7 leuke uitjes in de kerstvakantie

Zin om van de bank te komen na de kerstdagen? Natuurlijk kun je het thuis gezellig maken, maar ik kan me voorstellen dat je na het binnen zitten met de kerstdagen er wel op uit wil met de kinderen. Even naar buiten als het droog is, of een leuke activiteit doen samen....

6 x Zoete hapjes voor Sinterklaasavond

Het heerlijk avondje is bijna gekomen! En pakjesavond is geen heerlijk avondje zonder zoete lekkernijen. Natuurlijk staan de pepernoten, kruidnootjes en snoepjes op tafel, maar nog leuker is het om ook wat andere zoetigheden te serveren. Deze zes zoete hapjes voor...

Knus herfstdrankje zelf maken: appel-kaneel karameldrank

Als de klok een uur terug gaat, de dagen korter en kouder worden en de bladeren vallen is het de perfecte tijd om binnen een knus herfstdrankje te drinken. Iets warms drinken is heerlijk na een frisse wandeling door het bos of een middag buiten spelen. En wat is er...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Sinterklaas aftelkalender – gratis downloaden en printen

Zodra Sinterklaas in het land is, is het natuurlijk nog 'even' wachten tot het pakjesavond is. Om het een beetje draaglijk te maken voor zowel kind als ouder is een Sinterklaas aftelkalender een héél goed idee. Want het concept 'tijd' en vooral het concept 'wachten'...

Heb jij vroeger een instrument gespeeld of doe je dat nog steeds? Dan moedig je je kind ongetwijfeld aan om ook muziek te leren spelen. Kinderen vinden dit vaak niet alleen leuk, maar het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling.

Het uitkiezen van een instrument kan misschien een uitdaging zijn, want welk muziekinstrument past nu bij jouw kind? Door jezelf en je kind de volgende simpele vragen te stellen, zul je er achter komen welk instrument bij je kind past.

Waarom een instrument bespelen?

Wat is jouw motivatie om je kind een muziekinstrument te laten spelen? Het is goed om dat vast te stellen, want met een duidelijk doel voor ogen, hebben je plannen een hogere kans van slagen.

Je wilt je passie delen

Mijn kind wil een instrument spelen

Het kan zijn dat je zelf een instrument speelt en daar veel plezier aan beleeft. Het is dan logisch dat je datzelfde ook voor je kind wilt. Houd echter wel zoveel mogelijk rekening met de wensen van je kind. Voor een kind is het al moeilijk genoeg om zich op iets te concentreren dat hij leuk vindt. Als hij geen interesse toont in muziek maken, zal het vinden van de wil om het instrument te oefenen ver te zoeken zijn!

Je kind wil zelf graag een instrument leren spelen

Het kan ook zijn dat je kind zelf graag een instrument wil leren spelen. Dat maakt het vinden van een instrument misschien wat makkelijker, want vaak hebben kinderen zelf al een idee van wat ze leuk vinden. Hoewel je zoon of dochter in het begin misschien heel enthousiast is, zul je er ook in dit geval rekening mee moeten houden dat je je zoon of dochter regelmatig zult moeten motiveren om te oefenen. Het instrument kan nog zo leuk zijn, op een geven moment kan je kind zijn geduld verliezen of geen zin hebben om zich te concentreren. Zonder al te hard te pushen – het moet immers leuk blijven – kun je hem motiveren door te gaan. Later zal hij er veel plezier aan hebben!

Het is goed voor de ontwikkeling

Naar muziek luisteren is goed voor je kind, laat staan wat muziek spelen doet voor de ontwikkeling! Zo blijkt het positieve gevolgen te hebben voor het concentratievermogen en de motoriek te verbeteren. Je zoon of dochter zou er zelfs intelligenter door kunnen worden! Het kan bovendien nuttig zijn voor kids die moeite hebben met lezen. Tot slot kun je je voorstellen dat het een enorme boost voor iemands zelfvertrouwen is, wanneer hij goed is in het bespelen van een instrument.

Hoe oud is je kind?

De leeftijd van je kind is een factor die in grote mate meespeelt in de instrumentkeuze. Als je kind nog heel jong is, zo’n vier of vijf jaar, zijn niet alle instrumenten bespeelbaar. Zo kan je kind graag contrabas willen leren spelen, maar deze instrumenten zijn in de regel niet verkrijgbaar voor kinderen van die leeftijd. Overigens zijn er wel contrabassen voor wat grotere kinderen beschikbaar. Het gaat in dit geval dus meer om de lengte van je kind dan zijn leeftijd.

De meeste blaasinstrumenten kunnen pas gespeeld worden, wanneer je kind zijn voortanden al gewisseld heeft. Als je kind nog melktandjes heeft, zou hij wel al blokfluit kunnen spelen (dit is één van de uitzonderingen op de regel). Zo kan hij alvast met zijn ademhaling oefenen, zodat hij vervolgens makkelijker de overschakeling kan maken naar het blaasinstrument naar keuze.

