Heerlijk thuis zijn bij de kids, ze zien opgroeien en zelf meer inspraak hebben over de opvoeding, het klinkt ideaal om thuis te werken als moeder. Thuiswerken biedt de mogelijkheid om er meer te zijn voor jouw kinderen, maar je hoeft niet te stoppen met werken. Dit klinkt voor veel (aanstaande) moeders als muziek in de oren. Toch is het niet altijd zo rooskleurig als het lijkt. Je voert twee functies uit en kunt zo extra veel hooi op de vork nemen. In dit artikel lees je hoe je als thuiswerkmoeder jouw werk en jouw gezin het beste kunt combineren. Zo voorkom je stress in huis en kun je juist genieten van de voordelen van thuiswerken.

Is thuiswerken wel iets voor jou?

Allereerst is het slim om na te gaan of thuiswerken wel echt iets voor jou is. Je kunt jouw kinderen overdag missen wanneer je aan het werk bent, maar mis jij de sociale aanspraak ook wanneer je thuis bent? Jouw sociale leven kan een behoorlijke dip gaan krijgen wanneer je besluit om thuis te werken. Je bent dan jouw eigen collega en hebt de kinderen als sociale input. Zeker wanneer ze nog erg jong zijn, kan het best eenzaam voelen om thuis te werken. Zorg eerst voor een duidelijk beeld over jouw thuiswerksituatie en bedenk goed of dit de beste keuze voor jou is. Andere manieren om meer bij jouw gezin te zijn, is door het inleveren van uren en parttime te gaan werken. Ook kun je gedeeltelijk thuiswerken waardoor je niet hoeft in te leveren op jouw sociale werkleven.

Plannen is de sleutel tot succes

Thuiswerken klinkt erg relax en ontspannend. Je kunt op jouw gemak werken wanneer je wilt en bepaalt zelf wanneer je wat doet. Dit is zeker waar, maar toch blijf je deadlines hebben. Daarnaast heb je met een druk gezinsleven niet altijd de luxe om zelf jouw werkuren te bepalen. Wil jij stressloos kunnen werken en genieten van jouw gezin? Dan is het maken van een goede planning erg belangrijk. Het is één van de tips om als werkende moeder georganiseerd te blijven. Begin iedere werkweek met tijd om een planning te maken. Hier vul je niet alleen jouw werktaken in, maar ook jouw taken binnen het gezin. Door alles goed op een rijtje te hebben, kun je effectief werken en heb je geen stress.

Probeer werk en gezin te scheiden

Het klinkt misschien vreemd om het werk en jouw gezin gescheiden te houden wanneer je een thuiswerkmoeder bent, maar dit is de beste manier om beide rollen goed te kunnen vervullen. Werk bijvoorbeeld wanneer jouw kinderen naar school gaan of wanneer ze een dutje doen. Zo kun je jouw volledige aandacht richten op het werk. Wanneer je gaat werken met een jengelende kleuter of enthousiaste kinderen om je heen, kun je veel afleiding ervaren. Het resultaat is dat je minder gedaan krijgt en telkens weer moet focussen. Door tijden te kiezen waarbij je geen afleiding van het gezin hebt, kun je effectiever werken en zijn jouw werktaken zo klaar!

Flexibiliteit

Hoe goed je jouw planning ook op orde hebt, of hoe graag je ook wilt werken tijdens een dutje van jouw baby, peuter of kleuter, zo werkt het helaas niet altijd. Als thuiswerkmoeder moet je een hoge dosis flexibiliteit hebben. Jouw kind wilt bijvoorbeeld niet slapen overdag, waardoor je of met afleiding moet werken of het werkmoment tot later moet bewaren. Ook kan een ziek kind zorgen voor de nodige afleiding van het werk. Door een flexibele insteek te hebben, kun je een stuk beter werken. Wat vandaag niet komt, dat komt morgen wel. Het is belangrijk om jouw prioriteiten op een rijtje te hebben. Is het vandaag mooi weer en perfect op naar de speeltuin te gaan, terwijl de rest van de week regen wordt voorspeld? Haal dan jouw planning even overhoop en ga gewoon met de kids naar de speeltuin. Door een flexibele insteek te hebben kun je het werk en het gezinsleven beter relativeren. Zo geniet je meer van de kleine dingen en bepaal je zelf wanneer je weer aan het werk gaat.

