Naar de dierentuin gaan is gegarandeerd een geslaagd dagje uit, in elk seizoen en voor elke leeftijd. Kinderen zijn dol op dieren, er is vaak ook nog wat te spelen en een heleboel te leren over de natuur en de dieren op onze aardbol. We hebben in ons land vele mooie dierenparken, dit zijn de allerleukste 7 dierentuinen in Nederland.

1. Burgers’ Zoo

Burgers’ Zoo in Arnhem is beroemd om zijn ‘ecodisplays’, waarvan de Bush de bekendste is. Hier loop je letterlijk door het oerwoud heen. In deze enorme kas is het zo heet en vochtig dat tropische bomen, palmen en bloemen er enthousiast groeien. En natuurlijk is deze rimboe bevolkt met de dieren die je in een echte jungle kan tegenkomen: vrij rondvliegende bonte vogels en reuzenvleermuizen, capybara’s, hagedissen en ottertjes.

Burgers’ Zoo heeft nog meer indrukwekkende landschappen: een woestijn, een oceaan en een vlindertuin. Hier krijgen je kinderen een indruk van hoe de natuur er op andere plekken in de wereld uitziet en waarom we daar zuinig op mogen wezen. Maar Burgers’ Zoo heeft ook ‘gewone’ dierenverblijven en een paar grote speeltuinen die voor kinderen van elke leeftijd leuk zijn. In het park vind je een grote kantine waar voor goede prijzen eten wordt verkocht dat je kinderen vast zullen lusten, zoals frietjes en hotdogs.

2. Artis

Van alle dierentuinen in Nederland is Artis Natura Magistra wel de bekendste en tevens de oudste dierentuin van ons land. Het is een klassieke dierentuin met een hoop geschiedenis en mooie architectuur, wat voor jou misschien interessanter is dan voor de kids. Maar ook voor hen is het een erg mooie dierentuin, met veel bekende soorten (leeuwen, olifanten, chimpansees, zebra’s enzovoort). Er zijn in Artis voor kinderen veel dingen zelf te ontdekken en te bestuderen. Ze kunnen bijvoorbeeld op een speciale ontdekkingsreis dwars door de tuin gaan, waarbij platen in kindertaal uitleggen wat ze allemaal zien.

In het unieke parkonderdeel Micropia maken jullie kennis met de allerkleinste levende wezentjes die er zijn, zoals microben en virussen. Hier zie je grote schaalmodellen van die beestjes en kan je ze live bekijken door microscopen. Een mooi moment om je kinderen te laten zien waarom hygiëne belangrijk is! Het is wel jammer dat de verblijven van de dieren (noodgedwongen) aan de kleine kant zijn. De prijzen voor de toegang en voor het eten zijn, zoals veel dingen in de hoofdstad, aan de hoge kant.

dierentuinen in nederland - artis in amsterdam

3. Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark in Rhenen is één van de meest kindvriendelijke dierentuinen van ons land. Je vindt er veel vrolijke infoborden die kinderen in hun eigen taal feitjes over de dieren vertellen. Er zijn speurtochten, een enorme indoor speeljungle, een show met zeeleeuwen en veel displays waar (kleine) kinderen de dieren goed kunnen bekijken. Ook vind je in Ouwehands Dierenpark een flink aantal ‘schattige’ dieren die ze extra leuk zullen vinden, zoals panda’s, pinguïns, stokstaartjes en prairiehonden.

Verder zijn er in deze zoo grappige en leerzame demonstraties door themakarakters (bijvoorbeeld een professor die over insecten vertelt). Deze karakters lopen rond en houden shows, en laten het publiek zo kennis maken met onverwachte dieren en hun eigenschappen. Een bijzonder stukje toneel dat je eigenlijk in geen enkel andere dierentuin vindt! In Ouwehands Dierenpark is het wel vaak aan de drukke kant, zeker in het hoogseizoen.

panda in ouwehands dierenpark - dierentuinen in nederland

4. Apenheul

De Apenheul in Apeldoorn is een must als je kinderen dol zijn op apen. Hier lopen honderden aapjes en halfaapjes vrij tussen het publiek rond. Daardoor kan je thuiskomen met foto’s van je kind met een schattig doodshoofdaapje op zijn schouders, of omringd door smikkelende ringstaartmaki’s. Ontzettend leuk, hoewel jongere kinderen (en sommige ouders!) bang kunnen zijn van de diertjes.

