Logopedie bij kinderen; wanneer ga je naar de logopedist met je kind?

Logopedie bij kinderen: wanneer is dat nodig? Bij een taalachterstand is het verstandig om snel in te grijpen. Maar verder kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer het nodig is om met je kind naar een logopedist te gaan. Vroeger kwam er op elke basisschool...

De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

Nooit had je geweten dat het leven met kinderen zo anders zou zijn. Waar je eerst wat meer actie in je leven zou willen, zou je nu wel eens wat meer rust wensen.

1. Je goede nachtrust is voorbij

Bij heel veel geluk kun je na een aantal maanden weer doorslapen, maar bij pech duurt het een aantal jaar. Daar gaan al je plannen voor overdag. Binnen een korte tijd ben je al weer uitgeput. Het enige tijdstip waarop je je slaap in kunt halen, is overdag, wanneer je kind nog slaapt.

2. Je bent nooit meer alleen

Thuis heerlijk op de bank een boek lezen? Vergeet het maar! Lekker in je eentje boodschappen doen? Je kunt je kind ook niet alleen thuis laten. Je juicht wanneer je kind heerlijk een middagje doorslaapt, zodat jij rustig een tijdje kunt hobbyen.

3. Rustig een gesprek voeren

Even met een andere volwassene praten zit er bijna niet meer bij. Even dan. Wanneer je net in een gesprek bent, hangt je kind weer in een boom, is gestruikeld over een steen of wil ook iets heel belangrijks vertellen. Wat dat betreft is WhatsApp een goede uitkomst. Als je kind het je toestaat.

4. Shoppen voor jezelf

Je koopt tientallen leuke kleren voor je kinderen, maar kleren voor jezelf? Sinds je kinderen hebt ben je wel drukker met andere dingen dan met kleding. Bovendien wordt je kleding zo weer vies door het gesmeer van je kind. Gelukkig kun je nu ook online kleding bestellen, zodat je niet winkels in hoeft om kleding te gaan passen. Dat staat je kind je écht niet toe.

5. Je schaamt je steeds minder

Het begint al in de babytijd met borstvoeding. Je schaamt je steeds minder voor het laten zien van je borst, ook al zou je dat vroeger nooit in je hoofd hebben gehaald. Als je kind ouder wordt, sleep je het krijsend door de supermarkt. Wanneer je kind vragen gaat stellen die een volwassene niet eens in zijn hoofd zou halen, kun je de eerste keer wel door de grond zakken. 'Mama, waarom is die meneer zo dik?' Wanneer het vaker gebeurt, wordt je schaamte steeds minder.

6. Het stilte moment

Het moment waarop je even niets hoort, weet je meteen dat er iets mis is. Je kind hangt in de gordijnen, spuit de ketchupfles leeg of scheurt je boek in stukken. Op deze momenten zou je wensen dat je overal camera's in huis had hangen.

7. Iedereen bemoeit zich er mee

Je moeder vindt dat je strenger moet zijn voor je kinderen, je vriendin zegt dat je kinderen wel iets later naar bed mogen. De buurvrouw zegt dat je kinderen te verlegen zijn en dat je ze naar een cursus moet sturen. Iedereen heeft wel iets te zeggen over hoe jij je opvoeding moet invullen. Zucht. Probeer je je er niet al te veel van aan te trekken. Het belangrijkste in een opvoeding is liefde voor je kinderen.