Herinneringen maken en bewaren is leuk! De geboorte van je kind. Voor de eerste keer in bad, naar buiten, naar het zwembad en de kinderboerderij. Voor het eerst een groentehapje en een boterham. Samen op vakantie gaan. De eerste verjaardag, en alle verjaardagen daarna. De eerste dag naar het kinderdagverblijf en later naar school. Allemaal mooie momenten en herinneringen- vaak van het eerste levensjaar – die je je graag nog lang wilt blijven herinneren.

Maar de tijd van moeders is vaak beperkt (klein understatement) waardoor het vastleggen van al die herinneringen er nog weleens bij inschiet. Terwijl het toch zo leuk is voor later! Hoe ga jij om met herinneringen maken en bewaren?

Hieronder vind je enkele tips om al die mooie momenten met je kind vast te leggen, die niet heel veel tijd hoeven te kosten:

Het fotoalbum

Ik vind het ontzettend leuk om terug te bladeren in mijn oude fotoalbums, daarom ben ik voor mijn dochter ook met een album begonnen. Ik heb gekozen voor een digitaal album dat kost over het algemeen wat minder tijd dan zelf plakken. Kijk voor inspiratie voor een mooi babyalbum bijvoorbeeld op de site van Albelli. Helemaal hip is het om te scrapbooken, waarbij je zelf foto’s en andere dingen in een album plakt, teksten en gedichtjes bijschrijft, en gebruik maakt van bijvoorbeeld verschillende stempels en tape. Dit kost wel meer tijd, maar is ontzettend leuk voor later.

Gaat je kind naar school? Dan is een schoolfotoboek leuk om alle foto’s door de jaren heen in te bewaren en er leuke herinneringen bij te schrijven.

herinneringen-maken-en-bewaren-fotoalbum-zelf-maken-baby

Geboortelijst met eerste kleertjes

Pas zag ik een leuk idee op Facebook langskomen: een geboortelijst! Een fotolijst met daarin de eerste kleertjes die het kindje aan heeft gehad. Daarnaast waren een echofoto en het geboortekaartje toegevoegd aan de lijst, maar je kunt natuurlijk ook andere spulletjes erin stoppen, zolang ze maar niet te dik zijn. Ontzettend leuk om later aan je kind te geven, en het kost weinig tijd.

Een kist of box

Nog een optie die niet teveel tijd hoeft te kosten: een leuke kist of opbergbox met daarin spulletjes van je kind. Toen mijn dochter net geboren was heb ik een grote opbergbox gekocht. Daarin zitten nu bijvoorbeeld haar geboortekaartje, haar eerste kleertjes en schoentjes, alle kaartjes die we ontvangen hebben tijdens de zwangerschap en na haar geboorte, alle echofoto’s en het echofilmpje, de informatie uit de kraamweek en mijn negenmaanden boek. Als ze ouder is gaan denk ik ook haar eerste knutselwerkje en haar lievelingsknuffel er nog in. Leuk om mee te geven als ze het huis uit gaan of wellicht later gaan trouwen! En het kost niet teveel tijd, gewoon af en toe wat erin stoppen.

herinneringen-maken-en-bewaren-in-een-kist-doos-of-box

Lekker schrijven

Ben je niet zo van de foto’s of spullen, maar schijf je liever je herinneringen op? Ook daarvoor zijn leuke producten te vinden die het je makkelijker kunnen maken. Je kunt natuurlijk een mooi schrift of invuldagboeken kopen en daarin je herinneringen en de grappigste uitspraken van je kind bijhouden. Makkelijker zijn de zogenaamde ‘invulboeken’ waarbij je antwoord geeft op vragen. Dat vraagt iets minder creativiteit van jezelf. Ook erg leuk: Mom’s one line a day, waarin je voor iedere dag van het jaar een regeltje schrijft.

Herinneringen maken en bewaren voor de crea-bea’s

En dan zijn er nog ontzettend leuke ideeën die behalve tijd ook wat skills vergen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een groot plaid helemaal bestaande uit verschillende babykleertjes van je kind, het maken van een afdruk van de lievelingsknuffel van je kind, of het maken van een digitaal boek met de mooiste knutselwerkjes.

Op het gebied van herinneringen maken en bewaren is Pinterest een geweldige inspiratiebron! Kijk op ons Pinterest-bord voor meer leuke ideeën voor het bewaren van herinneringen.