In de Apenheul kan je ook grotere apensoorten (gorilla’s, orang-oetans) van een veilige afstand in hun eigen verblijven bewonderen. Behalve apen wonen er ook kleine hoefdieren en bijzondere vogels in het park, en natuurlijk kom je bij speciale presentaties van alles te weten over de dierenwereld. Het park is groot en aantrekkelijk opgezet en heeft schappelijke toegangsprijzen.

aapjes in de apenheul - dierentuinen in nederland

5. WILDLANDS

WILDLANDS in Emmen is één van de mooiste en nieuwste dierentuinen in Nederland en mag in deze lijst absoluut niet ontbreken. Het is de opvolger van het oude Dierenpark van Emmen, maar heeft op zijn nieuwe locatie een enorme make-over gekregen. WILDLANDS is opgedeeld in themagebieden die vormgegeven zijn als een bepaald werelddeel. In ‘Serenga’ vind je een compleet nagebouwd Afrikaans dorp van klei met de bijbehorende dieren. In ‘Jungola’ is een grote jungletempel uit de grond gestampt, vol met spannende sluiproutes voor jonge ontdekkingsreizigers. En in ‘Nortica’ loop je door een poolbasis en een houtzagerij met dieren uit de koudere streken.

WILDLANDS is niet alleen een dierentuin, maar ook deels een attractiepark. Elk van de drie ‘werelden’ zit vol met spellen, safariritjes, boottochten en zelfs achtbanen en spannende rides. Dat zal je kinderen absoluut aanspreken. Toch is er ook meer dan voldoende aandacht besteed aan de dieren zelf en aan informatie over hoe ze in het wild leven. WILDLANDS is één van de leukste en meest sprankelende dierenparken van Nederland. Als je bereid bent om naar Emmen te gaan, dan moet deze zoo op je lijstje komen te staan!

6. Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort adverteert zich als ‘de meest speelse dierentuin van Nederland’ – en het is inderdaad erg toegankelijk voor kinderen. Er zijn veel spellen, speel- en klimtuinen, een treintje en waterfietsen. Het donkere nachtdierenhuis zit vol met beestjes die normaal alleen ’s nachts uit hun schuilplaats komen en is interessant voor de kleintjes. De informatieborden in het park focussen vooral op de bijzondere kanten van de dieren in plaats van op de droge feiten.

Ook zullen veel kinderen genieten van het avontuurlijke Dinopark, waar je door een bos sluipt tussen levensgrote dinosaurussen en op zoek gaat naar hun eieren. Voor erg jonge kinderen kan dit ‘Jurassic Park’ wel echt aan de spannende kant zijn.

7. Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is één van de populairste dierentuinen van ons land. Deze zoo is net als Artis al in de negentiende eeuw opgericht, maar heeft in de afgelopen twintig jaar veel updates gekregen. Het is nu een park vol met mooie verblijven, leuke speeltuinen en attracties voor kinderen, en een uitgebreide dierencollectie.

Je kids maken in Blijdorp kennis met een aantal van de klassieke dierentuindieren, zoals tijgers, panters, giraffes, krokodillen en gorilla’s. Rijd hier mee met safaritreintjes, geniet van een tropische vlinderkas, of maak een rustig ommetje door de botanische tuin. Blijdorp besteedt veel aandacht aan milieubehoud, dierenbescherming en duurzaamheid, wat allemaal op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd. Fijn als je je kids spelenderwijs wil laten kennismaken met deze ingewikkelde concepten.