgd van moet kunnen genieten. Wij wensen je in ieder geval alvast een fijne trouwdag en zwangerschap toe!