Kerst is de periode bij uitstek om het behaaglijk te maken in huis. Lichtjes, een kerstboom en een winterse decoratie geven je huis de knusse sfeer die de kerstdagen zo magisch maken. Geen idee hoe je dat moet doen? Geen paniek! Wij geven je graag vijf tips om het huis gezellig te maken tijdens kerst.

1. Kaarsjes en theelichtjes

Kerst is het feest van het licht en tijdens deze donkere dagen van het jaar is het extra fijn om je huis aan te kleden met kaarsen en theelichtjes. Kaarsen bestaan in verschillende maten en vormen, van rustiekkaars tot drijfkaars en van stompkaars tot waxinelichtjes. Je kan overal in huis aparte kaarsen en theelichtjes neerzetten. Maar door verschillende kaarsen en theelichtjes te combineren, creëer je een levendige tafereel. Of maak er een heus decoratiestuk van, met een mooie schaal of spiegel, kandelaars in verschillende maten en potjes in allerlei kleuren en vormen.

2. Lekker geurtje

Met een winters geurtje breng je direct sfeer in huis. Kaneel en pompoen zijn zeer geschikt in de winter, en ook sandelhout, cranberries en musk doen het goed tijdens de donkere dagen. Als je kiest voor een mooie geurkaars, heb je ineens een extra sfeerverlichting in huis. Maar ook geurstokjes of een brandertje met geurwax geven je interieur een aangenaam geurtje. Of kies voor een mooi gevormde parfum diffuser, die je als pronkstuk in je interieur plaatst.

3. Natuurlijke decoratie

Tijdens de herfst en de winter hebben we de neiging om binnen te cocoonen. Niks mis mee natuurlijk, maar af en toe een frisse neus halen, zal iedereen deugd doen. Een stevige boswandeling tijdens een zonnige dag is daar uiterst geschikt voor. Je kan tegelijkertijd wat natuurlijke decoratie, zoals dennenappels, takken en gedroogde bladeren, mee naar huis brengen. Presenteer de decoratie op een mooie schaal, eventueel in combinatie met een paar kaarsen of theelichtjes. Zo maak je een saaie wandeling in één klap een stuk leuker voor de kids én haal je de herfst en winter in huis.

4. Kerstsokken

Kerstsokken zijn een ware traditie in Amerika en ook in Nederland raken we steeds meer in de ban van deze Christmas Stockings. Dat hoeft niet te verbazen, ze zien er dan ook supergezellig uit in je interieur. Traditioneel worden ze aan de open haard of de schouw opgehangen, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon aan een touwtje aan de muur ophangen. Je vindt ze in allerlei kleuren en maten, zo kan je voor elk gezinslid een aan zijn of haar persoonlijkheid aangepaste kerstsok kopen. Of laat ze met namen bedrukken, zo is iedereen zeker dat hij of zij de juiste sok te pakken heeft. Zoals de traditie het wil, kan je de sokken vullen met speciale, kleine hebbedingetjes. Wedden dat die kerstsokken een succes worden bij het hele gezin?!

5. Alternatieven voor een kerstboom

Een kerstboom is het symbool bij uitstek voor Kerstmis maar niet iedereen heeft de plaats of de zin om een volledig versierde boom op te stellen. Tegenwoordig zijn er heel wat alternatieven voor een kerstboom te vinden, waardoor je alsnog de gezelligheid in huis kan halen. Als je een handige Harry bent, kan je aan de slag gaan met staaldraad, krijt, wijn papier, of hout. De creatieve mogelijkheden zijn eindeloos en je houdt er de kinderen een middagje mee zoet. Toch niet zo creatief aangelegd? In de winkel vind je genoeg vormen in staal of hout. Hang er een paar kerstballen en een lichtslinger in en je hebt je eigen alternatieve kerstboom. Gezelligheid troef!