Oppas

Het klinkt wellicht vreemd om de mogelijkheden voor een oppas te bekijken wanneer je thuiswerkt. Was je niet thuis gaan werken, zodat je meer bij de kinderen kon zijn? Er hangt nog altijd een taboe omtrent moeder die thuiswerken of zelfstandig zijn en alsnog een oppas of opvang nodig hebben. Je zou natuurlijk zeggen dat je zelf genoeg tijd hebt nu en dat je er juist voor kiest om bij de kinderen te zijn. Maar naast jouw rol als moeder, heb je als thuiswerker ook nog altijd jouw werkfunctie. Merk jij dat je veel stress ervaart door alle ballen in de lucht te houden? Het kan dan voor heel wat opluchting zorgen om een aantal momenten per week voor jezelf te hebben. Dit zijn momenten waarop je je volledig kunt focussen op het werk of jezelf. Een oma of opa in de buurt die graag wel een ochtend wilt oppassen of opvang waar je jouw kinderen eens naartoe stuurt, kan de beste optie zijn voor jou. Deze momenten kun je volledig gebruiken om in rust te werken en zo een betere en gezelligere moeder te zijn wanneer de kinderen weer thuiskomen.

Sociale oplossingen

Een probleem dat veel thuiswerkmoeders ervaren, is het gebrek aan sociaal contact op niveau. Hoe gezellig en lief jouw kinderen ook zijn, je kunt niet met ze praten over volwassen problemen waar je mee zit. Ook af en toe wat kletsen kan goed zijn voor jouw humeur! Gelukkig ben je niet de enige thuiswerkmoeder vandaag de dag. Probeer eens om contact te maken met andere thuiswerkmoeders bij jou in de buurt. Organiseer playdates voor de kinderen. Zo kunnen de kinderen samen spelen en jullie samen werken. Ook kun je ervoor kiezen om buiten de deur te werken wanneer de kinderen bij opa en oma zijn. Zo blijf je onder de mensen en hoeft jouw sociale leven niet in te kakken.

Betrek de kinderen bij het werk

Het scheiden van het werk en het gezinsleven is niet altijd mogelijk. In plaats van te stressen of te snauwen naar de kinderen, kun je ze ook altijd erbij betrekken. Maak het bijvoorbeeld iedere ochtend een werkuurtje. Niet alleen jij gaat dan aan de slag, maar jouw kinderen werken dan ook hard mee. Dit kan natuurlijk zijn met het maken van een mooie tekening of het doen van puzzels aan tafel. Jouw kinderen hebben zo het gevoel dat ze ook meehelpen. Deze aanpak voorkomt dat jouw kinderen om jouw aandacht gaan vragen en zo helpen ze jouw daadwerkelijk een handje.

Tijd voor jezelf

Wanneer je moeder bent en thuiswerkt, vervul je eigenlijk twee rollen. Je bent of aan het werk, of je bent moeder en in de meeste gevallen ben je het beide en combineer je het. Het is belangrijk om als thuiswerkmoeder jezelf niet voorbij te lopen. Wanneer je van de ene rol in de andere vervalt, is er weinig tijd om weer even gewoon alleen jezelf te zijn. Vergeet niet om ook eens een middagje voor jezelf te plannen. Vraag opa of oma om een keertje extra op te passen en geniet zelf eens van een flinke boswandeling of lang bad. Zo kom je zelf ook weer tot rust en kun je er weer flink tegenaan. Lees daarom ook onze tips om meer tijd voor jezelf over te houden. 

Thuiswerken is de beste optie voor moeders om zowel te blijven werken en zo veel mogelijk van hun gezin te kunnen genieten. Thuiswerken combineren met het gezinsleven is in veel gevallen nog lastiger dan je denkt. Door een goede planning aan te houden en een flexibele insteek te hebben, kun je al jouw werktaken op tijd afkrijgen en blijven genieten van het gezinsleven. Wees niet bang om hulp in te schakelen wanneer je het druk hebt. Heb je binnenkort een belangrijke deadline op het werk? Vraag dan of oma eens kan oppassen, zodat je alle tijd hebt om te kunnen werken. Door jouw werk en gezin goed te combineren kun je iedere dag genieten van jouw kinderen en kun je gewoon blijven werken.