Voor vier- en vijfjarigen zijn muziekinstrumenten als de gitaar, de viool, de cello, de piano of een type slagwerk het meest geschikt. Heeft je kind een bepaald instrument op het oog, maar is hij daar nog te jong voor? Dan zijn er drie dingen die je kunt doen.

Wacht een jaar of twee

Je zou je kind ten eerste kunnen laten wachten tot hij oud genoeg is om zijn muziekinstrument naar keuze te bespelen. Hierdoor verlies je wel kostbare tijd. Het beste is namelijk dat je kind zo jong mogelijk begint.

Ga voor een ‘look a like’

De tweede optie is dat je je kind een instrument laat bespelen dat het meeste wegheeft van hetgeen hij eigenlijk wil spelen. Laat hem bijvoorbeeld eerst cello spelen voor hij overgaat op contrabas of, zoals al eerder genoemd, blokfluit in plaats van een ander blaasinstrument.

Leg een goede basis

De derde optie is het kiezen van een instrument dat een goede basis biedt voor het leren van ieder ander instrument, zoals de blokfluit of de piano. Dit zal je kind helpen om andere instrument sneller op te pakken. Het kan namelijk zijn dat je kind na twee jaar piano te hebben gespeeld, een blaasinstrument of een contrabas helemaal niet meer interessant vindt. Misschien heeft hij nu wel een oogje op de gitaar!

Welk instrument past bij het karakter van mijn kind?

Misschien is je kind oud genoeg om ieder instrument naar wens te kunnen leren spelen, maar heeft hij geen idee welke hij moet kiezen. Hoewel het kiezen van een instrument voornamelijk afhankelijk is van een voorkeur en niet van een karakter, zijn er wel een paar karaktertrekjes waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een instrument. Zo zal een kind dat erg druk is of weinig concentratievermogen heeft waarschijnlijk veel moeite hebben met viool leren spelen. Dit instrument vereist veel geduld en een fijne motoriek. Je kind zal zich meer kunnen uitleven met slagwerk of een blaasinstrument.

Bedenk ook dat een instrument je kind in zekere mate karaktereigenschappen kan bijbrengen. Sommige instrumenten vereisen veel geduld bij de aanleringsfase en hierdoor krijgt je kind de kans doorzettingsvermogen en geduld toe te passen. Maak het je kind alleen niet te moeilijk. Een instrument dat absoluut niet bij hem past, zal er waarschijnlijk voor zorgen dat hij vroeg of laat afhaakt en dat is natuurlijk zonde.

Wat als mijn kind zijn instrument niet meer leuk vind?

Stel, je hebt een keuze gemaakt, bijvoorbeeld de gitaar, maar het instrument lijkt achteraf de verkeerde keuze zijn geweest. Moet je het instrument dan maar verkopen en op zoek gaan naar een ander instrument? Voor je een beslissing maakt, is het goed om te bedenken dat ieder kind vroeg of laat wel een dip zal krijgen met het spelen van zijn gitaar (of ieder ander instrument). Probeer hem in de eerste instantie dus vooral te motiveren en de gitaaroefeningen leuk te maken.

Wat nu als blijkt dat de gitaar echt een verkeerde keuze is geweest? Dan is het aan te raden om toch over te stappen op een ander instrument. De keuze om wel of niet over te stappen is een lastige. Op het moment dat je kind weer helemaal bij de basis moet beginnen met een nieuw instrument, kan dit hem ontmoedigen, waardoor ook het tweede instrument geen succes wordt. Als je te lang wacht met overstappen, verlies je kostbare tijd die je kind had kunnen gebruiken om een ander instrument te leren spelen.

Hoe voorkom ik teleurstelling?

Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou is het een teleurstelling, wanneer je kind zijn instrument niet meer wil bespelen. Je wilt dat je kind een vaardigheid leert waar hij ook later veel plezier van zal hebben en bovendien zijn muziekinstrumenten behoorlijk duur.

Huur een instrument

Omdat kinderen snel uitgekeken kunnen raken op hobby’s en muziek, is het verstandig om eerst een instrument te lenen of te huren. Kijk of je kind het echt leuk vindt, voordat je overgaat tot aankoop. Dit maakt het makkelijker voor je kind om verschillende instrumenten uit te proberen of over te stappen als het eerste instrument toch geen goede match blijkt te zijn.

Ga op muziekles

Sommige muziekinstrumenten lijken vrij gemakkelijk aan te leren te zijn met een boekje of YouTube-filmpjes. Een video of een boek zal je kind echter niet vertellen wanneer hij iets fout doet of hem op zijn vooruitgang complimenteren. Je kind heeft dus de grootste kans van slagen, wanneer je op zoek gaat naar een goede muziekleraar die hem de kneepjes van het vak leert. Dit maakt het niet alleen leuke voor je kind, maar hij zal ook sneller leren.

Bovendien is muziekles een goede stok achter de deur. Je kind moet wel oefenen, want hij heeft muziekles. Je zult hem hierdoor (waarschijnlijk) makkelijker kunnen motiveren om zijn viool, contrabas, gitaar, piano of blokfluit erbij te pakken en te oefenen

.kind-leert-viool-spelen