Binnenactiviteiten zijn altijd welkom, in Nederland kan het in elk seizoen (regen!) welkom zijn om wat inspiratie te hebben. Dit leuke idee vond ik toen ik zocht op ‘zelf een muziekinstrument maken’ en wij probeerden ze voor je uit. Dat was superleuk! Garantie voor uren speelplezier, want je bent lekker bezig met het knutselen van de instrumenten en daarna is het natuurlijk tijd voor huiskamerconcerten en optochten.

Alles wat je nodig hebt, is wat restmateriaal zoals lege blikjes, flesjes, toiletrollen, elastiekjes, etc. Wees creatief met de dingen die je in huis hebt. Versieren en (echt) knutselen is bij deze activiteit optioneel. Dus ook voor de kids die niet zo ‘into’ het knutselen zijn helemaal geschikt!

Zelf een muziekinstrument maken een regenmaker

Maak zelf een regenmaker

Nodig: leeg flesje of lege chipskoker, rijst (of iets anders droogs) en eventueel plakband

Met een leeg flesje of lege chipskoker maak je gemakkelijk een ‘regenmaker’. Vul het flesje of de chipskoker met bijvoorbeeld wat droge rijst en sluit hem goed af. Gebruik je een chipskoker? Gebruik dan wat lijm of plakband zodat deze goed dicht blijft zitten bij het gebruik.
En probeer eens uit wat er gebeurd als je ook een paar watten of een stuk stof in de regenmaker stopt. Klinkt jouw regenmaker dan anders?

Als je kind erg van knutselen houdt dan is het leuk om de buitenkant mooi te versieren voordat je de regenmaker gaat vullen. Eerst zelf je muziekinstrument maken en daarna versieren als je dat leuk vind. Wanneer voor jullie de muziek belangrijker is, dan sla je deze stap gewoon lekker over.

Zelf een muziekinstrument maken: Schudeieren

Zelf een muziekinstrument maken: Schudeieren

Nodig: leeg, plastic ei of lege toiletrol, plakband, rijst (of iets anders droogs)

Lege, plastic eieren die je kunt vullen of bijvoorbeeld het plastic eitje van een verrassingsei lenen zich perfect voor het maken van schudeieren. Vul met droge rijst (of iets anders wat je in huis hebt) en schudden maar! (PS: het was hier té aantrekkelijk om het eitje open te maken, dus ik heb er daarna toch maar wat plakband omheen gedaan)

Heb je geen leeg ei in huis? Neem een lege toiletrol en knip deze iets kleiner, op ongeveer 2/3 van de rol. Vouw de toiletrol aan één kant plat (horizontaal) en maak dit dicht met plakband. Nu kun je hem vullen en ook de andere kant dichtplakken. Let op! Maak de tweede kant verticaal dicht, zodat er een soort driehoekje ontstaat. Dit is lekker makkelijk vast te houden zodat jullie er goed mee kunnen schudden. De schudeieren van toiletrollen kun je gemakkelijk en leuk versieren met bijvoorbeeld stiften en stickers.

Zelf een muziekinstrument maken een trommel

Zelf een trommel maken

Nodig: blikje of emmertje, ballon, elastiekje.
Optioneel voor de trommelstokjes: takje of stokje, grote kraal of klei

Van een oud blikje of een lege yoghurt emmer maak je gemakkelijk een trommel. Span een ballon over de open bovenkant en zet deze vast met een elastiek. Afhankelijk van hoe groot/breed jouw blikje of emmertje is, kun je een stukje van de ballon afknippen. Zodat je de ballon goed strak kunt spannen. Trommelen maar! Met je vingers, handen of zelfgemaakte trommelstokjes van een takje met een grote kraal of een stukje klei bovenop.

Zelf een muziekinstrument maken; je eigen castagnetten

Nodig: karton, dopjes, lijm

Maak gemakkelijk je eigen castagnetten van een stukje karton en twee dopjes. Knip een strookje van het karton en plak aan allebei de uiteinden een dopje. Dit kan een dopje van een flesje zijn of bijvoorbeeld van een melkpak. Vouw de strook karton precies in het midden dubbel, zodat de dopjes op elkaar komen. En je eigen castagnetten zijn klaar!

Zelf een muziekinstrument maken Tamboerijn.

Tamboerijn

Nodig: dopjes, ijzerdraad, takjes, spijker en hamer

Wil je dit laatste muziekinstrument maken dan heb je wel wat meer spullen nodig. En deze kost net iets meer tijd om te maken, maar dan heb je ook wat. Maak met de spijker en de hamer een gaatje in het midden van de dopjes. Oudere kinderen kun je dit zelf laten doen, dat zullen ze vast leuk vinden! Rijg de dopjes dan aan een stukje ijzerdraad. En maak de uiteinden van het ijzerdraad vast aan een takje. Let hierbij goed op dat er geen scherpe stukjes uitsteken. Dan is je tamboerijn klaar, rammelen maar!

Leuke versier optie bij de tamboerijn is om touw of draad om het stokje te winden, zo houdt hij lekkerder vast en ziet hij er gezellig uit!

Voor alle muziekinstrumenten maken geldt; wees creatief en gebruik lekker wat je in huis hebt. Zo is rijst te vervangen door allerlei andere droge dingen zoals bonen, macaroni, kralen of kleine steentjes. En kunnen jullie zelf spelen met het toevoegen of aanpassen van dingen zodat er nog meer andere geluiden ontstaan. Ga jij zelf een muziekinstrument maken? Ik benieuwd naar jullie creaties, deel je het met ons als jullie iets moois hebben gemaakt?